Programma
Let's Shake the System! Op ons jaarlijks netwerkcongres op 14 november in het Wintercircus in Gent inspireren we jou rond 5 thema's: de Inner Development Goals (IDG's), hoe we anders moeten omgaan met geld, Kathedraaldenken, Activisme en Sociaal Inkopen. Omdat we geloven in systeemverandering en een push willen geven om samen naar een radicaal andere realiteit te gaan. Dompel je onder in verhalen van systeemveranderaars, verbind met anderen, verfris je toekomstbeeld en kom vooral niet als je enkel op een stoel wil zitten.
Programmaschema 14 November
Klik op de blokken voor meer info over de sessies. Je kan ter plaatse kiezen welke sessie je wil volgen.
Onthaal
Welkom
Keynote Kees Klomp
Sessie 1: Handafdruk en IDG's als wegwijzers in tijden van polarisatie
Sessie 3: Waar sociaal ondernemen en langetermijndenken elkaar ontmoeten
Sessie 4: 'Mic Check Mic Check' The students have something to say!'
Lunch + plenair Impactkabinet
Uitreiking Radicale Vernieuwers
Sessie 7: Bedrijven en investeerders: van competitie naar samenwerking
Sessie 9: Verzet in alle dag: verkenning van activisme en positionaliteit
Sessie 10: Inkopen als strategische hefboom voor impact en sociaal ondernemen
Netwerkreceptie met artistieke inbreng van Graciano Dos Santos
Keynote Kees Klomp
Keynote 10u15-11u20
Transitiedenker Kees Klomp neemt je mee in een interactieve openingssessie, waarbij hij zijn diepgaande kennis en ervaring met de betekeniseconomie inzet. Kees dompelt ons onder in de verschuiving van een traditionele markteconomie naar een economie waarin maatschappelijke waarde, duurzaamheid en welzijn centraal staan. Met zijn inspirerende voorbeelden en inzichten laat hij jullie ervaren hoe je moeilijke uitdagingen aan kan gaan.
Sessie 1: Van Urgentie naar verbinding – Handafdruk en IDG’s als wegwijzers in tijden van polarisatie
Workshop - voormiddag sessie - IDG's
In tijden van grote urgentie en onzekerheid neemt de polarisatie in onze samenleving toe. Hoe ervaren wij deze verdeeldheid, en hoe kunnen we mensen weer dichter bij elkaar brengen om gezamenlijk te werken aan oplossingen? Deze interactieve break-out sessie gaat in op de vraag hoe we, ondanks de "tegenwind", onze maatschappelijke impact kunnen versterken door onze innerlijke kwaliteiten te ontwikkelen.
Tijdens deze sessie maken we onze persoonlijke “Handafdruk” op en verkennen we welke innerlijke kwaliteiten jouw impact kunnen ondersteunen, versterken en vergroten. We formuleren samen hoe actie die ons helpt om, juist in tijden van urgentie, vanuit verbinding te handelen en een positieve impact te maken.
Kom en ontdek welke innerlijke krachten jouw maatschappelijke impact verder kunnen brengen en hoe de Inner Development Goals een leidraad kunnen zijn om anderen mee te nemen in de reis naar een duurzame en verbonden toekomst.
Spreker:
- Jeroen Janss - Inner Green Deal
Sessie 2: Gemeenschappen aan zet voor het beheer van geld
Panelgesprek - voormiddag sessie - Financiering
We vergeten vaak dat geld een afspraak in een gemeenschap is over hoe we waarde definiëren en welke regels we hanteren voor financiële transacties. Als blijkt dat geld een obstakel voor duurzaamheid vormt, eigenen gemeenschappen – het levende weefsel tussen privé en publiek, tussen micro en macro - zich opnieuw het beheer van geldstromen toe. In deze sessie verkennen we deze hoopvolle ontwikkeling vanuit een systeemperspectief, en belichten enkele concrete praktijken in Vlaanderen en elders. Welke kansen biedt deze trend voor Vlaanderen, en hoe krijgt hij hier voet aan de grond? Proef mee van het debat!
Sprekers:
- Peter Blom - Club van Rome
- Thomas Siderius - Community Wealth Building team bij het Nationaal Programma Samen Nieuw-West
- Benoit Verbeiren - Muntuit
- Luc Maertens - Reset Vlaanderen
- Peter Depauw - Strategies & Leaders
Sessie 3: Kathedraaldenken: waar sociaal ondernemen en langetermijndenken elkaar ontmoeten
Talk + Socratic Dialogue - voormiddag sessie - Kathedraaldenken
Ondernemen en langetermijndenken hoeven geen tegenpolen te zijn. Het concept van kathedraaldenken dient als krachtige metafoor voor hoe we initiatieven kunnen ontplooien met oog op een verre toekomst. Aan welke 'kathedraal' werkt jouw organisatie mee? Moet je zelf de architect zijn, of bestaat deze kathedraal misschien al? In deze sessie word je meegenomen in een inspirerende oproep tot samenwerking en langetermijndenken. Je verlaat de sessie gegarandeerd met ideeën voor het bouwen van organisaties waar je kleinkinderen later dankbaar voor zullen zijn.
