Praktijk

Sociale Kruidenier

Goed eten is een basisbehoefte, toch is het voor heel veel mensen geen evidentie om elke dag een evenwichtige maaltijd op tafel te krijgen. De Sociale Kruideniers bieden kwalitatieve en gezonde producten, ook voor klanten die een klein of geen inkomen hebben. In Hal 5 in Leuven opende Sociale Kruideniers Vlaams-Brabant vorig jaar de buurtwinkel Het Perron. Wij waren er te gast op 5 juni, voor de live-uitzending van Hautekiet trapt het af op Radio 1.

Hoewel we in een van de rijkste regio’s er wereld wonen, heeft een heel grote groep mensen geen toegang tot ‘degelijk’ eten. Voedselpakketten zijn een vorm van noodhulp. Een buurtwinkel biedt het voordeel dat mensen zelf hun boodschappen kiezen en dat het een plek voor ontmoeting is. Mensen vinden er naast de winkelwaren ook een luisterend oor, een goed gesprek en bijkomende hulp die hun leven weer op de rails kan zetten. Heel veel Sociale Kruideniers koppelen dat ook aan vormingsinitiatieven of sociale tewerkstelling.

In Het Perron worden twee verschillende prijscategorieën toegepast. Klanten die recht hebben op het sociale tarief, betalen een prijs die overeenkomt met de inkoopprijs. Voor solidaire klanten zijn de producten duurder, vergelijkbaar met prijzen in een gewone winkel. "Deze solidaire klanten zijn hard nodig. Door hun bijdrage kunnen we goede prijzen voor de klanten met het sociale tarief onderhandelen", legde coördinactrice Sigrid Sypré bij Hautekiet uit.

In Het Perron is er ook aandacht voor het issue van voedselverspilling. Groenten die anders op de afvalberg zouden belanden, vinden hun weg naar de rekken. Zo werkt de Sociale Kruidenier samen met supermarkten uit de buurt om onverkochte overschotten aan te bieden.

De Sociale Kruideniers Vlaams-Braban waren op 5 juni 2018 te gast in de uitzending Hautekiet trapt het af op Radio 1