Nieuws

Sociale Innovatie Academie

Ben je gebeten door sociale innovatie? Is je netwerk nieuwsgierig om bij te leren over maatschappelijk vernieuwen? Is je bedrijf geïnteresseerd in hoe maatschappelijke en economische winst hand in hand kunnen gaan? Je kan de Sociale InnovatieFabriek inhuren voor workshops, lezingen, toelichtingen en keynotes. Inspirerend. Hands-on. En altijd op maat van je bedrijf of organisatie. Hieronder vind je onze opleidindskalender voor het najaar van 2017. Je kan ons ook steeds contacteren voor een vorming op maat.


Sociale Innovatie Academie


Workshop Pitching - 26 oktober 2017
Je bent met iets nieuws bezig; een uitdagend project of een nieuwe business. Dan wil je jouw enthousiasme ook delen met potentiële klanten, collega’s, mogelijke investeerders of toevallige omstaanders. Een overtuigend verhaal vertellen, dat uitnodigt tot actie, is niet evident. In deze workshop leer je dankzij een goede voorbereiding hoe je duidelijker, effectiever en met meer zelfvertrouwen je verhaal kan brengen. Schrijf je in voor de volgende sessie op 26 oktober.

Introductie Social Business Modelling
Een goed idee kan de wereld veranderen. Tenminste, als je ook nadenkt over hoe je dit ook financieel gezond kan realiseren. Een sociale onderneming haalt middelen voor zijn dienst, product of concept uit de markt. Door een doordacht, impactgedreven businessmodel op te maken, sla je twee vliegen in één klap: je project verandert de wereld èn je zorgt voor een solide inkomstenbasis. Ontdek in de toelichting wat een 'impactgedreven businessmodel' is, met welke elementen je moet rekening houden en welke pioniers je kunnen inspireren. Hou de website in de gaten om op de hoogte te blijven over de volgende sessie.

Workshop Social Business Modelling
Je wil een succesvolle, solide maatschappelijke innovatie lanceren of opschalen. Financiering is mogelijk een uitdaging. De idee van een 'sociaal business plan' kan interessant zijn om nader te bekijken. Met een sociaal businessmodel sla je twee vliegen in één klap: je project verandert de wereld èn je zorgt voor een solide inkomstenbasis. Wat is een 'impactgedreven businessmodel'? Met welke elementen moet je rekening houden? We werken tijdens deze workshop met je eigen project, zodat je met kant en klare inspiratie vertrekt. Hou de website in de gaten om op de hoogte te blijven over de volgende sessie.

Introductie Financieringsmix - 12 oktober 2017
Heb je voldoende zicht op je businessmodel? Krijgt je plan stilaan concrete vorm, maar nog niet de financiering er van? Subsidies vinden is niet (meer) vanzelfsprekend. Maatschappelijke investeerders aanspreken is evenmin een sinecure. Deze sessie biedt je een wegwijzer van financieringskanalen voor sociale innovaties.  Met welke bril kijken overheden, projectoproepen, sponsors, stichtingen, innovatieondersteuners, crowd fondsen, traditionele bankiers en sociale financiers, impact-investors, equity funds,… naar jouw project? We lichten de voor- en nadelen toe, illustreren ze met praktijkvoorbeelden en geven je tips & tricks bij het benaderen van financiers. Schrijf je in voor de volgende sessie op 12 oktober.

Workshop Mijn eerste financieel plan
Je hebt een project of vernieuwend idee. Je weet goed wat je wil, maar nog niet of dat wel kàn. Dan doe je best vroeg genoeg een eerste "reality check". In een eenvoudig eerste financieel plan zoeken we - vanuit je doelstellingen voor je eigen organisatie/bedrijf - wat je zal aanbieden, voor welke doelgroep, wat daarvoor nodig is aan mensen en middelen en wat je terug kan verwachten aan opbrengst. Kernvraag: wordt je project (snel) een leefbare onderneming, als we de kosten en de opbrengsten vergelijken? De volgende sessie zal doorgaan in het najaar, hoe deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven.

Introductie Impactgericht werken - 21 september 2017
Wat is maatschappelijke impact eigenlijk? Hoe zorg ik ervoor dat mijn project de gewenste impact heeft? En wat brengt bezig zijn met impact mij op? In deze laagdrempelige introductiesessie kom je meer te weten over het concept 'maatschappelijke impact'. Meer informatie vind je op deze pagina, je kan er ook inschrijven voor de sessie van 21 september.

Workshop Impact evalueren
Uiteraard verander je de wereld… maar kan je het effect van je activiteiten ook hard maken? Veranderen mensen hun gedrag of houding na jouw project? Is het klimaat echt beter af door jouw handelen? Met andere woorden: wat is jouw impact? Hoe kan je dit aantonen en vertellen aan collega’s, stakeholders of financiers? In deze workshop ga je aan de slag met je eigen project. Je leert je maatschappelijke impact formuleren en onderbouwen met de Impact Wizard. Deze sessie wordt in het voorjaar van 2018 herhaald, hou de website in de gaten om op de hoogte te blijven.

Impact: coach-the-coach opleiding - 14 september en 17 oktober 2017
Jij ondersteunt mensen en organisaties in hun ontwikkeling? Je wil impactevaluatie opnemen in je aanbod? Dan is deze opleiding tot impactcoach iets voor jou. Welke vragen stellen organisaties zich best als ze hieraan starten? Welke verwachtingen kunnen ze stellen? Welke stappen zullen ze doorlopen? We nemen Impact Wizard als gids. Deze online impacttool structureert het proces en biedt handige tips aan. Wie wil, kan na deze vorming opgenomen worden als coach in Impact Wizard. Deze sessie is gespreid over twee halve dagen, je kan deelnemen op 14 september en 17 oktober. 

Inspiratiesessie Sociaal innovatieve praktijken - op aanvraag
Klinkt ‘sociaal innoveren’ als een buzzword waar je niet veel mee kan aanvangen? Mist jouw bedrijf de trend? Wil je organisatie zich heruitvinden met vernieuwde praktijken? Samen gaan we aan de slag met sociale innovatie en sociaal ondernemerschap. We scouten op voorhand naar relevante sociale innovaties die te maken hebben met de maatschappelijke uitdagingen waar je op (wil) inzet(ten). Kunnen we de ideeën er achter gebruiken om zelf te vernieuwen? Contacteer Karen als je interesse hebt.