Spreker:
- Fredo De Smet - Founder - Long Term Society / Impact DJ-S&L
Sessie 4: Mic check! Mic check! The students have something to say!
Panelgesprek- voormiddag sessie - Activisme
Vorig academiejaar bezette tientallen studenten gedurende veertig dagen het Refaat Alareer-gebouw (voormalige UFO) van de UGent. Gedurende deze periode organiseerden de studenten zich rond de verbondenheid tussen de klimaatstrijd, dekolonisatie en de genocide in Palestina. Ze bereikten een gedeeltelijke academische boycot ten aanzien van ‘israëlische’ universiteiten, ook hun rol binnen Horizon Europe projecten en ‘israëlische’ bedrijven kwamen op de radar. Een tijdsgebonden actieplan voor de universiteit’s klimaatbeloften kwam er niet, hoewel de opdracht voor een roadmap gebaseerd op de (slinkende) beschikbare middelen gelanceerd is. Hoe is deze coalitie tot stand gekomen, en hoe vertaalden de studenten deze intersectionaliteit op de bezetting? Hoe organiseerden de studenten deze gemeenschap? Wat betekende dit vanuit hun persoonlijke ervaring? In een gesprek met (en tussen) de studenten verkennen we de vertwijfelingen, warmte, fricties en routines van een universiteitsbezetting.
Tijdens het gesprek gaan de studenten dieper in op verschillende thema’s die zich tijdens en na de bezetting opwierpen. De thema’s krijgen een korte introductie, waarna we de thema’s graag kiezen met de interesse en curiositeit van het publiek.
Moderator :
- Anissa Bougrea - Doctoraatsstudent in EU aid financiering en co-organisator Lerend Netwerk Dekolonisatie, UGent
Sprekers:
- Prof. Dr. Jan Orbie - professor aan de faculteit politieke en sociale wetenschappen UGent, Ghent Institute for International and European Studies
- Studenten van de bezetting
Sessie 5: Sociale Impact als underdog van duurzaam inkopen?
Workshop - voormiddag sessie - Sociaal inkopen
Duurzaamheid is niet meer weg te denken. Consumenten worden bewuster, bedrijven en organisaties willen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen en de overheid legt steeds striktere maatregelen op wat betreft milieu en sociale voorzorgsmaatregelen. Recent vaardigde Europa de CSRDD-richtlijn uit; die veel meer bedrijven zal vragen om te rapporteren over duurzaamheid, ook wat betreft hun aankoopketen. Kiezen voor ecologische (en vaak energie-, materiaal- of waterbesparende) oplossingen lijkt goed ingang te vinden in duurzame aankooppraktijken.
Echt uitdagend zijn de sociale criteria die kunnen meewegen in aankoopbeleid en -beslissingen. Nochtans is daar op het sociaal vlak veel impact te realiseren door vanuit een strategische, duurzame en innovatiebril te kijken naar aankopen. Denk maar aan arbeidskansen voor kwetsbare groepen, gendergelijkheid, neurodiverse werkomgevingen of gezondheid op het werk, inclusie…
In deze werksessie ontdek je hoe enkele voorlopers kijken naar en bouwen aan een duurzame, impactvolle keten met sociale en ecologische leveranciers. Ervaar eens hoe het is om in een aankoopproces mee te draaien. Stap naar buiten met nieuwe inzichten, ervaringen en aanknopingspunten om je eigen aankopen te verduurzamen of je aanbod als sociaal ondernemer beter kenbaar te maken bij aankopers.
Sprekers: Katrien Van Rompay van The Cornerstone met moderator Mieke Pieters van The Circular Hub.
Uitreiking Radicale Vernieuwers
Op het podium net na de middag reikt Lynn Van Royen de Radicale Vernieuwers awards uit en wordt bekend gemaakt wie de jury-en publiekswinnaar 2024 is. Uit maar liefst 163 inzendingen koos de jury 10 Radicale Vernieuwers. Kom af, want we hebben je nodig bij die uitreiking!
