Praktijk

Pad en Stoel

Geliefd door kleuters (‘Op een grote paddenstoel…’), verguisd door tieners (‘Bah, champignons!’) en… bewonderd door bio-ingenieurs. Paddenstoelen zijn voor hen fascinerende organismen die een bijzondere – en nog te weinig onderzochte - rol hebben in een duurzame, gezonde levensstijl. De sociaal ondernemers van Pad en Stoel hoeven ze alvast niet meer overtuigen.

Stadslandbouwers Joachim, Zjef en Bart begonnen in 2017 in Deurne met de teelt van biologische zwammen en paddenstoelen. Met hun kwekerij breiden ze binnenkort al uit naar Gent. Steeds meer mensen kiezen immers voor een bewuste manier van eten, met voeding die een positieve invloed heeft op ons lichaam en op onze planeet. We vroegen Zjef Van Acker hoe paddenstoelen in dit plaatje passen.

“Iedereen weet dat fruit en groenten gezond zijn. Van paddenstoelen is dat minder bekend”, aldus de bio-ingenieur. “Maar ze zijn zelfs zo gezond, dat je sommige soorten als medicijnen kan beschouwen. En je moet ons niet alleen op ons woord geloven. De wetenschappelijke studies, die we ook grondig bestuderen, spreken voor zich.”

Paddenstoelen spelen bovendien ook een vitale rol in het sluiten van een natuurlijke kringloop. Het zijn perfecte afvalverwerkers. “Ze sluiten de circle of life, en eigenlijk ook de circle of society. Ze brengen ons ecosysteem terug in balans en tonen ons hoe we circulair moeten denken. Dat je bijvoorbeeld paddenstoelen op koffiegruis kan kweken, is al wat gekend. Maar we zien nog heel wat andere mogelijkheden. Je kan ze ook kweken op bierdraf, brood afval, papier of karton en zelfs op invasieve plantensoorten zoals de Japanse duizendknoop.”

Bepaalde fungi kunnen plastiek ‘verorberen’. Er wordt geëxperimenteerd met paddenstoelen als biomateriaal. Ze kunnen de vervuiling in de grond aanpakken. Geen wonder dat Pad en Stoel nieuwe initiatieven wil ondersteunen om zo paddenstoelen terug ‘in onze maatschappij’ te brengen.

Pad en Stoel kweekt en verkoopt verschillende - en deels zeldzame - paddenstoelen aan restaurants en particulieren. Zij vinden de lokale, biologische productie belangrijk. “Restaurants zoeken soms ook speciale paddenstoelen, die wij aanbieden. Onze klanten zijn bijvoorbeeld het Felix Pakhuis en The Jane uit Antwerpen, maar ook biowinkel Origino uit Berchem. In Gent zijn ze bijvoorbeeld te vinden in de restaurants Golden Gai, Lokaal, Het Lepelblad en Chambre Séparée. Ook de afvalloze winkel OHNE is een trouwe klant.” Een vijfde van de bestellingen komt van particulieren die een abonnement namen en hun producten opikken bij een afhaalpunt. Op termijn wil Pad en Stoel meer experimenteren met de ontwikkeling van verschillende substraten.

“Er is recent veel interesse in het opstarten van paddenstoelbedrijven. Vele van die kleine bedrijfjes kunnen pas rendabel worden als de productie groot genoeg is. Ons doel is om een coöperatie te worden van paddenstoelinitiatieven. Die lokale kleinschaligheid groeperen en versterken, maakt hen en ons hopelijk sterk genoeg om paddenstoelkweek niet alleen als een nieuwe trend te zien, maar blijvend te maken.”

In mei start Pad en Stoel een zoektocht naar coöperanten. Hou de Facebookpagina Pad en Stoel in de gaten voor meer nieuws.

www.padenstoel.be