Praktijk

Baarbeekhoeve

“De natuur is het ideale klaslokaal”, aldus Roosje. “Je kan er zo veel uit leren èn het is de ideale setting om ontmoeting te stimuleren.” In de belevingstuin van de Baarbeekhoeve in Muizen gaan ze met die kennis aan de slag.

Roosje Koninckx en haar man, een bioboer, kochten drie jaar geleden een bioboerderij in Muizen. Ze zagen het potentieel om het uit te bouwen tot een kruispunt van biologische landbouw, educatie en zorg.

“De verbinding tussen mens, natuur en de oorsprong van ons voedsel is voor ons belangrijk. Maar we zoeken ook andere grenzen op: zo willen we jongere én oudere generaties samenbrengen om zo de strijd aan te gaan tegen individualisering en vereenzaming.”

Ze startten een samenwerking op met de plaatselijke basisschool. Leerkrachten kunnen er in de tuin en buitenklas op een ‘andere’ manier onderwijzen. Ook met een rusthuis waren afspraken. Ouderen hielpen mee op de boerderij en de interactie tussen de jongste en oudste generaties was voor beide een absoluut pluspunt.

Dankzij de award van 'Vrouwelijk talent op het Platteland' en een subsidie kon vorig jaar de tuin verder ingericht worden met een eigen moestuin, natuurspeeltuin en buitenklas. Binnen- en buitenschools leren en ontmoeting (op maat van school en rusthuis) komen zo echt centraal te staan. Roosje: “Vandaag zie je hier overal kinderen. De lokale basisschool komt elke dag op bezoek en is nog uitwisseling met het rusthuis. Hun bewoners komen één keer per maand. Ook het project met het bejaardentehuis wordt verder gezet.”

Op 16 juni 2018 is er een groot zomer/openingsfeest en wordt iedereen die interesse heeft in het project of gewoon eens wil komen kijken verwacht op de hoeve.

Meer info: www.baarbeekhoeve.be