Sessie 6: Heel de Wereld
Voorstelling- namiddagsessie - IDG's
Steven Vromman (Low Impact Man) en Klarremieken Van Vooren (klarinet, accordeon, zang) brengen met Heel de Wereld een voorstelling, gebaseerd op het proces van 'Actieve Hoop'. Vanuit dankbaarheid kijken we naar het ensemble van verbluffende processen die ervoor gezorgd hebben dat mens, plant, dier, hier nu samen leven op onze aarde. Muziek en zang begeleiden een moment van het eren van onze pijn, waarna we met nieuwe ogen kunnen kijken naar de talloze mogelijkheden die het leven ons te bieden heeft. Tijdens het orgelpunt van de voorstelling klinkt harmonieus met welke concrete acties ieder van ons aanwezig verder kan richting een meer hoopvolle toekomst.
Geen saaie grafieken en cijfers over klimaat, geen tips om je voetafdruk te verkleinen. Maar ontroering en verbinding in turbulente tijden mét een humoristische twist…
Sessie 7: Bedrijven en investeerders: van competitie naar samenwerking
Workshop - namiddag sessie - Financiering
Voor duurzame financiering en een regeneratieve economie zijn gemeenschappen aan zet, en dat vertaalt zich ook in een herpositionering van bedrijven en organisaties. Sociale innovatoren en investeerders herdefiniëren zich als (deel van) regeneratieve ecosystemen: een trend van ego naar eco, van micro naar meso. In deze sessie stellen enkele netwerk-initiatieven zich voor en nodigen we jullie uit om zelf nieuwe verbindingen te verkennen. Bouw mee aan het ecosysteem!
Sprekers:
- Alain Boribon - CitizenFund
- Geneviève Tissot - CEC-Belgium
- Peter Depauw - Strategies & Leaders
- Luc Maertens - Reset Vlaanderen
Sessie 8: Van kathedraaldenken naar doen
Interactieve interviewshow - namiddag sessie - Kathedraaldenken
Je kan een kathedraal dromen, bedenken, uittekenen. Maar hoe geraak je van visie naar actie? Hoe reik je naar de hemel terwijl je met je voeten in de (Vlaamse) klei staat - oftewel hoe verander je een systeem met al haar complexe uitdagingen van binnenuit? Wat betekent het voor jou en ons allemaal om kathedraaldenken om te zetten in doen, actie op het terrein? Voor welke uitdagingen en bedreigingen moet de kathedraal toevlucht of soelaas brengen?
Ontdek hoe je 7 generaties denken kan toepassen, begrijp het belang van aan die lange termijnvisie te timmeren en blijven schaven, voel hoe je echt wordt uitgedaagd op je waarden, ontdek hoe je overtuigend anderen mee kan nemen in deze visie en bevroed hoe we samen arena maken voor actie. Enkele ondernemers, denkers en dromers laten hun licht schijnen op deze uitdagende vragen in een interactieve interviewshow.
Sprekers:
- Mark Andries - administrateur-generaal van VLAIO
- Nele Van Damme - CEO van Upgrade Estate
- Barbara Seynaeve - Zaakvoerder Voelbaar
- Chris Van Gils - Contentmoon specialiste impactcommunicatie
- Kaat Peeters – Manager Sociale InnovatieFabriek
Moderator:
- Fredo De Smet - Founder Long Term Society
Sessie 9: Verzet in alle dag: verkenning van activisme en positionaliteit
Workshop - namiddag sessie - Activisme
In deze workshop verkennen we samen wat engagement kan betekenen vanuit onze eigen positie. Welke rollen nemen we op in de huidige maatschappij? Wat betekent dat voor ons, en hoe verhouden we ons ten aanzien van maatschappelijke uitdagingen? Door samen in gesprek te gaan verkennen we onze vertwijfelingen en hoe we ons doorheen die vertwijfelingen kunnen navigeren naar verandering. Wat als niet iedereen persé “activist” hoeft te zijn, maar als het transformatieve net ligt in het alledaags verzet? Zoals Thomas Lommée zei: ‘the next big thing will be a lot of small things’.
Sprekers:
- Yeliz Akman
- Lotte Christiaens
Sessie 10: Inkopen als strategische hefboom voor impact en sociaal ondernemen
Gesprek - namiddag sessie - Sociaal inkopen
Aankopers zitten op een strategisch interessante positie en kunnen een belangrijke boost geven aan duurzaam en impactgericht werken binnen de eigen organisatie. In dit interactief panel exploreren we hoe aankopen een hefboom biedt voor andere strategische functies in de organisatie zoals innovatie, personeelsbeleid, opleiding, ondersteunende diensten zoals catering, IT, communicatie…? Hoe kunnen zowel publieke organisaties (gemeenten, overheden, administraties, …) als spelers uit middenveld, social profit én bedrijfsleven slimmer omgaan met hun eigen aankoopstrategie en -praktijken? Via inspirerende, internationale praktijken krijg je een aantal inzichten en handvaten aangereikt én word je zelf uitgedaagd op strategische reflecties rond aankopen.
