Praktijk

Repair Café

België

“Weggooien? Mooi niet!”

Een Repair Café is een laagdrempelige ontmoetingsplaats, waar buurtbewoners hun eigen kapotte spullen kunnen (laten) repareren, onder deskundige begeleiding en in een ontspannen sfeer. Het is een gratis toegankelijke bijeenkomst.

Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook reparatiedeskundigen zijn aanwezig, zoals elektriciëns, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders.

Stichting Repair Café wil repareren op een moderne manier terugbrengen in de lokale samenleving. Ze stelt zich ten doel om reparatiekennis te behouden en te verspreiden, en de sociale cohesie te bevorderen door buurtgenoten met heel verschillende achtergronden en drijfveren met elkaar in contact te brengen in het kader van inspirerende en laagdrempelige bijeenkomsten.

In Vlaanderen heeft de Stichting Repair Café een partnership met het Netwerk Bewust Verbruiken (NBV). NBV verspreidt het Repair Café concept in Vlaanderen, in samenwerking met partners LETS Vlaanderen, Transitie Vlaanderen, KOMOSIE en Netwerk Tegen Armoede. De Cafés worden in eerste instantie uitgetest in Vlaams-Brabant, dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant.