Nieuws

Solution Lab voor Makers: ideeën gezocht

Voor de oplossingen van de toekomst hebben we de creatieve geesten van vandaag nodig... bijvoorbeeld van 'makers' in ons land. Duizenden professionele 'makers' en designers zijn actief in de industrie, horeca, bouw of dienstensector.

Unizo: "De mensheid zou reddeloos verloren zijn zonder makers. Je dak zou blijven lekken. Je auto stond voorgoed in panne. Je straat lag eeuwig vol losliggende stenen. Je hemd bleef zonder knopen, je broek gescheurd. Sterker nog: zonder makers had je geen dak, of droeg je geen broek. Zonder makers geen stoel, geen computer, geen huis, geen fiets. Geen satellieten, geen drones. Geen bier, brood of kaas." Met de campagne De Makers wil Unizo het potentieel van de maakindustrie in ons land onderstrepen.

"Hoe kunnen we die makers helpen om nog maatschappelijker, duurzamer of socialer te werken?", vroegen de Sociale InnovatieFabriek, Plan C en Unizo zich af. Het antwoord ben jij. We vragen aan jou, makers en creatievelingen naar ideeën in een Solution Lab: een brainstorm tussen makers en bedrijfsleiders die circulaire en sociaal innovatieve oplossingen zoeken voor hun uitdagingen. Wil je mee nadenken? Meld je dan nu aan via de website mmm.makers.be voor de startdag (28 april) en lees er meer over de bedrijven en hun uitdagingen. 

De uitdagingen in het kort: 
#1 “Hoe gaan we op een innovatieve manier aan de slag met het restafval van onze groenten?”. Deze vraag komt van een groothandel in aardappelen, groeten en fruit, Vlaemynck NV. Ze zoeken naar concrete oplossingen voor het restafval van hun groenten.

#2 “Hoe ziet een slagerij eruit in een circulair economisch model?”, vraagt Keurslagerij Placide. Want hoewel ze op ambachtelijke wijze werken, willen ze ook klaar zijn voor de slagerij van de toekomst. 

3 “Hoe kunnen we een mooie en multi-functionele turbine-mast ontwikkelen?”. Windfire produceert mid-size verticale as windturbines voor KMO- en coöperatieve toepassingen. Die zijn niet alleen ecologisch, economisch en efficiënt, maar moeten qua look and feel ook een meerwaarde geven aan de omgeving. 

#4 “Wie gaat er creatief aan de slag met onze reststromen?”, bedenkt De Stoffeerder. Met 10 vaklui herstofferen of maken ze (nieuwe) stukken, waarbij oude materiaal worden gerecycleerd en opnieuw gebruikt. Toch zijn er nog heel wat reststromen die een andere bestemming kunnen krijgen.

#5 “Wij zijn op zoek naar makers met toepassingen voor de materialen uit onze ontmantelde vliegtuigen.” Dat zegt Aerocircular, een dienstverlenend bedrijf dat zich richt op vlooteigenaren van grote passagiersvliegtuigen (type Boeing 737 en aanverwanten). Vliegtuigen op rust worden ontmanteld en de materialen hergebruikt. Twee materiaalstromen waar Aerocircular vandaag nog geen bevredigende nieuwe bestemmingen voor heeft en die ze graag als uitdaging op tafel leggen zijn Safety slides en rafts & Nomex honingraatpanelen.