Praktijk

For Good

Het klimaatverdrag van Parijs is sinds vrijdag van kracht en Leonardo DiCaprio’s “Before the Flood” is een succes. Maar wat kunnen we concreet doen? Twee bedrijven van Adecco Group geven het voorbeeld. Een half jaar lang strijden ze tegen elkaar in een For Good Challenge om de laagst mogelijke ecologische voetafdruk. Daarbij krijgen ze hulp van For Good, een Antwerpse start-up die de CO2-uitstoot van bedrijven en consumenten in kaart brengt en helpt te verlagen. ‘Als 20% van de Belgen onze uitdaging zou aangaan, haalt België voor dit jaar zijn duurzaamheidsdoel” zegt Maarten Desmet, co-oprichter van For Good.

De ingenieurs en IT’ers van euro engineering en Modis strijden van juli tot december tegen elkaar om de laagst mogelijke voetafdruk. Ze doen dit met behulp van de For Good Challenge website. De bijhorende app brengt op een heel eenvoudige manier hun ecologische voetafdruk in kaart uitgedrukt in een aantal planeten die ze verbruiken en reikt tips aan om hun voetafdruk te verkleinen. De Challenge website geeft een overzicht van de impact van beide partijen en de evolutie van hun onderlinge strijd als eco-pioniers.

4 planeten per Belg

Samen spaarden de bedrijven in minder dan 4 maanden 7.000 kg CO2 uit door onder andere de auto te laten staan, vegetarisch te eten, enz. Dat komt overeen met bijna 1.500 wagens die voor één dag van de baan worden gehaald of 1/3de planeet die ze hebben terugverdiend of gecompenseerd. De gemiddelde Belg verbruikt momenteel meer dan 4 planeten met zijn CO2-uitstoot en staat daarmee op de 5de plaats in de WWF-wereldranglijst.

For Good berekende met de maatschappelijke milieuorganisatie Ecolife dat indien één op vijf Belgen dezelfde reductie realiseert, de internationale klimaatdoelstellingen voor België haalbaar zijn. Die stelt dat we jaarlijks 4,7 megaton minder CO2 moeten uitstoten om onder 1,5 °C opwarming te blijven.    

Quote Tasha Moens, Project Manager For Good euro engineering: “Creating future is onze baseline. We trekken dit over heel de lijn door. Meten is weten voor ingenieurs. Onze engineers werken actief mee aan een duurzame economie en begeleiden ondernemingen om hen futureproof te maken. Dankzij deze app kunnen onze medewerkers en kandidaten op een toegankelijke manier ontdekken wat duurzaamheid in het dagelijkse leven betekent."

For Good is een start-up uit Antwerpen die duurzaamheid eenvoudig, duidelijk en laagdrempelig wil maken. Dit met behulp van een mobiele app en ecologische Challenges voor bedrijven. De app en Challenge brengen bijna je volledige ecologische voetafdruk in kaart en zijn daarin uniek. Gaandeweg reikt de app tips aan om je voetafdruk te verkleinen. Meer informatie over For Good: www.for-good.be

(persbericht For Good 10 november 2016)