Praktijk

Sociale Innovatie Meet Up Genk

Maatschappelijke uitdagingen zoals armoede, klimaatverandering of eenzaamheid zijn moeilijke vraagstukken. Ondernemingen en verenigingen hebben de kracht nieuwe strategieën, producten, diensten en concepten uit te werken die een antwoord bieden op die maatschappelijke uitdagingen.

De Sociale InnovatieFabriek helpt innovatoren bij het uitdenken en lanceren van hun innovatie. Deze nieuwe netwerkorganisatie werd opgericht door het maatschappelijk middenveld en sociale ondernemers met als doel sociale innovatie en sociaal ondernemerschap te promoten, te begeleiden en toe te leiden naar (co)financiering of partnerschappen die het verschil maken. De Sociale InnovatieFabriek promoot innovaties, inspireert met innovatieve cases en geeft impulsen. Verenigingen of bedrijven die ondersteuning wensen, krijgen expertise uit het lerend netwerk van de Fabriek zodat hun concept vleugels kan krijgen. Dit alles met één doel voor ogen: er samen voor zorgen dat je sociale innovatie succesvol kan starten.

Daarom: bedrijven en verenigingen, let’s meet up! De Sociale InnovatieFabriek organiseert in samenwerking met het Innovatiecentrum Limburg, Vormingplus Limburg en de stad Genk een Sociale Innovatie Meet Up op 4 februari in C-mine in Genk*.

Programma

13.00 uur   Rondleiding op de tentoonstelling ‘Conflict & design’ (facultatief) VOLZET       
Voorafgaand aan de Sociale Innovatie Meet Up nodigt C-mine je uit op een gegidste rondleiding ‘Conflict & Design’ op de site. Deze triënnale focust op de manier waarop designers omgaan met conflictsituaties en op de impact van hun ontwerpen binnen onze samenleving. Stof tot nadenken over hoe we in de (nabije) toekomst genoodzaakt zullen zijn om op fundamenteel andere manieren met elkaar en met onze natuurlijke bronnen om te gaan. Beperkte plaatsen! VOLZET

14.00 uur   Onthaal

14.30 uur   Welkomstwoord door Wim Dries, burgemeester Stad Genk

14.40 uur   Informatie en inspiratie
> Toelichting over de werking van het Innovatiecentrum (Joke Verhaeren) en Vormingplus (Johny Wijnants)
> Wat kan de Sociale InnovatieFabriek voor u doen? Kaat Peeters, Sociale InnovatieFabriek

15.20 uur   Q&A

15.30 uur   Presentatie van twee sociaal innovatieve cases uit de regio.
Creazi – Erwin Hermans
> Zorgzaam Beverst - RIMO Limburg/
Piet Vandebroek & Peter Willems 

16.00 uur   Pitchsessie: deelnemers pitchen hun eigen sociaal innovatieve plannen.
Wil je graag de kans aangrijpen je plannen aan het enthousiaste publiek toe te lichten, een partneroproep te doen, ideeën af te toetsen,… Kruis bij je inschrijving aan dat je graag in 5’ op het podium je plan wil pitchen.

16.20 uur   Toelichting minster Ingrid Lieten

16.30 uur   Netwerkmogelijkheid en receptie

Inschrijven
De Meet Up is gratis. Inschrijven is verplicht voor 31 januari 2014 via onderstaand formulier.

De Sociale InnovatieFabriek krijgt de steun van Vlaanderen in Actie, Richting Morgen, de Vlaamse overheid en IWT.

* Met het openbaar vervoer is C-mine bereikbaar vanuit het station Genk via lijnen G3 en G8 (halte Genk C-Mine). Er is gratis parkeergelegenheid op de C-mine site.