Ga verder naar de inhoud

Ontmoet de tien sociaal innovatoren van het Wintercircus Collective

19/09/2024

Sinds september 2024 zijn we partner van het Wintercircus. We kozen tien sociaal innovatoren die deel uitmaken van het Wintercircus Collective. Hieronder lees je waarom dat collectief zoveel meer is dan een co-workingplek en wie lid is van deze community.

Wintercircus collective bureaus web 1

Wintercircus Collective?

Het Wintercircus in Gent is dé ontmoetingsplek voor creatievelingen, ondernemers en toekomstdenkers die samen willen werken aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke en ecologische uitdagingen. Als deel van ons partnerschap met het Wintercircus krijgen dit jaar 10 sociaal innovatoren de kans om deel uit te maken van het Members Collective. Dit collectief biedt een bruisende, creatieve omgeving waar changemakers kunnen samenwerken, nieuwe ideeën ontwikkelen en netwerken. In dit blogartikel stellen we deze 10 pioniers voor en bespreken we hun inspirerende projecten.

Wat maakt het Wintercircus Members Collective zo bijzonder?

Het Wintercircus Collective is niet zomaar een co-workingplek. Hier staat interactie tussen de leden centraal. Het collectief is ontworpen als een interdisciplinair huis waar contrasterende ideeën samenkomen om iets groters te creëren dan de som der delen. Leden worden aangemoedigd om actief bij te dragen aan de community. Door samen te werken met andere changemakers, deel te nemen aan wekelijkse meet-ups en evenementen, en ideeën uit te wisselen, versterken ze elkaar. Dit unieke ecosysteem van denkers, doeners en pioniers helpt om niet alleen individuele projecten, maar ook de bredere impact te vergroten.

Britt buseyne

Dit zijn ze!

Britt Buseyne - Sustainababbels

Britt Buseyne is journalist, (copy)writer en podcastmaker rond duurzaamheid en impact ondernemen. Met een achtergrond in psychologie en uiteenlopende ervaring in communicatie, creëert ze content, campagnes en evenementen rond duurzaamheid, ondernemen en systeemverandering.

Sustainababbels is een podcast waarin Britt Buseyne gesprekken voert met duurzame ondernemers over hun ervaringen, uitdagingen en successen. De podcast is een platform voor open en kritische dialogen over duurzaamheid, verandering en maatschappelijke impact. Wat Sustainababbels onderscheidt van andere podcasts over duurzaamheid en ondernemen, is de nadruk op transparantie en eerlijke discussies. Deze podcasts helpen niet alleen om bewustwording te creëren, maar geven ondernemers ook praktische handvatten om duurzamer te ondernemen. Sustainababbels is een belangrijke schakel in de duurzame ondernemersgemeenschap en helpt bij het bouwen van een toekomst waarin economische groei en duurzaamheid hand in hand gaan.

Passwerk ronde

Dirk Rombaut - Passwerk

Passwerk biedt mensen met een autismespectrumprofiel kansen op de reguliere arbeidsmarkt door hun unieke talenten in te zetten in softwaretesting, software ontwikkeling, cyber security, power BI en support processes. Eveneens ondersteunen zij bedrijven in hun traject om een neuro-inclusief bedrijf of organisatie te worden.  Wat Passwerk bijzonder maakt, is de manier waarop het maatwerk biedt voor elke werknemer, met professionele jobcoaching die ervoor zorgt dat medewerkers hun volledige potentieel kunnen bereiken. Passwerk werkt met meer dan 250 bedrijven in België en biedt zowel on-site als remote diensten aan. Door de nadruk te leggen op de talenten van mensen met autisme, draagt Passwerk bij aan een inclusievere arbeidsmarkt waar iedereen kan bijdragen op basis van zijn of haar sterke punten.

Dirk is ook betrokken bij andere organisaties en bedrijven zoals: De Lift Education, Detail, LAVA, Villa Max en de Koning Boudewijnstichting (Fonds ICT Community for ASD  en het begeleidingscomité ‘personen met een beperking).

