Nieuws

Oproep: sociale innovaties voor vluchtelingen

De instroom van vluchtelingen en migranten weegt op de Belgische – en Europese – samenleving. Het daagt ons uit om na te denken over normen, waarden, grenzen en openheid. Tegelijkertijd is het ook een opdracht voor beleidsmakers, bedrijven, scholen en organisaties om letterlijk en figuurlijk plaats te maken voor hen in onze maatschappij. Zij moeten nieuwe mogelijkheden zoeken om vluchtelingen kansen te geven op integratie, werk en verbondenheid. Welke maatschappelijke innovaties ontstaan?

De Sociale InnovatieFabriek brengt innovatieve projecten, werkingen, ideeën of ondernemingen die kansen geven voor (en/of door) vluchtelingen in ons land bij elkaar.
Ontwikkelde je organisatie of stad een project met vluchtelingen?
Ben je zelf actief in buurt met activiteiten voor en door nieuwkomers?
Werk je in een onderneming die bijzondere kansen geeft aan vluchtelingen en migranten?
Startte je een website of app die problemen van vluchtelingen aanpakt?
Geeft jouw vernieuwend idee hen meer kansen in de maatschappij, op de werkvloer, in scholen, enz?
Laat het ons weten via onderstaand formulier (voor 31 augustus).

We nodigen jou en alle andere innovatoren uit op een eenmalige peertabel om elkaar te leren kennen, ideeën uit te wisselen en gemeenschappelijke uitdagingen en mogelijke oplossingen te bespreken.
(We brengen op die peertable ook organisaties rond de tafel die je kunnen helpen met de uitwerking van je innovatie, kennis hebben van de uitdagingen van vluchtelingen of ervaring hebben met dergelijke maatschappelijke projecten.)

Niet alleen in ons land zetten mensen zich in voor vluchtelingen en migranten. Een paar voorbeelden uit binnen- en buitenland:  

 • Rising You[th] (België) 
  Een start-up sociale onderneming die zich richt naar kwetsbare jongeren, in het bijzonder alleenstaande minderjarige vluchtelingen die een verblijfsstatuut verworven hebben en dus uitzicht moeten krijgen op opleiding en arbeidsmarkt. Via een breed opleiding- en ondersteuningstraject worden ze klaargestoomd voor – spannend! – hoogtewerk.
 • Online taalmodule U Hasselt (België)
  De universiteit van Hasselt ontwikkelt en ondersteunt verschillende initiatieven voor en door vluchtelingen. Zo lanceerden ze de online cloudmodule waarmee vluchtelingen op korte tijd een basiskennis aan Nederlands kunnen opdoen.
 • #Housing4refugees (België)
  #Housing4refugees is een testproject van IDROPS en Caritas International, waar ze op zoek gaan naar huurwoningen voor erkende vluchtelingen.
 • CAPITAL DIGITAL (België)
  Semi-finalist van de European Social Innovation Competition. Een werking van Maks vzw (Anderlecht), vzw Foyer (Molenbeek) en Fedactio (Schaarbeek) waarbij jonge ketten – uit OKAN klassen – met hun creativiteit, fantasie en codeertalenten games, verhalen en muziek programmeren.
 • Pitlanes (België)
  Pitlanes is een 'empowerende' buurtgarage die integratie wil bevorderen. Langdurig werklozen, migranten en vluchtelingen kunnen er werkervaring opdoen en de taal leren. Daarnaast krijgen gemotiveerde werkkrachten ook een eigen voertuig dat ze onder handen mogen nemen. Is de auto gerepareerd en vonden ze regulier werk, dan rijden ze met de door hun gerepareerde auto naar buiten.
 • The Bike Project (UK)
  The Bike Project ontvangt kapotte of ongebruikte fietsen. Een groep vrijwilligers herstelt ze en doneert ze aan geregistreerde asielzoekers. Zo kunnen ze (in het dure London) makkelijker en goedkoop de dokter, stichtingen, hun huis of - wie weet - hun werk bereiken.
 • Techfugees (UK)
  Een groep technici organiseert Techfugees events en hackatons in Engeland en Frankrijk. Samen met een grote community bedenken en ontwikkelen ze oplossingen die het leven van vluchtelingen verbeteren (bijvoorbeeld: een project waarbij je zonder internet, maar via sms berichten toch verbonden kan zijn met hulpverleners) 
 • Ichhelfe.jetzt (Duitsland)
  Ichhelfe.jetzt is een online brug tussen mensen die tijd of materiaal willen geven en organisaties die dit voor vluchtelingen in goede banen leiden. Een uurtje over? Kleding over? Laat het weten via de website en je krijgt meteen antwoord waar en wanneer je kan helpen of waar je met je spullen terecht kan.
 • CUCULA (Duitsland)
  Cucula is een organisatie, werkplek en scholingsprogramma voor en door vluchtelingen in Berlijn. Ze ontwerpen samen onder meer design meubels. 
 • Magdas Hotel (Oostenrijk)
  Een tophotel – eigendom van Caritas - gerund door vluchtelingen, die er ervaring opdoen op de werkvloer (barista, kok, receptie,…)
  (foto: Reuters)