Ga verder naar de inhoud

"Sociaal ondernemen is (een deel van) de oplossing"

Sarah Schelstraete - 06/02/2021

In de rand van de mediastorm rond LGU Academy rijzen er heel wat vragen over het sociaal ondernemerschap. De negatieve en veralgemenende berichten en opinies over sociaal ondernemers zijn een kaakslag voor een grote groep integere sociaal ondernemers. Daarom kruip ik vandaag in mijn pen, als directeur van de Sociale InnovatieFabriek.

Sociaal ondernemers zien de problemen in onze huidige maatschappij. Ze kennen de mensen die vandaag uit de boot vallen, ze weten hoe dringend klimaatactie is, ze zien hoe absurd veel voedsel we weggooien. Met hun producten en diensten versterken ze mensen in armoede, verminderen ze de plastic berg of de voedselverspilling, organiseren ze burenhulp voor wie zorg nodig heeft. Ja, ze halen daar inkomsten uit. Alleen is winst voor hen een middel om verder te kunnen investeren. Ze zijn niet finance first, maar wel impact first. Ze willen in de eerste plaats meerwaarde bieden voor de maatschappij.

Die combinatie van maatschappelijke doelstellingen en financiële doelstellingen maakt van sociale ondernemingen hybride organisaties. Beide doelstellingen in balans houden, is soms een uitdaging. Precies daarom zitten transparantie en good governance in het DNA van sociaal ondernemen: een divers bestuur, met stakeholders uit de profit en non-profitsector, ondersteunt de sociaal ondernemer in die uitdaging.

Sarah Schelstraete

Sociaal ondernemen is niet het probleem. Het is (een deel van) de oplossing.

Sarah Schelstraete, Directeur van de Sociale InnovatieFabriek

De vele sociaal ondernemers die we al jarenlang begeleiden, maken er hun levenswerk van om de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Ze investeren hun tijd, talenten, energie en vaak ook hun eigen centen omdat ze op een ondernemende manier de wereld willen verbeteren.

Sociaal ondernemen is een nieuwe vorm van ondernemen. Het verdient een plaats naast de klassieke bedrijven, de verenigingen en de overheid. Onze maatschappij staat voor heel wat uitdagingen die we met de klassieke recepten niet opgelost krijgen. We hebben iedereens talenten nodig om de wereld leefbaarder te maken. Laat ons sociaal ondernemers en hun vernieuwende aanpak omarmen, in plaats van het sociaal ondernemen weg te zetten als een lege trend.

Sociaal ondernemen is een blijver. Meer nog, het is de toekomst van het ondernemen. Laten we dus de inspanningen van sociaal ondernemers toejuichen. Ze zijn niet het probleem, ze zijn (een deel van) de oplossing.

Afbeelding Sarah Schelstraete

Sarah Schelstraete

Directeur

Sarah is ervan overtuigd dat sociale innovatie de weg toont naar een warme maatschappij en een leefbare planeet. Met de Fabriek wil ze van sociale innovatie het nieuwe normaal maken. Ze doet sociaal innovatoren en ondernemers floreren, door hen te connecteren met de juiste innovatoren, experts of organisaties.

Meer artikels

Inner Development Goals man met open armen klein

Ken jij de Inner Development Goals al?

Delphine Guiot - 27 oktober 2021

Impact maken doe je door verandering in de wereld te zetten. Maar hebben we wel alles in huis om impactvoller te werken?

20200724 Oak Tree Projects 012 7148 LR

Versterk je organisatie met het Venture Philanthropy Fonds

28 september 2021

Oak Tree Projects verhuurt studio’s voor mensen met zorgnoden binnen co-housingprojecten. De coöperatie is volop aan het professionaliseren, dankzij de steun van het Venture Philanthropy Fonds.

Mantelzorg illustratie cover

Naar een nieuwe mantelzorg

28 september 2021

Hoe maken we van mantelzorg een dans in plaats van een uitputtende strijd? Een oproep tot systeemverandering, én een stappenplan.