Praktijk

The Good Gym

Zweetband rond de pols, iPod in de oren, blik op oneindig,… Zoekend naar een goede cadans of puffend over de eindmeet. Op een zonnige zondagochtend of een druilerige maandagavond. Lopen heeft voor velen een magische aantrekkingskracht. Je hebt alleen jezelf en je schoenen nodig om naar buiten te gaan en fitter te worden. Oh, en motivatie. En meestal een doel.

Het doel van lopen is natuurlijk fitter worden, horen we je denken. Uiteraard. Maar het kàn zelfs meer zijn, dat bewijst het werk van The Good Gym, een non-profit uit Engeland. Hun groepen lopers combineren sport met vrijwilligerswerk. Ze maken zichzelf èn de gemeenschap gezonder.

Lopen met een missie

Ivo Gormley startte The Good Gym in 2009. Ondertussen vind je over heel de UK lopers en loopgroepen die samen al meer dan 100.000 goede daden verrichtten. Er zijn lopers die hun schoenen aanbinden om een oudere, een ‘coach’ te bezoeken. Na een koffie en babbel lopen ze terug naar huis. Er zijn er die met een concrete missie op pad vertrekken, zoals het vervangen van een lamp of het verplaatsen van een kast. En er zijn lopers die liever in groep trainen en halverwege samen grotere taken opnemen, zoals een tuin aanleggen of meehelpen bij voedselbedeling. Je kan alleen deelnemen of in groep lopen, ontmoet nieuwe mensen en weet dat je een verschil maakt in het leven van mensen en in de samenleving. “As long as you're up for getting sweaty, everyone's welcome.”

Een van de bewezen effecten is trouwens ook dat de motivatie van de lopers fel stijgt. Je wéét dat er iemand verwacht je te zien, en daarom trek je de loopschoenen (toch) aan.

Kijk je ook uit naar meer verhalen over The Good Gym? Wat hun impact is en hoe ze senioren en gemeenschapstaken vinden? Hoe mensen het verschil maken?
Kon naar New Ideals en hoor het van keynote spreker Ivo Gormley zelf.

Hou www.newideals.be in de gaten voor meer nieuws over het programma of om je in te schrijven.