Nieuws

Inspiratiedag MET IMPACT

Als ‘sociaal investeerder’ wil je met financiële middelen, expertise en netwerk een positieve impact in de samenleving. Je ondersteunt organisaties of projecten die dit mogelijk maken. Je bent een koepel, financier of ondersteuner, die met energie, tijd, geld of kennis maatschappelijke projecten wil vooruit helpen.

+++ Wat is de impact van je werk?
+++ Hoe kan je als sociaal investeerder impactgericht werken en evalueren?
+++ Hoe kan je sociale organisaties optimaal steunen en zo zelf meer impact hebben? 


De Sociale InnovatieFabriek vond antwoorden dankzij een grootschalig actie-onderzoek. Tien sociaal investeerders en een groep consultants investeerden (pun intented) tijd en expertise om hun impact na te gaan.
Hun ervaringen en inzichten willen we delen, om een beweging van sociaal investeerders 'met impact' te laten groeien. Mensen die, net als jij, een passie hebben voor positieve verandering. Die hun middelen en energie bewust inzetten. Investeren met impact wil zeggen dat je in dialoog gaat met de organisaties en projecten, realistische evaluaties maakt, communiceert met impact en je werk kan bijsturen. Hoe je dat doet? Dat leer je op de Inspiratiedag met impact.

Inspiratiedag MET IMPACT

Op de Inspiratiedag MET IMPACT - 28 januari 2020 - krijg je inzichten, praktijkverhalen en hands-on praktijkkaders.

Praktisch

Wat? Een inspiratiedag over het bewust inzetten van mogelijkheden en middelen voor maatschappelijke verandering.
Voor wie? Organisaties, private/publieke investeerders en burgers die willen investeren in positieve impact.
Wanneer? 28 januari 2020 van 9.30 uur tot 18 uur
Waar? Cera, Muntstraat 1, 3000 Leuven (map)
Kost? Deelnemen kost 90€ (incl BTW) per persoon, inclusief lunch. 
Inschrijven? VOLZET * inschrijven is niet meer mogelijk. 

Programma (pdf versie)

9.00 uur / Registratie & koffie…

9.30 uur / Welkom & intro  door Sarah Schelstraete - Sociale InnovatieFabriek

9.40 uur / Keynote: Lakshmi Viswanathan - Yunus Social Business Global Initiatives.

Hoe armoede aanpakken met ondernemerschap? De sociaal investeerder Yunus Social Business haalt wereldwijd miljoenen mensen uit armoede volgens het beproefd model van mede-oprichter en Nobelprijswinnaar Prof. Muhammad Yunus. Lakshmi opent de inspiratiedag met een keynote over de werving, investeringen en de portfolio-investeringen van YSB wereldwijd. Zij getuigt over de manier waarop ze in samenwerking met lokale teams de impact van de investeringen verhoogt.

10.15 uur / Deel 1 : Een investeringsstrategie opmaken met stakeholders

++ Breakout A: Je investeringsstrategie bepalen met interne stakeholders

Met SoCrowd en Kom Op tegen Kanker ga je back to the roots. Zij keken kritisch naar hun missie en betrokken interne stakeholders bij het opmaken van hun investeringsstrategie. Ze geven je concrete ideeën om deze oefening ook in jouw organisatie te doen.

++ Breakout B : * VOLZET * Hoe donoren en co-investeerders betrekken bij de investeringsstrategie?

Als sociaal investeerder opereer je in niet op een eiland. Je realiseert jouw investeringen dankzij een netwerk van donoren en co-investeerders. Hoe betrek je hen bij de opmaak van jouw investeringsstrategie? De Nationale Loterij en Telos Impact getuigen over hun aanpak.

11.30 uur / Deel 2 : Het doel van je investering formuleren

++ Breakout A : * VOLZET * Investeringsdoelen bij organisaties en projecten

Je investeert in organisaties of projecten die de wereld veranderen. Welke impact kan je verwachten bij hen? Welke investeringsdoelen formuleer je? Toolbox en Growfunding vertellen hoe zij dit aanpakten en wat dit voor hun dagelijks werk betekent.

++ Breakout B : Investeringsdoelen bij de eindbegunstigden

Uiteindelijk maakt jouw investering (via organisaties en projecten) mensen gelukkiger, inclusiever, sterker, ondernemender, enz. Wat voor effecten verwacht je bij je eindbegunstigden? Hoe bepaal je deze ‘trickle down’-doelstellingen? P&V Stichting  en P&V Boost prikkelt je met hun visie en aanpak.

12.30 uur / Lunch en IMPACT ‘MET’

Maak kennis met impact-coaches en experten op de markt.

13.30 uur / Deel 3 : Data over impact verzamelen

++ Breakout A : Hoe meet je investeringsdoelen bij organisaties en projecten?

VLIR-UOS, Socrowd en impact consultant Ilse Moens getuigen over hun ervaringen met het meten van investeringsdoelen bij organisaties en projecten. Je krijgt ook tools en voorbeelden die je inspireren om zelf de impact van je investering op te maken.

++ Breakout B : Hoe meet je investeringsdoelen bij eindbegunstigden?

Cera werkte samen met Welzijnszorg en Buurtwerk 't Lampeke met Kumlabora over het meten van investeringsdoelen bij eindbegunstigden. Je krijgt tools en voorbeelden die je inspireren om zelf de impact van je investering op te maken.

++ Breakout C: * VOLZET * Niet financiële ondersteuning

Sociaal investeerders geven ook andere ondersteuning dan geld. Ze bieden bijvoorbeeld netwerk- en consultancyuren aan om de sociale organisaties de veerkracht te geven die ze nodig hebben om hun sociale doelen waar te maken. Lakshmi Viswanathan legt uit hoe Yunus Social Business dit in de praktijk omzet, en daar de impactmeting van hun niet-financiële steun voor inzet.

15.00 uur / Deel 4 : Je impact verhogen

++ Breakout A : Communiceren met impact

Hoe kan je communiceren over je impact èn impactvol communiceren? Onder meer SoCrowd, Growfunding en Tweeperenboom bieden je voorbeelden en inzichten en dagen je uit na te denken hoe jij je impact kan verbeelden en verwoorden.

++ Breakout B : Evalueren en impact veranderen

Welke leerlessen trek je uit een impactevaluatie en waar kan je jouw impactstrategie bijsturen als je je impact kent? VLIR-UOS, SE Lab en Kenter werken rond dezelfde uitdaging in verschillende contexten: ontwikkelingssamenwerking, sociaal ondernemerschap en beleidsevaluatie. Dat leidt tot minstens evenveel perspectieven op leren van impact!

++ Breakout C : * VOLZET * Samenwerken met impact 

Door samenwerkingen aan te gaan kan je als sociaal investeerder je impact verhogen. Trek financiële én niet-financiële co-investeerders aan en sla bruggen voor strategische samenwerking. Hoe ga je een samenwerking aan waarbij je elkaars impact verhoogt? BePlanet en Solifin hebben op dit vlak al hun sporen verdiend, met impact!

16.25 uur / Lancering van het e-boek Sociaal Investeren MET IMPACT
Wrap up & receptie

18.00 uur / Einde

Talrijke sociaal investeerders werken samen aan de dag en delen er hun inzichten. Oa. Yunus Social Business Global Initiatives, SoCrowd, Kom op tegen Kanker, Nationale Loterij, Toolbox vzw, Growfunding, P&V Stichting, P&V BOOST, Buurtwerk ’t Lampeke, SE Lab.NL, Tweeperenboom, VLIR-UOS, Kenter, Cera, Welzijnszorg, BePlanet, Solifin, Telos Impact en Kunlabora.