Nieuws

Lessenreeks: Hoe financier ik mijn sociaal onderneming?

Money makes the world go ‘round. Ook in de wereld van sociaal ondernemers!

Je wil een bedrijf met impact in de wereld zetten, laten groeien en bloeien. Maatschappelijk én economische winst zijn voor jou belangrijk. De uitdaging is om een goed zicht te krijgen op het financieel plaatje en de verschillende financieringsbronnen voor je sociaal onderneming.


Maak in 2020 tijd vrij om de financiering van je sociaal onderneming door te denken en op punt te zetten. Een (tijds)investering die zich zeker zal terugverdienen!

In deze nieuwe lessenreeks bieden we je sprekers, praktische tips en inzichten én financiers. Je kan de hele reeks boeken (5 workshops en een netwerkdag) of à la carte de sessies kiezen die voor jou relevant zijn.

#1: Workshop Financieel plan (4 februari)
We starten - logisch - met een workshop Financieel plan om kosten en inkomsten inzichtelijk te maken. In een eenvoudig eerste financieel plan onderzoeken we je doelgroep, de middelen en mensen die je nodig hebt voor je aanbod en wat je aan opbrengsten kan terug verwachten. Kernvraag van deze sessie: wordt je project een leefbare onderneming, als we de kosten en de opbrengsten vergelijken? Deze sessie is de basis om naderhand inzicht te krijgen in jouw financieringsnoden. (meer info)

#2: Workshop Financieringsmix (3 maart) 
Je plan krijgt stilaan vorm. Tijd om de financiering er van onder de loep te nemen. In de workshop Financieringsmix ontdek je verschillende ‘soorten’ (jawel!) geld voor sociaal ondernemers. Je leert met welke bril overheden, stichtingen, corwdfunders, sociaal investeerders,... naar je project kijken. (meer info)

#3: Workshop Subsidies uiteengezet (24 maart)
Subsidies: you love or hate them. Voor velen blijft het een belangrijk element in hun financieringsmix. In deze workshop leer je hoe je op het juiste subsidiespoor komt en hoe je een uitdagend, goed en authentiek subsidiedossier kan schrijven. Deze sessie biedt inzichten, aanpakken en tips gebaseerd op praktijkervaringen! (meer info)

#4: Workshop Crowdfunding (21 april) 
Focus op crowdfunding. Een goede crowdfunding campagne opzetten is een vak apart. In deze sessie ontdek je welk soort (financiële of niet-finaciële) platformen het interessante zijn voor jouw project en wat er bij komt kijken om een actie op te zetten. (meer info)

#5: Workshop Prijszetting (12 mei) 
Als sociaal ondernemer verkoop je diensten of goederen. Dè terugkerende vraag is vaak: ‘Wat is de juiste prijs voor mijn aanbod?’. In de populaire workshop Prijszetting onderzoek je de prijsstrategie van je organisatie. Verwacht geen vage theorieën, maar wel praktische technieken met een hoop voorbeelden. (meer info)

#6: Netwerkdag Ontmoet je toekomstige financier (28 mei) 
We sluiten het traject af met Ontmoet je toekomstige financier: hèt netwerkevent waar je al je vragen en vooruitgang kan bespreken met verschillende financiers. Duo's van sociaal ondernemers en sociaal investeerders vertellen hoe hun samenwerking verliep. Daarna heb je de kans om jouw project en vragen voor te stellen in een speeddate met verschillende financiers en andere organisaties met een ondersteuningsaanbod. (meer info)

Praktisch 

Wat? Lessenreeks over de financiering van sociaal ondernemingen
Voor wie? Maatschappelijke starters en groeiers die zicht willen krijgen op hun financieringsnoden en -mogelijkheden
Wanneer? 5 workshops: Financieel plan (4 februari, 9.30 - 12.30 uur), Financieringsmix (3 maart, 9.30 - 12.30 uur), Subsidies uiteengezet (24 maart, 9.30 - 12.30 uur), Crowdfunding (21 april, 9.30 - 12.30 uur), Prijszetting (12 mei, 9.30 - 12.30 uur) en de netwerkdag Ontmoet je toekomstige financier (28 mei, 12.30 - 17.00 uur) 
Waar? De workshops gaan door bij de Sociale InnovatieFabriek, Ravensteingalerij 28, 1000 Brussel (map)
Kost? Deelnemen aan het hele traject kost 350€ (excl BTW) per persoon. Dat omvat deelname aan de vijf workshopsessies en aan de netwerkdag. Aparte sessies kosten 80 euro excl BTW. 
Inschrijven? Inschrijven op deze lessenreeks is niet meer mogelijk. Je kan wel nog inschrijven op afzonderlijke workshops.