Praktijk

Familienieuws: papieren Facebook-krant voor grootouders

Jongeren delen een groot deel van hun leven op sociale netwerksites als Facebook en Instagram. Leuke momenten zoals muziekoptredens, sportwedstrijden, zonnige vakanties, een nieuw lief of domweg een gebroken been. Momenten die oma en opa al te vaak missen. Het bracht Nicolas Mertens op het idee van Familienieuws, een papieren krantje voor grootouders dat de Facebook- en Instagram-posts van hun verschillende (klein)kinderen bundelt.

“Via Familienieuws blijven grootouders op de hoogte van het wel en wee bij hun familieleden. Elke week selecteert de dienst de meeste relevante posts en foto’s die leden van een bepaalde familie op Facebook en Instagram plaatsen. Daarvan wordt een papieren krantje gedrukt, dat via de post bij de grootouders in de brievenbus terecht komt. Het leuke aan het concept is dat grootouders, zeker met de toenemende eenzaamheid in onze maatschappij, mee blijven met de leefwereld van hun kleinkinderen. De posts zorgen bovendien voor aanknopingspunten tijdens een telefoongesprek of bezoek van de kleinkinderen.“

Maar willen de kinderen wel dat hun grootouders alle foto’s van wilde feestjes onder ogen krijgen? “Dat hebben ze volledig zelf in de hand”, lacht Mertens. “Iedereen kan zelf beslissen welke boodschappen en foto’s met de grootouders gedeeld worden. Als ze #notforgranny toevoegen, krijgen oma en opa het alvast niet te zien.”

"De Sociale InnovatieFabriek heeft geholpen om ons concept inhoudelijker sterker te maken. Uit de eerste evaluatie bleek dat het concept van Familienieuws niet voldoende aantoonde dat het ook effectief impact had op de maatschappij. Daarop lanceerden we een bevraging in rusthuizen. De resultaten bewezen dat het krantje niet enkel een leuke gimmick is, maar effectief een antwoord kan bieden op de stijgende vereenzaming."

De website www.familienieuws.eu is net gelanceerd. Een abonnement op de papieren Familienieuws-krant kost 30 euro voor drie maanden, 50 euro voor zes maanden of 100 euro voor een jaar. De dienst wordt ook in andere landen gelanceerd wanneer de Belgische versie goed loopt. Een ideaal en sociaal kerstcadeau voor je 'bomma' of 'bompa'?