Nieuws

De radicale juryblik van Lieven D'hont

Zonder de denkers en doeners van morgen blijft de wereld stilstaan... Lieven D’hont, medeoprichter van Peerby/Wijdelen en Radicale Vernieuwer uit 2015, is zo een frisdenker. We praatten met hem over zijn deelname aan de wedstrijd en zijn rol als jurylid dit jaar.

Peerby

Peerby is een online platform waar je spullen van je buren kunt lenen en uitlenen. Van luxe-barbecuesets tot kleurrijk stoepkrijt: search no more, alles kan tegenwoordig uitgeleend worden. Oprichters Ludo Dhelft, Kristof Marlion en Lieven D’hont haalden hun inspiratie uit de praktijk. Tijdens het verbouwen kwam Ludo al snel tot de conclusie dat hij een hoop materiaal zou moeten aankopen, wat niet enkel een hoop geld zou kosten maar het materiaal zou later toch verstoffen in de kelder. Ook Lieven en Kristof zaten hiermee en weigerden mee te draaien in een maatschappij gebaseerd op overproductie en consumptie. In 2013 lanceerden ze de website ‘Wijdelen’ als testproject in Gent, waarna het in 2014 samenvloeide met het gelijkaardige Nederlandse concept ‘Peerby’. De website werkt vraaggestuurd, via het systeem kan je een zoekertje voor jouw straat-, buurt- of stadsgenoten plaatsen. Het platform is volledig gebaseerd op onderling vertrouwen en gedragsverandering, want dat is wat de maatschappij nodig heeft volgens Lieven.

Radicale Vernieuwer

Op 25 juni 2015 werd Peerby bekroond als Radicale Vernieuwer en wonnen jullie bovendien de juryprijs. Hoe ervaarde je destijds jouw deelname aan de Radicale Vernieuwers?

“Meedingen bij de Radicale Vernieuwers 2015 was een spannende ervaring, van begin tot eind. Alleen al de eer om als winnaar de titel van Radicale Vernieuwer te mogen dragen, wekte ons enthousiasme. Op dat moment werden we al begeleid door de Sociale InnovatieFabriek en kenden we via hen ook al wat andere straffe maatschappelijke innovaties. Dat wij als een van de winnaars èn jurywinnaar zouden worden gekozen, was dus een hele eer."  

Radicale Vernieuwer zijn, levert exclusiviteit en voordelen op. Wat deed het met Peerby?

“Winnaar zijn, of zelfs gewoonweg meedoen met de campagne, brengt heel wat voordelen met zich mee. Als een online leenplatform zijn onze leden cruciaal om te slagen. Hoe meer leden we hebben, hoe beter Peerby werkt. Door mee te doen aan de wedstrijd steeg ons ledenaantal met maar liefst 25%, wat een enorme sprong was. Dat maakte ook dat we ineens goed op weg waren om erkend te worden als dé referentie in België op vlak van lenen en delen van spullen. Dit is altijd een beetje onze ambitie geweest. De titel ‘Radicale Vernieuwer’ opent de ogen en wekt nieuwsgierigheid op bij de mensen. Ze willen vooral weten waarom we verkozen werden en waarom de juryleden onze laagdrempeligheid en toegankelijkheid als succesfactoren aanduidden. De promotie deed onze fan- en ledenbasis groeien, maar bracht ons ook in contact met heel wat interessante mensen, binnen en buiten de media.
Bovendien, en eigenlijk is dit nog een veel belangrijker effect, zette het 'delen' nog sterker op de agenda. Je krijgt dus niet alleen aandacht voor jouw concept, maar je kaart tevens een probleem aan. De oplossingen kunnen binnen een aantal jaar weer helemaal anders zijn, maar blijven werken aan een probleem blijft relevant.”

Hoe draait de organisatie vandaag?

“Peerby draait zeer goed. We beschikken momenteel over 25.000 leden en zijn actief over heel België. In Wallonië is het concept wel minder gekend. De dienst blijft gratis voor gebruikers. Onze inkomsten halen we uit de samenwerking met bedrijven en organisaties, waar collega's via Peergroups ook spullen met elkaar kunnen delen. Maar het blijft goed rekenen en tellen, om een solide inkomstmodel te bereiken."

Jij bent in deze editie jurylid van de Radicale Vernieuwers en zit dus aan de andere kant van de tafel... Wat verwacht je?

“Ik kijk er heel hard naar uit verrast te worden door de vele initiatieven van burgers, bedrijven of verenigingen. Bij het quoteren van de cases zal ik voornamelijk aandacht hebben voor de onderliggende assumptie. Bij de start van Peerby zijn we er van uitgegaan dat het uitlenen van spullen gebeurt op basis van vertrouwen. Het creëert een maatschappelijke verandering, en dan werkt het platform. Ik ben benieuwd hoe anderen maatschappelijke verandering willen bereiken. En ook: Peerby is een sociale onderneming die zonder structurele overheidsmiddelen draait. Of de indienaars ook gedacht hebben aan hun werking op lange termijn, is iets wat ik als jurylid zeker zal bekijken. "

Heb je nog enkele tips voor (toekomstige) Radicale Vernieuwers ?

“Hoe interessant ideeën ook kunnen zijn, de Radicale Vernieuwers gaat over mensen die voorbij die ideeënfase zitten. Je moet al gestart zijn met je maatschappelijke vernieuwing. Als je ook weet dat wat je doet een gedragsverandering met zich meebrengt, waarbij mensen hun aangeleerd gedrag wijzigen, dan heb je het potentieel om een Radicale Vernieuwer te zijn.“

Radicale Vernieuwers ontwikkelen radicaal nieuwe producten, diensten en methodes voor een betere wereld. Ben jij ook een Radicale Vernieuwer? Dien in voor 30 april en gun je innovatie de eer, media-aandacht en begeleiding. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Sociale InnovatieFabriek, Radio 1, De Standaard, Cera en Koning Boudewijnstichting met de steun van BNP Paribas Fortis, VLAIO, Nationale Loterij en tientallen organisaties die mee scouten naar vernieuwingen.