Praktijk

Jobruil

De deeleconomie boomt in Vlaanderen. Alles kan tegenwoordig gedeeld en geruild worden: van ‘amper-5-minuten-gebruikte’-cirkelzagen tot kleurrijke kinderfietsen. Maar, wat met een job?

Jobruil is een online tool die interne en externe jobrotaties faciliteert. Ben je je eigen job (tijdelijk) beu, zoek je nieuwe inspiratie en werkvreugde, wil je dichter bij huis werken? Jobruil kan je helpen. Het idee werd in 2016 uit de grond gestampt door Daryoush Ghanbarpour. “Ik heb zelf als consultant in een bedrijf gewerkt waar ik dagelijks onnodig moest pendelen. Ik ben toen op zoek gegaan naar iets dichter bij huis, wat ik ook gevonden heb. Het heeft mij echter aan het denken gebracht: zijn er nog mensen in dezelfde situatie en wat is hiervoor de oplossing?”

‘Dicht bij huis’ jobrotatie kan een win-win zijn. Door tijdelijk je job te ruilen met een andere persoon, heeft je bedrijf alvast zekerheid dat het een gemotiveerde werknemer (die in de buurt woont) in dienst heeft. Daryoush: “Want wanneer werknemers van job veranderen, verdwijnt de continuïteit, blijven projecten liggen en moeten ze opnieuw opgeleid worden.” Wie als werknemer dichter bij huis aan de slag wil, kan via de website kijken wat mogelijk is. Je schrijft je in en selecteert wat je precies zoekt in een nieuwe functie. Het systeem maakt de beste jobmatch voor jou. Jobruil neemt daarna contact op met je baas met een ruilplan. Gaat je huidige werkgever akkoord en die van je ruilpartner ook? Dan ruil je van job. Daryoush: “We denken dat werknemers gelukkiger worden, als ze minder moeten pendelen, meer afwisseling in hun job hebben en kunnen bijleren van nieuwe ervaringen. Ook de bedrijven kunnen ervan profiteren, doordat hun medewerkers tevreden zijn en bijleren. Deze innovatieve stoelendans onder volwassenen kan een boost zijn voor de productiviteit van het bedrijf.”

Sinds januari 2017 is Jobruil ook partner in het mobiliteitsproject 'Slim naar Antwerpen'. De stad selecteerde hiervoor tien initiatieven die op een innovatieve manier de verkeersdruk helpen verlichten.

Meer info: https://jobruil.be