Platform K 1

Evelyn Demaertelaere - Platform-K

Platform-K is een inclusieve danscompagnie die dansers met een beperking de kans biedt om professioneel aan de slag te gaan in de hedendaagse danswereld. Platform-K organiseert intensieve danstrainingen en artistieke projecten, waarin dansers worden begeleid door ervaren choreografen en danscoaches. Het project is actief in zowel Brussel als Gent en biedt daarnaast open danssessies aan voor iedereen die wil dansen, ongeacht beperking. Platform-K zet sterk in op inclusie en ontmoeting, en hun voorstellingen hebben al internationaal succes gekend in landen als Zwitserland en Zuid-Afrika. Door dansers met een beperking een podium te bieden, doorbreekt Platform-K de traditionele grenzen van de danswereld en maakt ze kunst toegankelijk voor iedereen.

Evelyn Demaertelaere is al 12 jaar actief in de kunstensector. Als freelancer nam ze verscheidene organisatorische/coördinerende en inhoudelijk artistieke functies op. Ze werkte onder meer bij Spinvis, JazzLab Series, KAAP en Design Fest Gent. Vandaag is ze actief als zakelijk verantwoordelijke bij de inclusieve danscompagnie Platform-K.

Skillz 1

Jelle Pauwels - Skillz

Jelle is de oprichter en bestuurder bij Skillz vzw. Hij studeerde communicatiewetenschap aan de KULeuven en behaalde een MBA bij de Vlerick Management School. Na een carrière in de telecommunicatie als programma- en marketing manager bij Belgacom en een eigen telecom start-up, startte hij in 2017 met de vzw Skillz. Hobby's zijn lopen, wandelen en tennis. 

Skillz is een innovatieve jeugd organisatie die kinderen en jongeren leert hoe ze creatieve en technische vaardigheden kunnen ontwikkelen om zo hun passie te ontdekken. Skillz richt zich op diverse onderwerpen zoals programmeren en robotica maar ook film en handwerk. Om zoveel mogelijk jongeren te bereiken organiseert Skillz organiseert vakantiekampen, naschoolse lessen en workshops waar jongeren kunnen experimenteren met digitale en creatieve tools. Wat Skillz uniek maakt, is de samenwerking met scholen en openbare besturen: door gebruik te maken van bestaande infrastructuur worden de lessen breed toegankelijk. Met meer dan 40 locaties en duizenden deelnemende kinderen, streeft Skillz ernaar om de digitale kloof te dichten en ervoor te zorgen dat alle jongeren voorbereid zijn op de technologische toekomst.

Mic mac minuscule

Jona Mukabalisa - Mic Mac Minuscule

Handelsingenieur met specialisatie in en passie voor marketing. Na 10 jaar in meer algemene management/marketing functies bij Proximus en later als marketing consultant in verschillende organisaties, bouwt Jona nu met Mic Mac Minuscule al 7 jaar zelf aan een eigen circulair businessmodel. 'De kunst van het klein maken' en 'hoe kunnen we dit testen?' zijn daarbij haar motto's. 

Met Mic Mac Minuscule zijn we betrokken bij meerdere projecten rond het hergebruiken en rentabiliseren van afval/reststromen tot nieuwe producten, in samenwerking met verschillende maatwerkbedrijven.


Mic Mac Minuscule biedt een uniek concept voor stijl- en milieubewuste ouders: het samenstellen van ecologische geboortelijsten met tweedehands, upcycled en duurzame nieuwe kinderspullen. Mic Mac Minuscule werkt met een netwerk van “Mic Mac Madammen”, die ouders helpen met eerlijk advies, de preloved kinderspullen controleren op kwaliteit en veiligheid en alles verzamelen op een online geboortelijst waarop vrienden en familie handig een cadeautje kiezen. Door de drempel tot het schenken en aankopen van tweedehands kinderspullen te verlagen, draagt het project bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk van nieuwe ouders, terwijl het ook financieel voordelig is. Bovendien gaat 10% van de besparing naar een goed doel naar keuze van de ouders. Dit innovatieve concept combineert duurzaamheid, comfort en maatschappelijke betrokkenheid, en is ondertussen uitgegroeid tot een geliefd initiatief onder ecologisch bewuste gezinnen in Vlaanderen en Brussel.

