Nieuws

Een verlicht 2018 gewenst!

There’s a crack in everything, that’s how the light gets in. Met z’n zware stem zingt Leonard Cohen me deze prachtige woorden in het oor. In dit lied bezingt hij hoe er schoonheid zit in imperfectie. There’s a crack in everything, that’s why the light gets in… zou ik ervan kunnen maken. Onze samenleving is allesbehalve perfect. Er is armoede, vereenzaming, er zijn kleine en grote ecologische rampen, vervreemding,…

Gelukkig zijn er mensen die hun licht laten schijnen op die barsten. Met een grote vastberadenheid werken sociaal innovatoren en sociaal ondernemers rond oplossingen voor die scheurtjes in de samenleving. Met vereende krachten schijnen ze feller dan de grootste vuurtoren. Ja, ze schijnen zo hard dat niemand er nog omheen kan hoe belangrijk ze zijn, omdat ze licht en gloed brengen. Dat zagen we nog eens het afgelopen jaar tijdens de campagne Radicale Vernieuwers, waarvoor 300 mensen hun plan voor een mooiere wereld indienden. Meer dan 100 nieuwe concepten kwamen in begeleiding bij de Fabriek. Voor deze innovatoren legden we connecties, organiseerden we workshops, supporterden we,... Sommigen volgden onze trajecten zoals Spark Social Enterprise of Social Grow Sessions. Velen zagen we op New Ideals, hopelijk zong je ook uit volle borst de dag mee in.

Ja, het was een hartverwarmend jaar en we hebben meer dan goesting in 2018. In deze donkerste dagen kijken we alvast reikhalzend uit naar jullie licht en gloed. Wij zullen op onze beurt ook ons licht (en het licht van ons netwerk) laten schijnen op jullie plannen. Verder lanceren we in 2018 een online tool voor startende sociaal ondernemers, met Impact Wizard en het Impactnetwerk verdiepen we ons verder in alles wat impact is, er komt een opleidingstraject om lokale besturen te versterken, we werken verdiepend rond voeding en woonoplossingen, we blijven kansengevers linken aan sociaal innovatoren en noem maar op,… het staat allemaal op ons lijstje met voornemens voor een verlicht jaar. There’s a crack in everything and see... the light comes in. We wensen je in 2018 alle goeds!!

Kaat Peeters - directeur Sociale InnovatieFabriek