Praktijk

Blommm

Biologische bloemen van hier hebben het niet gemakkelijk. Ze moeten bijvoorbeeld concurreren tegen hun goedkope collega’s uit de supermarkt. Dat die klassieke bloemenindustrie verre van ecologisch en duurzaam is, ligt sociaal ondernemer Paulien Verhaest nauw aan het hart.

“Een klassiek boeketje bloemen is meestal een ‘boeketje pesticiden’ dat in zwaar verwarmde serres of mensonvriendelijk in het zuiden geteeld wordt en vaak ook nog per vliegtuig naar jou komt,” aldus Paulien. Dat kan beter, véél beter. En dus startte Paulien de sociale onderneming Blommm, met als baseline ‘Van het veld, op de velo, in de vaas’. Anders dan de gekende Bloomon, werken zij samen met lokale telers van biologische bloemen. De volledige werking is duurzaam doordacht en zo hoopt Blommm ook anderen te inspireren voor lokale ketens en duurzame productie en consumptie.

Gentenaars en Gentse bedrijven kunnen biologische bloemen aan huis bestellen. Dankzij het partnerschap met lokale biologische telers, stelt Paulien dagelijks een ‘Blommmeke van de dag’ samen dat ze via Facebook en Instagram bekend maakt. Bestellingen worden door fietskoeriers van Cargo Vélo geleverd aan huis, op het werk of op afhaalpunten. Alle partners krijgen een faire prijs.

In deze wintermaanden gaat Blommm aan de slag met gedroogde bloemen (overschot uit de zomermaanden), de productie van thee en zaadbommen, de verkoop van maretak en duurzame cadeau's. Nog op zoek naar een origineel, duurzaam èn mooi cadeautje voor onder de kerstboom? Bekijk het aanbod op www.blommm.be