Cedric

Cedric Van Eeckhout - Terug Mee

Terug Mee is een project dat zich richt op het dichten van de digitale kloof, voornamelijk voor senioren. Het initiatief werd geboren uit mijn persoonlijke ervaring met mijn grootouders, die dankzij digitale vaardigheden weer geconnecteerd werden met hun omgeving. Terug Mee biedt senioren stap-voor-stap begeleiding in het gebruik van digitale technologie, zoals online bankieren en sociale media. Door de nadruk te leggen op eenvoudige en persoonlijke begeleiding, zorgen we ervoor dat ouderen zich weer verbonden voelen in een steeds digitaler wordende wereld. Ons project heeft al veel succes geboekt en heeft als doel om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden door hen te helpen met digitale integratie.

Cedric Van Eeckhout, oprichter van Terug Mee, is gepassioneerd door sociale innovatie en digitale inclusie. Met een achtergrond in IT, werkt hij aan het ontwikkelen van oplossingen die de digitale kloof verkleinen zowel met Terug Mee als op de middelbare school waar hij werkt.

Enchante

Kim Swyngedouw - Enchanté

Enchanté is veel meer dan een non-profitorganisatie: het is een netwerk van "hartelijke plekken" waar mensen, ongeacht hun achtergrond, elkaar kunnen ontmoeten en helpen. Het initiatief werd opgericht in 2017 met als doel Gentenaars – zowel met als zonder kwetsbare achtergrond – met elkaar te verbinden. Een belangrijk initiatief van Enchanté is ‘Brooddoosnodig’, dat zich richt op het bestrijden van honger onder schoolkinderen door gezonde maaltijden te verstrekken aan kinderen die het nodig hebben. Enchanté werkt samen met lokale handelaars, scholen en vrijwilligers om een inclusieve samenleving te creëren waarin zorgen voor elkaar centraal staat. Het project heeft zich inmiddels uitgebreid naar meerdere Vlaamse steden, waardoor de impact steeds verder reikt.

Linked farm

Laurence Claerhout - Linked.Farm

Uit liefde voor haar dochters, maakte Laurence (50) een tiental jaar geleden de sprong van multinationals naar het sociaal ondernemerschap. Voeding leek haar het onderwerp bij uitstek om de wereld een klein beetje beter te helpen maken.

Linked.Farm is een coöperatief platform dat de korte voedselketen versterkt door boeren, producenten en consumenten met elkaar te verbinden. Het platform biedt boeren de mogelijkheid om hun producten rechtstreeks aan consumenten, restaurants en winkels te verkopen, waarbij logistiek en levering gezamenlijk worden georganiseerd. Linked.Farm is ontstaan vanuit het idee dat gezond en lokaal geproduceerd voedsel niet alleen toegankelijk moet zijn voor iedereen, maar ook eerlijk geprijsd moet zijn, zowel voor de boer als voor de consument. Boeren die eerlijk verdienen, hebben de ruimte om zorg te dragen voor de natuur rondom hen. 

De coöperatie, opgericht in 2015, werkt samen met tientallen hubs in Vlaanderen en probeert de voedselketen transparanter, efficiënter en duurzamer te maken. Hun focus op het verminderen van voedselkilometers en verpakkingsafval maakt Linked.Farm tot een pionier in duurzame voedselvoorziening.

Andere projecten: Forest Farm, voedselbos Asse  https://www.forestfarm.be/

D teach

Lieselot Declercq - D-Teach

D-Teach is de eerste online school in België en biedt wereldwijd gepersonaliseerd onderwijs aan kinderen die niet in staat zijn om naar een traditionele school te gaan, zoals expatkinderen of kinderen met speciale noden. Met meer dan tien jaar ervaring in online onderwijs, is D-Teach een pionier op het gebied van e-learning. Hun online lessen zijn flexibel en aangepast aan de behoeften van elke individuele leerling, wat het mogelijk maakt om kinderen overal ter wereld toegang te geven tot kwaliteitsonderwijs. D-Teach biedt ook trainingen aan bedrijven en organisaties om hun medewerkers te helpen de overgang te maken naar online leren. Deze innovatieve aanpak maakt leren toegankelijker en effectiever, ongeacht de fysieke locatie van de leerling.

