Nieuws

Op safari in Antwerpen en Tilburg

Om je blik te verruimen, is het altijd goed om eens over de grens te kijken. Dat geldt zeker voor sociale innovatie en daarom planden we samen met het Midpoint Center voor Social Innovation (MCSI) een tweedaagse praktijksafari in Antwerpen en in Tilburg. Een verslag van een avontuurlijke tweedaagse, dichtbij huis en vlak over de grens.

Je kan perfect per fiets op safari en je hoeft het niet altijd ver van huis te zoeken. “Sociale innovatie is overal”, is een van de vaststellingen van de deelnemers. Een conclusie die we na de eerste safaridag op 7 mei in Antwerpen volledig beamen. Op de blog van het Midpoint Center lees je wat de deelnemers is bijgebleven van deze trip.

Start it @ kbc ontving ons met een bezoek aan de werkplek waar ze innovatieve start-ups coachen. Tapazz en Fandation.co zorgden voor pitches. In het Ecohuis waren we te gast voor een presentatie en een geanimeerde discussie met Stadslab 2050 over het versterken van bottom-up initiatieven en de rol die (lokale) overheden daarin kunnen opnemen. De volgende stop op de safari was i-Bar in Borgerhout, een experimenteerruimte waar digitale toepassingen gelinkt worden aan sociale cohesie in de buurt. De ontwikkelaars van For Good stelden hun app voor een duurzamere levensstijl voor (hou ook de website in de gaten om op de hoogte te blijven over de lancering dit najaar). De Landgenoten sloot af met een getuigenis over hoe ze boeren en consumenten laten samenwerken voor een betere toegang tot landbouwgrond voor startende bioboeren.

Op 11 juni trokken we naar Tilburg voor de tweede dag van de praktijksafari. In een voormalige smederij in de spoorzone biedt het MCSI een broedplaats voor ondernemerschap en innovatie in de regio. Via een coöperatie brengt MCSI mensen en organisaties bijeen die willen bijdragen aan een meer vitale regio. Dat leidt tot onverwachte contacten en nieuwe ideeën om samen te werken rond sociale innovatie.

Eén van de organisaties die hun weg vonden naar het Center is Campina Collectief, een jonge onderzoekgroep die het verleden en de toekomst van de Kempen letterlijk in kaart brengt en ideeën verzamelt voor een duurzame toekomst voor de streek. BrabantKennis, een platform voor strategische kennis en informatie van en over Noord-Brabant, vindt in de open werkplek een actieve community om mee te denken over de rol van sociale innovatie in de ontwikkeling van de regio. Met de Kennismakerij heeft het gebouw ook een ‘proeftuinbibliotheek’ in huis, met een aanbod dat afgestemd is op de interesses van gebruikers. KennisCloud is een online project van de bib, dat mensen met gelijkaardige interesses verbindt om relevante kennis te halen uit een overvloed aan informatie en ook samenwerkingen ‘in real life’ te stimuleren.

Voor de lunch stopten we bij Prins Heerlijk, een restaurant en feestzaal waar jongeren met een (lichte) verstandelijke beperking werken in de keuken en in de bediening. De zaakvoerders hebben intussen vier horecazaken in Tilburg waar jongeren die het moeilijk hebben in het reguliere onderwijs een leer- en werkopleiding mét erkend diploma kunnen volgen. Vanuit de ervaringen in de horeca, ontwikkelde Prins Heerlijk ook een nieuw opleidingstraject voor jongeren in een zorginstelling in de buurt.

De Piet van Meintjes hoeve is wellicht de eerste ‘open source’ boerderij in Nederland. Boer Rob Denissen gelooft niet in ‘verdubbelen of verdwijnen’ en zet de staldeuren open voor iedereen die iets kan toevoegen aan de werking van het melkveebedrijf. Een fab lab op het erf, ter plekke ijs maken van rauwe melk, samen denken over manieren om afval te hergebruiken of energie te produceren. Alle voorstellen om creatief en duurzaam samen te werken op de boerderij zijn welkom. We sloten de praktijksafari af bij Van Helvoirt Groenprojecten. Een droom van een ecologisch gebouw dat een innovatieproject op zich werd, dankzij een nauwe en transparante samenwerking met leveranciers en de aannemers van Bouwteam+.