Nieuws

Sociale innovatie Meet Up Kortrijk - 24 mei

Dit voorjaar trekt de Sociale InnovatieFabriek op tournee door alle Vlaamse provincies en Brussel voor een reeks Meet Ups over sociale innovatie en sociaal ondernemerschap.

Op dinsdag 24 mei 2016 zijn we te gast in Kortrijk. Woon of werk jij in de provincie West-Vlaanderen en voel jij je betrokken bij maatschappelijke vraagstukken zoals bijvoorbeeld armoede, klimaatverandering of eenzaamheid? Wil je meedenken over oplossingsgerichte en radicaal vernieuwende antwoorden? Benieuwd naar de kracht van lokale initiatieven? Dan willen we jou zeker ontmoeten tijdens onze Meet Ups. 

We geven het woord aan vernieuwende en ondernemende projecten uit de streek en aan organisaties die iets kunnen betekenen voor maatschappelijke innovatie. Je maakt er ook kennis met de Sociale InnovatieFabriek. We vertellen je alles over de manier waarop we projecten begeleiden en ondersteunen. En we zijn vooral benieuwd naar jouw ideeën. We sluiten elke Meet Up af met een pitchsessie. Je krijgt de kans om jouw idee voor te stellen in 5 minuten en om daarbij de hulp te vragen van het publiek. Interesse om jouw plan voor een betere wereld te pitchen tijdens de Meet Up in Kortrijk? Laat het ons dan weten bij je inschrijving hieronder. 


Programma

14.00u - Onthaal

14.15u - Welkom en introductie door de Sociale InnovatieFabriek

14.30u - Maak kennis met sociaal innovatieve en sociaal ondernemende projecten uit de regio

  • In de Oostendse Vuurtorenwijk laat de stad inwoners en ondernemers bouwen aan een bijzonder stadsvernieuwingsproject. Niet volgens een stedenbouwkundig plan, maar door samen te werken aan een dynamische wijk. Het doel is om met een co-creatieve aanpak te komen tot concrete oplossingen en tot een sterke sociale dynamiek die de vruchten kan plukken van projecten in de omgeving.

     
  • Ook met nevenstromen uit de voedselketen - denk aan het hart van een bloemkool of het steeltje van een champignon - kan je lekkere producten maken. De Restjesfabriek, een nieuw project van KOMOSIE, Vives Hogeschool, Werkspoor vzw en De Winning Maatwerk vzw, gaat recepten ontwikkelen, pilootproductie opzetten en de verkoop ervan uittesten. Het project wil niet alleen een antwoord bieden op voedselverspilling. Er wordt ook ingezet op sociale tewerkstellingskansen. Op termijn wordt een modelconcept ontwikkeld, zodat ook andere sociale economiebedrijven een eigen ‘restjesfabriek’ kunnen opstarten.
     
  • Jobruil geeft werknemers de kans om dichter bij huis te werken. Het online platform helpt werkgevers, werknemers en werkzoekenden om elkaar te vinden en interne en externe jobrotaties mogelijk te maken. Een database linkt interesses en vaardigheden van werknemers en werkzoekenden met elkaar en met vacatures. Zo kunnen mensen van job ruilen, binnen hetzelfde bedrijf of tussen bedrijven onderling, om dichter bij huis aan de slag te gaan of om nieuwe ervaringen op te doen. Daarmee speelt Jobruil in op de op de evolutie naar een meer flexibele en duurzame manier om werk te organiseren.

16.00u - Pitchsessie. Grijp jouw kans om jouw plannen voor te stellen, een partneroproep te doen, ideeën af te toetsen,... Kruis bij je inschrijving aan dat je jouw idee wilt pitchen.

16.45u - Netwerkreceptie
 

Praktisch

Dinsdag 24 mei 2016 vanaf 14.00 uur bij BNP Paribas Fortis aan de Waterpoort, gebruik de ingang via de Hazelaarstraat, in Kortrijk. De locatie ligt vlak bij het station, bekijk op Google maps. Iedereen is welkom, schrijf je gratis in via het formulier hieronder.

De Sociale InnovatieFabriek organiseert de Meet Ups in samenwerking met BNP Paribas Fortis. Tussen 19 april en 7 juni 2016 zijn we te gast in elke Vlaamse provincie en in Brussel. De kalender voor volgende Meet Ups vind je op deze pagina.

 

Met de steun van:

Inschrijven

Beschrijf je plan of idee in een paar regels. We nemen contact met je op om verder af te spreken.
Heb je een kennis of collega die misschien ook geïnteresseerd is om de Meet Up te volgen? Vul dan hier zijn of haar e-mailadres in en we bezorgen een uitnodiging.