Lieselot Declercq is een sociaal ondernemer, docent en onderzoeker, toegewijd aan inclusief online leren via digitale pedagogiek. Als medeoprichter en directeur van d-teach Online School ivzw, d-teach Online Training, ICONS (International Community of Online Schools) en de AI Awards for Education, streeft ze ernaar het onderwijs te beïnvloeden door middel van digitale innovatie.

Soda plus logo

Simon Mensaert - SODAplus

SODAplus is een toonaangevend platform dat gelijke kansen bevordert in zowel het onderwijs als op de arbeidsmarkt. Op basis van data & coaching leerkrachten en directieleden professionaliseren zodoende het attitudebeleid op school te versterken en zoveel mogelijk leerlingen te motiveren. SODAplus introduceert het SODA-attest, een certificaat dat jongeren ontvangen op basis van hun attitude en prestaties. Dit attest dient als een objectief criterium voor werkgevers en geeft jongeren met een kwetsbare achtergrond een eerlijke kans op de arbeidsmarkt. Meer dan 1.000 bedrijven hebben het SODA-attest al erkend, wat getuigt van de waarde die eraan gehecht wordt binnen de arbeidsmarkt.

Simon Mensaert is een impactondernemer en oprichter van SODAplus vzw en KOMMON BV, met een passie voor het verbinden van studenten en werkgevers. Als expert in gedragsverbetering en STEM binnen het technisch en beroepsonderwijs zet hij zich in voor het verbeteren van kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt. Hij heeft een achtergrond als leerkracht mechanica en een professionele bachelor in elektromechanica. Simon werd erkend als een van Belgium's 40 under 40 en blijft actief in HR-innovatie en sociaal ondernemerschap.

Samenwerken

Het Wintercircus Collective biedt een unieke omgeving waarin interactie, samenwerking en innovatie centraal staan. Leden worden aangemoedigd om bij te dragen aan de community door actief deel te nemen aan meet-ups, evenementen en workshops. Door het uitwisselen van ideeën en samen werken aan projecten, ontstaan er nieuwe samenwerkingen en worden maatschappelijke en ecologische uitdagingen aangepakt met vernieuwende oplossingen. Deze 10 sociaal innovatoren laten zien dat ondernemerschap, innovatie en samenwerken de sleutels zijn tot een betere toekomst.

Meer artikels

Collective Impact Lab web

Collective Impact Lab

26 september 2024

Wij geloven al meer dan 11 jaar dat werken rond impact dé sleutel is om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Vele organisaties en innovatoren weten ook dat het zinvol is om de juiste impactdoelstellingen te formuleren en je gerealiseerde impact in kaart te brengen. Maar we zien ook dat impactevaluatie en het volhouden hiervan niet evident is. Het vraagt tijd, geld en expertise. Daar wil het Collective Impact Lab iets aan doen. Lees wat we van plan zijn met dit project.

Together for Ukraine

Help jij Oekraïnse vrouwen met impact en duurzaam ondernemerschap?

21 augustus 2024

De oorlog in Oekraïne woedt al 2,5 jaar en raakt vele levens. Terwijl het einde nog niet in zicht is, is onze hulp harder nodig dan ooit. Deel jij, net als ons, je kennis om Oekraïense vrouwelijke ondernemers te ondersteunen op hun ondernemerschapsjourney?

Insisst overview

Insisst, say what?!

27 juni 2024

We mogen ons tegenwoordig het Nationaal Competentie Centrum voor Sociale Innovatie van België (NCCSI) noemen. En er is zelfs meer. We worden coördinator van het International Network for Social Innovation Scaling and Systemic Transformation, kortweg Insisst. We zijn fier dat we het competentiecentrum verder kunnen uitbouwen, ook binnen een Europese context.