In gesprek met Tomas Siderius en Caroline Godts: Tomas werkt bij het Community Wealth Building team bij het Nationaal Programma Samen Nieuw-West in Amsterdam. Caroline werkt als impactcoach bij de Sociale InnovatieFabriek en is internationaal betrokken op het Buy Social project. Mieke Pieters van The Circular Hub is moderator van dienst.
Impactkabinet (tijdens lunch)
Eén-op-één advies tijdens de lunch? Breng dan een bezoek aan het Impactkabinet. Hier kan je 15 minuten terecht bij een expert met jouw strategische, financiële, juridische of organisatorische vraag.
Denk op voorhand na over wie je een vraag zou willen stellen.
Alain Baeck – Cera
Kan je organisatie een financiële ruggensteun gebruiken? Of wil je met je vereniging een project op poten zetten in jouw regio? Misschien kan Cera of hun vennoten je verder helpen. Adviseur Alain staat je te woord.
Griet Vergauwen – VLAIO
Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. Hun aanbod aan financiële steunmaatregelen en subsidies is zeer uitgebreid en beslaat alle fasen van de onderneming: onderzoek & (thematische) ontwikkelingssteun, opstartsteun, groei en transformatiesteun, innovatiesteun, opleidingensteun. De kans is groot dat VLAIO en specifiek bedrijfsadviseur Griet voor jou iets kan betekenen.
Els Janssens – Toolbox
Ben je op zoek naar professionals die vrijwillig hun expertise ter beschikking willen stellen voor jouw maatschappelijke vragen? Of ben je zelf zo'n professional? Kom eens langs bij Els van Toolbox. Toolbox verbindt maatschappelijk gedreven organisaties met vrijwillige professionals.
Frederik Matthijs - Trividend
Zoek je startkapitaal voor je onderneming of wil je investeren met impact? Ga het gesprek aan met Frederik van Trividend, die zijn brede kennis en netwerk voor je ontsluit.
Marleen Denef – Impact Advocaten
Marleen is als advocaat gespecialiseerd in het verenigings- en stichtingenrecht. Non-profit organisaties en social profit ondernemingen kloppen bij haar aan, op zoek naar organisatorische, systemische en juridische antwoorden.
Melissa Plasschaert – Taborgroep
Op zoek naar nieuwe mogelijkheden, innovatiekansen en samenwerkingen voor je project? Expert Melissa is zeer ervaren in innovatie, de zorgsector, begeleiding van organisaties, data-analyse, duurzaamheid en intrapreneurship. Maak bij haar een afspraak voor nieuwe inzichten.
Jos Sterckx – Sociale InnovatieFabriek (INSSIST)
Jos is de encyclopedie van internationale samenwerking en onderzoek voor sociale innovatie. Ambitie om je project op te schalen naar het buitenland of op zoek naar partners over de landsgrenzen? Hij kan je wegwijs maken in de Europese sociale politiek en financieringsmogelijkheden.
Katrien De Baets – Sociale InnovatieFabriek
Ben je benieuwd op welke manier de Sociale InnovatieFabriek jou kan steunen in je traject? Zijn er uitdagingen rond je maatschappelijke innovatie of sociaal ondernemerschap die je wil delen? Zit je met een vraag en weet je niet waar je terecht moet? Zet je kansen dan maar in op Katrien.
Danny Vercauteren
Danny ken je mogelijk als de jarenlange directeur van de Kringwinkel Antwerpen? Maar hij is er als bevlogen coach ook voor al jouw vragen over leiderschap, good governance en organisatieontwikkeling.
Loes Vermandele - Billie Bonkers
Loes is communicatiestrateeg en project manager bij Billie Bonkers, een creatief communicatiebureau. Ze is gespecialiseerd in merkstrategie, innovatieve communicatiestrategieën en marketing. Daarnaast heeft ze al verschillende participatie-evenementen georganiseerd en gemodereerd rond gevoelige (ruimtelijke) vraagstukken, waarbij ze complexe onderwerpen toegankelijk en bespreekbaar maakt voor een breed publiek.
Hannes Hollebecq - Cera Coopburo
Waarom zou ik als sociale onderneming het coöperatieve model overwegen? Wat heb je als maatschappelijke organisatie aan een coöperatie? Hoe maakt die ondernemingsvorm het verschil? En waar moet je allemaal aan denken? Alles wat je altijd al wilde weten over coöperaties (maar nooit durfde te vragen 😉)... Stel je vraag aan Hannes!