Nieuws

Businessmodellen van de toekomst

EU Green Week Satellite event

Businessmodellen van de toekomst: ecologisch én maatschappelijk gedreven

Aan welke voorwaarden moet een onderneming of project voldoen om echt op de toekomst gericht te zijn? Aandacht voor ecologische en maatschappelijke meerwaarde wordt steeds vaker genoemd als doorslaggevende factor. In veel gevallen versterken sociale en groene voordelen elkaar en liggen ze zelfs aan de basis van innovatieve en winstgevende businessmodellen.

De Sociale InnovatieFabriek, Plan C en OVAM inspireren u met vier interessante praktijkgetuigenissen van dergelijke geïntegreerde succesverhalen. Ook praktische tools, die u kunnen ondersteunen om een sociaal en ecologisch businessplan te ontwerpen, komen aan bod. Afspraak op 5 mei 2014 in De Centrale (Kraankindersstraat 2, 9000 Gent).

Programma

Fairphone ontwikkelde en produceerde de eerste smartphone zonder ertsen uit conflictgebieden, met aandacht voor goede werkomstandigheden en het beperken van e-waste. Het doel van deze Nederlandse sociale onderneming is om de huidige manier van produceren in vraag te stellen. Via het maken van een telefoon, vertelt Fairphone een verhaal over ethische- en duurzaamheidsuitdagingen in de toeleveringsketen. Tegelijkertijd bewijst het succes van Fairphone dat er een markt is voor producten met maatschappelijke meerwaarde. Communicatiedirecteur Tessa Wernink is onze keynote speaker voor deze avond.

Ook in Vlaanderen vallen inspirerende voorbeelden te rapen. Drie sprekers stellen hun toekomstgerichte businessmodel aan u voor. In juni start Ibogem, een opdrachthoudende vereniging voor duurzaam afvalbeheer, met een project i.s.m. de nieuwe gevangenis van Beveren. Gedetineerden worden betrokken bij sorterings- en recyclageprocessen. Voor de intercommunale betekent dit dat afval efficiënter verwerkt kan worden voor bijvoorbeeld herstelling of verkoop in de kringwinkel. Langdurig gedetineerden doen zinvol werk dat de voorbereiding voor re-integratie op de reguliere arbeidsmarkt kan ondersteunen. Recup Design gaat aan de slag met werknemers uit kansengroepen om meubels te recycleren en kantoor- en andere ruimtes in te richten. EnerGent is een coöperatieve vennootschap die investeert in hernieuwbare-energieprojecten, de realisatie van energiebesparingen en het leveren van energiediensten. Vennoten en burgers worden zoveel mogelijk betrokken bij projecten, bijvoorbeeld rond klimaatverandering of onderzoek naar buurtgerichte renovatie. 

Praktisch

18.30 uur Onthaal
19.00 uur Introductie door de organisatoren
19.10 uur Keynote Fairphone, door Tessa Wernink, director of communications
19.40 uur Cases van Ibogem, Recup Design en Energent
20.30 uur Q&A
21.00 uur Netwerkreceptie

Inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. Deelname kost 40 euro incl. BTW. U ontvangt na uw inschrijving een betalingsverzoek per e-mail. 

Over de organisatoren

De Sociale InnovatieFabriek is een netwerkorganisatie voor de promotie, begeleiding en ondersteuning van sociale innovatie en sociaal ondernemerschap. De OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, streeft naar een duurzaam afval- en materialenbeheer in Vlaanderen. Plan C is het Vlaamse transitienetwerk voor duurzaam materialenbeheer. Individuen, bedrijven, consumenten, overheidsinstanties, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties werken er samen aan een economie en maatschappij die op duurzame wijze met materialen omgaat.

Deze thema-avond is een satellite event van de Europese Green Week, de jaarlijkse conferentie over het Europese milieubeleid. Deze 14e editie staat in het teken van circulaire economie, grondstofefficiëntie en afval en vindt plaats van 3 tot 5 juni 2014 in Brussel.

               

Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van de Sociale InnovatieFabriek.