Nieuws

"Sociaal ondernemen is (een deel van) de oplossing"

In de rand van de mediastorm rond LGU Academy rijzen er heel wat vragen over het sociaal ondernemerschap. De negatieve en veralgemenende berichten en opinies over sociaal ondernemers zijn een kaakslag voor een grote groep integere sociaal ondernemers. Daarom kruip ik vandaag in mijn pen, als directeur van de Sociale InnovatieFabriek. 

Sociaal ondernemers zien de problemen in onze huidige maatschappij. Ze kennen de mensen die vandaag uit de boot vallen, ze weten hoe dringend klimaatactie is, ze zien hoe absurd veel voedsel we weggooien. Met hun producten en diensten versterken ze mensen in armoede, verminderen ze de plastic berg of de voedselverspilling, organiseren ze burenhulp voor wie zorg nodig heeft. Ja, ze halen daar inkomsten uit. Alleen is winst voor hen een middel om verder te kunnen investeren. Ze zijn niet finance first, maar wel impact first. Ze willen in de eerste plaats meerwaarde bieden voor de maatschappij.

Die combinatie van maatschappelijke doelstellingen en financiële doelstellingen maakt van sociale ondernemingen hybride organisaties. Beide doelstellingen in balans houden, is soms een uitdaging. Precies daarom zitten transparantie en good governance in het DNA van sociaal ondernemen: een divers bestuur, met stakeholders uit de profit en non-profitsector, ondersteunt de sociaal ondernemer in die uitdaging. 

De vele sociaal ondernemers die we al jarenlang begeleiden, maken er hun levenswerk van om de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Ze investeren hun tijd, talenten, energie en vaak ook hun eigen centen omdat ze op een ondernemende manier de wereld willen verbeteren. 

Sociaal ondernemen is een nieuwe vorm van ondernemen. Het verdient een plaats naast de klassieke bedrijven, de verenigingen en de overheid. Onze maatschappij staat voor heel wat uitdagingen die we met de klassieke recepten niet opgelost krijgen. We hebben iedereens talenten nodig om de wereld leefbaarder te maken. Laat ons sociaal ondernemers en hun vernieuwende aanpak omarmen, in plaats van het sociaal ondernemen weg te zetten als een lege trend. 

Sociaal ondernemen is een blijver. Meer nog, het is de toekomst van het ondernemen. Laten we dus de inspanningen van sociaal ondernemers toejuichen. Ze zijn niet het probleem, ze zijn (een deel van) de oplossing. 

Sarah Schelstraete
Directeur van de Sociale InnovatieFabriek