Praktijk

Meest inspirerende sociale starters van Gent

De meest vernieuwende MISSverkiezing van het land, vond plaats op Startersfest in Gent. MISS? We hebben het natuurlijk over de Meest Inspirerende Sociale Starters. De Startersfabriek, Sociale InnovatieFabriek en het bedrijvencentrum De Punt gingen samen op zoek naar de 10 meest inspirerende MISS’en uit Gent. De tien winnaars zijn…

300 bomen

Dat de luchtkwaliteit in steden problematisch is, weten we al langer. Er zijn veel initiatieven om verdere vervuiling tegen te gaan, maar weinig methoden om de lucht opnieuw schoon te maken. Toen Nick Pays hoorde dat één mospaneel de zuiverende capaciteit heeft van 300 bomen, zag hij daar een oplossing voor dit probleem. “300 bomen” is een burgerinitiatief dat als doel heeft steden en gebouwen te bekleden met mospanelen. Prototypes van de mospanelen worden nu getest. Daarna willen ze een kant-en-klaar product op de markt brengen.

De Leiding - Robinetto

De Leiding cvba is een sociale coöperatieve onderneming die de drankvoorziening op evenementen en in de horeca verduurzaamt. Elk jaar drinken Belgen maar liefst 1,4 miljard liter flessenwater hoewel er perfect drinkbaar water uit de kraan stroomt. Al dit water moet verpakt en getransporteerd worden, wat een gigantische ecologische voetafdruk achterlaat. De Leiding vond een tapsysteem uit dat toelaat leidingwater te gebruiken, dat gemengd kan worden met ambachtelijke siropen. Op die manier moet het water niet meer getransporteerd worden.

Enchante vzw    

Mensen in kwetsbare situaties (dakloosheid, armoede, psychische problematiek,...) krijgen vaak een plek buiten de samenleving. Zorg gebeurt door professionelen in hiervoor opgerichte instituties. Het netwerk van Enchanté creëert meer inclusieve plekken in de stad en moedigt burgers en handelaars aan om door kleine gebaren iets voor elkaar te betekenen. Dit kan gaan van een glas water tot een stopcontact of gewoon een warme ruimte voorzien om even te vertoeven. Intussen telt dit netwerk maar liefst 61 handelaren doorheen de stad Gent.

Billie Cup

Take-away koffie wordt ook in ons landje steeds populairder en hoewel iedereen ’s morgens een lekkere tas koffie verdient, zorgen die wegwerpbekers elk jaar voor een enorme afvalberg. Billie Cup is de eerste herbruikbare beker voor dagelijkse take away van warme en koude dranken. Voor een waarborg van 1 euro, zal je die kunnen kopen en inleveren in alle deelnemende horecazaken. Het wordt een innovatief en overkoepelend systeem, over alle ketens en steden heen. Ook kleine horecazaken en bedrijven kunnen meedoen.

Pad en Stoel

Wist je dat eetbare paddenstoelen niet alleen gezond, maar ook enorm lekker zijn? Dat zwammen en paddenstoelen een voorbeeld zijn voor een duurzame en circulaire economie? Gewapend met deze inzichten startten Zjef, Joachim en Bart een paddenstoelenkwekerij in Deurne. Bij de start leverden ze voornamelijk aan horecazaken maar intussen bieden ze ook een abonnementsformule voor consumenten aan. Pad en Stoel wil een ecologisch debat opstarten over de plaats van stadslandbouw in onze samenleving en over hoe we onze voedselketen kunnen verduurzamen.

Pop up shop: On The Move 

‘On the Move’ pop-up shop verkoopt unieke, handgemaakte artikelen van verschillende ontwerpers uit alle hoeken van de wereld. Oprichter Bijou Diallo zorgt zo dat kleine zelfstandigen en creatievelingen, die anders geen plek vinden om hun ontwerpen te verkopen, een kans krijgen om gezien te worden. De shop zelf is ook een ontmoetingsplek. Zo wil Bijou naast mensen een podium geven, hen ook samenbrengen op vlak van cultuur en diversiteit.

Studio Ama

Studio AMA daagt de mode-industrie uit door te kiezen voor ecologische processen, sociale waarden en toegankelijkheid. Alle kledij wordt gemaakt uit afval van lokale textielindustrie. Een maatwerkbedrijf helpt bij de productie. De afstand tussen materiaal, product en klant wordt zo kort mogelijk gehouden. Bovenop het verkopen van hun prachtige kleren geven de mensen van studio AMA ook workshops om te informeren en te inspireren over hoe ook jij duurzaamheid in je kleerkast kan stoppen.

Timmerwerkt

Timmerwerkt maakt meubels met vluchtelingen en ‘timmert’ zo letterlijk en figuurlijk aan nieuwe kansen voor hen. Het meubelatelier maakt meubels op maat, binnen budget en geeft tegelijkertijd werkgelegenheid aan gemotiveerde vluchtelingen en nieuwkomers. Kortom, prachtige meubelen voor een schappelijke prijs op een sociaal verantwoorde manier verwezenlijkt.

Volmaakt

Drie designers en twee sociale maatwerkbedrijven delen hun passie voor het ‘maken’ en geven zo een bijzondere designcollectie vorm. Vol+Maakt is een unieke collectie designobjecten gaande van bijzettafeltjes tot onderleggers en armbanden. Het achterliggende doel van dit project is het verbinden van de sociale economie met de reguliere economie. Dit doen ze door designers, particulieren en bedrijven de weg te wijzen richting deze sociale maakbedrijven, die op hun beurt kansen bieden aan kwetsbare groepen.

Wooncoop

Goed wonen betaalbaar maken voor een breed publiek, dat is de missie van wooncoop. Wooncoop is een wooncoöperatie waarbij alle bewoners mede-eigenaar zijn en een huurprijs betalen aan zichzelf. Voor die prijs krijgen ze dan een woonruimte en toegang tot gemeenschappelijke ruimten zoals bureaus, een wasplaats, en atelier enzovoort. Op die manier kunnen ze samen op een betaalbare wijze in een kwalitatieve stedelijke context wonen. Wooncoop brengt co-living tot een hoger niveau.