Praktijk

Wij delen


Het is nog geen jaar geleden dat WijDelen.be in het leven werd geroepen. Tot grote tevredenheid van de nu ruim 1500 Vlamingen, die de organisatie verrasten door massaal gebruik te maken van het platform.

Opstart
WijDelen.be is een idee van 3 Gentse enthousiastelingen om de Vlaming hun gebruiksvoorwerpen te leren delen. Waarom? Omdat ‘delen’ past in een duurzame levensstijl en het veel ecologische en sociale voordelen biedt. Door te delen, kopen mensen minder, verbruiken ze minder materialen en minder grondstoffen. Dus dat is goed voor het milieu. En bovendien geven delers daardoor minder geld uit. Delen is ook sociaal: je leert je buren en buurt beter kennen. Iets lenen of uitlenen is de ideale gelegenheid om eens een praatje te maken met je buren.

Tussen mei 2013 en februari 2014 plaatsen de initiatiefnemers een gratis Open Source platform (Sharetribe) online voor een testfase in Gent. “Ons idee was om 100 à 150 Gentenaren bijeen te brengen. Items die ze wilden uitlenen, konden ze gratis aanbieden aan hun buren”, zo vertelt ons een van oprichters Ludo Dhelft. Het succes was overweldigend. “Op het einde van de testperiode waren meer dan 450 Gentenaren ingeschreven op het testplatform. We hadden ook een mailinglijst verzameld van ruim 1000 geïnteresseerden!” Delen is duidelijk in en surft mee op de huidige trends van collaborative consumption zoals de populaire sites van Cambio, fietsdelen, Airbnb, Uber, thuisafgehaald, … Het is ook een mooi voorbeeld van een Peer 2 peer (P2P) systeem, waarbij burgers onderling (terug) elkaar weten te vinden en verder helpen.

Peerby
Na een explosieve start, zoeken de innovatoren nu naar werkwijzen en modellen om hun idee een duurzame toekomst te geven. In maart 2014 werd het testplatform van Sharetribe vervangen door het Peerby systeem. Peerby is gratis en is nu al actief in Nederland, Berlijn en Londen. Het is een website en iOS-app die vraaggestuurd is: mensen kunnen een oproep plaatsen om iets te lenen en het systeem stuurt de aanvraag rond naar hun buren. De ontvangers kunnen via chat of email afspreken met de aanvrager. Als ze iets niet hebben, kan dit ook worden aangeduid en het systeem houdt daar dan rekening mee en zal die persoon nooit meer vragen om dit specifieke object. Ludo Dhelft: “WijDelen is zo het Peerby van België geworden. Na ongeveer 1 maand werken met het nieuwe systeem hebben ruim 1500 Vlamingen zich ingeschreven, waarvan ruim een kwart in Gent. We tellen nu al ruim 400 oproepen. Populaire items die gezocht en uitgeleend worden zijn hakselaars, fietstassen, kookmateriaal, ladders, fietskarren, reisgidsen en verhuisdozen. Kortom: gebruiksvoorwerpen die weinig gebruikt worden en dus makkelijk kunnen uitgeleend worden aan mensen uit de buurt.”

Dagelijks komen er een tiental leden bij op de website. “Mensen vroegen zich al waarom dit er niet eerder is gekomen, zo logisch lijkt het. We krijgen van alle kanten vragen over Wijdelen. Zo spraken al op een TedxLive Event, mochten we het live voorstellen in Café Corsari en haalden al een aantal keer de geschreven pers.” Ook op de Meet Up in Gent, een organisatie over sociale innovatie van de Sociale InnovatieFabriek werden hun ideeën enthousiast onthaald. Waar dromen de innovatoren dan nu nog van? “Onze bedoeling is nog steeds om de nationale referentie te worden om het vlak van gedeeld gebruik van gebruiksvoorwerpen. We willen dit op een professionele manier aanpakken. Daarvoor volgen we momenteel een begeleidingstraject bij de Sociale InnovatieFabriek, onder meer over het zoeken naar financiële soliditeit. We hopen binnenkort ook een community manager aan te werven, die alle Vlamingen moet warm maken om lid te worden, en duurzamer te gaan leven!”

Bent u al ingeschreven op Wijdelen.be? Vandaag nog doen en kijken wat je kan (uit)lenen bij je buren!