Ga verder naar de inhoud

Insisst, say what?!

27/06/2024

We hebben nieuws! We mogen ons tegenwoordig het Nationaal Competentie Centrum voor Sociale Innovatie van België (NCCSI) noemen. En er is zelfs meer. We worden coördinator van het International Network for Social Innovation Scaling and Systemic Transformation, kortweg Insisst. We zijn fier dat we het competentiecentrum verder kunnen uitbouwen, ook binnen een Europese context. Samen met Finnen, Tsjechen, Polen, Denen en Ieren gaan we dit avontuur aan. Zo kunnen we veel leren en delen aan elkaar.

Blauwdruk

Al meer dan 10 jaar kloppen we op dezelfde nagel. We blijven maar aandringen (insisteren) en herhalen dat sociale innovatie een krachtige hefboom is voor talloze complexe maatschappelijke uitdagingen. Bovendien geloven we dat iedereen en alle spelers uit de maatschappelijke vijfhoek (overheid, non profit, bedrijf, burger, academia) sociaal kàn innoveren.

Daarom werkten we de voorbije 2 jaar samen met Europa WSE in 100 verschillende stakeholders aan een blauwdruk voor dit nationaal competentiecentrum in Vlaanderen. We maakten een grondige analyse van de stand van zaken wat betreft sociale innovatie ontwikkeling in Vlaanderen en dankzij een diepe duik in het ecosysteem, identificeerden we een aantal behoeften en detecteerden we nieuwe opportuniteiten om sociale innovatie te laten groeien en bloeien. Dat leverde ons een duidelijke visie, actiesporen en een breed draagvlak om dit alles verder te gaan ontwikkelen.

Voor de periode juli 2024 – juni 2027 ontvingen we middelen om dit competentiecentrum in België verder uit te bouwen en te versterken. In quasi alle EU-lidstaten worden dergelijke competentiecentra uitgebouwd die in hun lokale contexten sociale innovatie zullen promoten, ondersteunen en opschalen.

Wat gaan we precies doen?

  • We zetten verder in op de verweving van het ecosysteem waarin een goede dynamiek kan ontstaan tussen verschillende spelers in het systeem: zoals de experimenteerplekken voor sociale innovatie (bv. De Stuyfplekken, IDrops, De Republiek, Timelab…), impactfinanciers, verschillende overheden, academia, middenveldorganisaties, social profit, overheden.
  • We werken aan een fijnmaziger ondersteuningsnetwerk van lokale experimenteerplekken waar sociale innovatie aan bod kan komen en groeien. We connecteren de verschillende lokale experimenteerplekken, gaan samen met hen leren en zorgen samen zo voor nog straffere en schaalbare of opgeschaalde sociale innovaties.

  • Werken aan een gunstig ecosysteem: door in te zetten op financieringsmechanismen die meer beantwoorden aan de aard en de behoeften van sociale innovatie-ontwikkelingen.

  • De markt uitbreiden voor sociale innovatie door in te zetten op aankoopbeleid van bedrijven en overheden enerzijds maar anderzijds ook de marketingvaardigheden te verbeteren van de sociale innovatie-aanbieders.

  • We willen kennis over sociale innovatie(s) of aanbieders van sociale innovatieve oplossingen handig beschikbaar maken via digitale tools. We willen ook de digitale vaardigheden aanscherpen.

  • Last but not least willen we opschaling van impact. Want er bloeien en groeien mooie sociale innovaties die we met dit competentiecentrum nog meer vruchtbare bodem en zuurstof willen geven in België en Europa.

Met deze ondersteuning is de Sociale InnovatieFabriek vertrokken om sociale innovatie op de kaart te blijven zetten. Op die manier hopen we veelbelovende sociale innovaties te kunnen versnellen.

Wil je meer weten?

Of wil je graag meewerken? Collega’s Caroline en Tomas vertellen je graag meer.

Meer artikels

Collage bestuurders

Drie nieuwe bestuurders én een nieuwe voorzitter!

18 juni 2024

Met trots stellen we onze drie nieuwe gezichten van onze Raad van bestuur aan je voor. Ze brengen stuk voor stuk expertise én netwerk binnen in de organisatie. Ook hebben we een nieuwe voorzitter die de fakkel overneemt van Paul Ongenaert. Benieuwd wie ze zijn en wat hun plan is met de Sociale InnovatieFabriek? Je leest het in dit artikel.

Zaaltje vol matchmaking

Dit was de Acceleratiedag XL

30 mei 2024

Geniet mee van de foto's van onze Acceleratiedag XL op 22 mei in de KVS in Brussel.

Groepsfoto Start up club

Dit zijn onze starters van de Impact Start-Up Club

19 april 2024

Van kwalitatieve kinderopvang tot buurtcommunicatie voor je bouwwerf. Het is slechts een greep uit de 10 geselecteerde ideeën van de Impact Start-Up Club. We stellen de start-ups van deze nieuwe voorjaarseditie graag aan je voor.