Praktijk

Les Gazelles de Bruxelles

Les Gazelles de Bruxelles is een socio-sportieve organisatie die via joggen mensen in armoede versterkt. Met wekelijkse looptrainingen verbeteren ze de eigenwaarde, het lichaamsbeeld en het zelfvertrouwen van de deelnemers. Van ‘yes, we can run’ naar ‘yes, we can…’

Vijf enthousiaste sportieve medewerkers van Brusselse organisaties vroegen zich af of joggen als methodiek tegen (kans)armoede zou werken. Professioneel zijn ze allen actief met kansarmoede, inburgering, migratie en sport. Het experiment resulteerde in 2013 in Les Gazelles de Bruxelles. Het doel: mensen die in precaire situaties leven via joggen empoweren.

De keuze voor joggen is niet toevallig. Je hebt er geen infrastructuur of dure uitrusting voor nodig. Je leert samenwerken en discipline. Het laat ruimte voor een individuele aanpak. Het leert je op de meest eenvoudige manier dat doorzetten werkt en voldoening geeft. De succeservaring van het lopen, de voldoening na de training of de eindmeet van de ‘20 km van Brussel’ halen, geeft een boost aan je zelfbeeld. Zeker bij deze doelgroep, die eerder vertrouwd is met vooroordelen en tegenslagen, is dit broodnodig.

Les Gazelles maakt gebruik van dit herwonnen zelfvertrouwen om deelnemers te stimuleren ook andere obstakels in hun leven (huisvesting, financiën, zorg, tewerkstelling enz) aan te pakken. Aangezien de trainingen begeleid worden door vrijwilligers en professionals uit de sociale sector, is de drempel kleiner om hen in vertrouwen te nemen. Op maat krijgen ze begeleiding, netwerking of doorverwijzing. En dit werkt: deelnemers vonden de energie om vrijwilligerswerk op te nemen, uit hun isolement te breken, lessen Nederlands te gaan volgen, samen verder te blijven sporten of een opleiding te starten.

www.lesgazellesdebruxelles.be