Praktijk

Praktijk: Urban Smart Farm

We zijn allen op zoek naar oplossingen voor duurzame productie, consumptie en distributie van voedsel. Vaak zijn die oplossingen ofwel traditionele, extensieve oplossingen ofwel hi-tech of cleantech. Bio versus hydro en natuur versus technologie? Urban Smart Farm wil de paradox overstijgen… 

De ontwikkelaars, Pascal De Bondt en Kenny Vandenbroucke, combineren hun passie voor gastronomie met die voor cleantech. Dat resulteerde deze zomer in Urban Smart Farm: een stadsboerderij met aquaponics in omgebouwde zeecontainers op de Gentse Oude Dokken. De bedoeling is om de productie van voedsel terug in de stad te brengen en te innoveren in korte keten productie. Sinds deze zomer produceert deze ongewone boerderij kraakverse, gezonde en duurzame producten. In de ene container groeien planten op hydrocultuur onder LED-verlichting. Het water wordt bemest door vissen en garnalen uit de zeecontainers ernaast. Via dit systeem van aquaponics kunnen meerdere lagen gewassen geteeld worden (vertical farming). Het visvoer wordt gekweekt op basis van groenteresten. Naast de containers kweken ze kruiden in ‘groeitorens’ onder natuurlijk licht. Natuurlijk bemest water voorziet de planten van voeding en vocht via de bovenkant van de torens. Zo benut Urban Smart Farm de schaarse en dure productieruimte in de stad optimaal.

Met een pilootproject op het DOK kunnen Gentenaars genieten van duurzaam, city grown voedsel. De vissen, kruiden en mini-groenten (en op termijn ook garnalen) hebben ook een gastronomische waarde voor lokale horeca. De installatie is nog maar net gelanceerd, maar de plannen zijn groots. Op termijn willen ze verschillende rendabele eenheden in de stad, zodat ze Gentse restaurants kunnen bevoorraden. De sociaal ondernemers werken ook aan een educatief luik. Urban Smart Farm kan een leer- en werkplek zijn voor jongeren met technische en wetenschappelijke interesses of vaardigheden. Ook proefrondleidingen voor buurtbewoners zijn mogelijk.

www.urbansmartfarm.be