Thema's
Om de inhoud van System Shakers vorm te geven, vroegen we dit jaar de hulp van onze community. Zij bepaalden de focus van ons jaarlijks netwerkcongres met oog op de toekomst: de Inner Development Goals (IDG's), hoe we anders moeten omgaan met ons geld, langetermijndenken, activisme en sociaal inkopen. Vijf curatoren dachten mee na over een verdere verdieping van het thema. Duik hieronder mee in ons wereldbeeld, let's shake the system!
Inner Development Goals (IDG's)
Innerlijke ontwikkeling voor een regeneratieve toekomst: De Inner Development Goals als antwoord op het toenemende urgentie-gevoel
In dit thema laten we ons inspireren door de Inner Development Goals (IDG's) als een krachtig raamwerk om te navigeren door de toenemende mondiale uitdagingen en het urgente gevoel dat daarbij hoort (zoals klimaatverandering). We verdiepen ons in hoe de ontwikkeling van innerlijke vaardigheden (zoals veerkracht, empathie, systemisch denken en ethisch leiderschap) ons helpt om met een kalme vastberadenheid bij te dragen aan duurzame oplossingen.
De Inner Development Goals (IDG's) zijn een raamwerk dat zich richt op het ontwikkelen van de innerlijke capaciteiten en vaardigheden van individuen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties te ondersteunen. Waar de SDG's zich richten op het aanpakken van wereldwijde uitdagingen zoals armoede, ongelijkheid en klimaatverandering, erkennen de IDG's dat de realisatie van deze doelen afhankelijk is van de innerlijke ontwikkeling van mensen. Dit omvat vaardigheden zoals kritisch denken, veerkracht, empathie, samenwerking en ethisch leiderschap.
De IDG's zijn onderverdeeld in vijf domeinen:
1. Being (Zijn) – Reflecteert op zelfbewustzijn, innerlijke balans maar ook waarden en integriteit.
2. Thinking (Denken) – Stimuleert kritisch, systemisch en innovatief denken.
3. Relating (Relaties) – Bevordert empathie, compassie en samenwerking.
4. Collaborating (Samenwerken) – Richt zich op het omgaan met conflicten, het bevorderen van vertrouwen en collectief leiderschap.
5. Acting (Handelen) – Omvat moed, veerkracht, positief zijn en doorzettingsvermogen.
In de twee interactieve sessies van dit thema gaan we door middel van reflectie, dialoog en praktische oefeningen ontdekken we hoe deze innerlijke capaciteiten niet alleen onze eigen veerkracht en welzijn versterken, maar ook het collectieve vermogen vergroten om positief bij te dragen aan een rechtvaardige en regeneratieve toekomst. Samen onderzoeken we hoe we innerlijke ontwikkeling kunnen inzetten om onze gemeenschappen te leiden met compassie, en de urgentie van de huidige tijd om te zetten in doelgerichte actie.
CURATOR: Jeroen Janss
Ontdek de IDG's sessies:
- Sessie 1: Van urgentie naar verbinding - Handafdruk en IDG's als wegwijzers in tijden van polarisatie: Kom en ontdek welke innerlijke krachten jouw maatschappelijke impact verder kunnen brengen en hoe de Inner Development Goals een leidraad kunnen zijn om anderen mee te nemen in de reis naar een duurzame en verbonden toekomst.
- Sessie 6: Heel de Wereld: Steven Vromman en Klarremieken Van Vooren brengen met Heel de Wereld een voorstelling, gebaseerd op het proces van 'Actieve Hoop'.
Geld herdenken
Trends in investerings- en businessmodellen: gemeenschappen aan zet voor een nieuwe economie
De crisissen van de voorbije tien jaar zetten huidige bedrijfs- en investeringsmodellen onder druk. Ondernemers en investeerders trachtten hun bedrijfsmodellen en investeringsstrategieën 'duurzaam' te maken en Europa vergt transparantie over hun sociale en ecologische impact. Voorlopig blijft dat zonder positieve impact op planetaire en sociale parameters. Een meer ‘radicale’ benadering is nodig, gericht op reële grondoorzaken (radix), niet enkel de symptomen van de crisissen.
Het Westerse wereldbeeld ziet de mens als los van de natuur, en herleidt de natuur tot een resource om ‘waarde’ te extraheren in de vorm van geld. Zo wordt geld tot doel, en mens en planeet tot middelen voor financiële groei. Het resultaat is financialisering: de financiële economie zuigt de reële economie leeg en ondermijnt welzijn en zingeving. Duurzaamheid kan dan ook niet zonder verandering van het geldsysteem.
Vandaag zien we hoopvolle trends in de opkomst van radicale alternatieven: zij zien het welzijn van allen binnen de grenzen van de planeet als doel, en beheren het geld als middel daartoe. Tussen bedrijven (privé) en overheden (publiek) zien we gemeenschappen die als burgers het beheer van geldstromen weer in eigen handen nemen om een regeneratieve economie te voeden. Ook ondernemingen herdefiniëren zich als (deel van) zulke regeneratieve netwerken. Deze trend is geen ‘pie in the sky’ idee, maar manifesteert zich vandaag al concreet. Binnen het thema ‘Finance’ verkennen we samen wat die opkomende praktijken voor ons betekenen en hoe we die trends in Vlaanderen kunnen versterken.
CURATOR: Anne Snick
Dit thema kwam tot stand in partnerschap met de Club van Rome
De Club van Rome is een internationale think-tank, vooral bekend voor het rapport ‘Grenzen aan de groei’ uit 1972. Ook vandaag speelt de Club een voortrekkersrol bij uitdagende mondiale vraagstukken, stelt hij gevestigde paradigma's ter discussie en pleit hij voor beleid dat praktische oplossingen biedt voor sociale en ecologische problemen. Vijf hubs in de schoot van de Club werken aan wereldwijde systemische verschuivingen op lange termijn. Zo bepleit de ‘Rethinking Finance Hub’ een shift van ‘het financieren van verandering’ naar ‘het veranderen van financiën’. Hoe ziet een meer duurzaam beheer van het geldsysteem eruit? In deze pijler van System Shakers verkennen we actuele trends op dit vlak.
Ontdek de financieringssessies
- Sessie 2: Gemeenschappen aan zet voor het beheer van geld: interactief debat over het toe-eigenen van geldstromen voor gemeenschappen met Peter Blom, Thomas Siderius, Benoit Verbeiren en Luc Maertens.
- Sessie 7: Bedrijven en investeerders: van competitie naar samenwerking: In deze sessie stellen enkele netwerk-initiatieven zich voor en nodigen we jullie uit om zelf nieuwe verbindingen te verkennen. Bouw mee aan het ecosysteem!
Kathedraaldenken
Kathedraaldenken is een prachtige metafoor voor het vermogen om in lange termijnvisies te denken. Als ondernemer word je voortdurend verleid om beslissingen te nemen die vooral gericht zijn op de korte termijn, wat waarschijnlijk de bron is van veel van de uitdagingen waar we nu voor staan. We zijn te vaak geneigd om de werkelijkheid te benaderen met een beperkte, kortzichtige blik, waardoor we de diepere en duurzamere oplossingen over het hoofd zien. Curator Fredo De Smet wil hier verandering in brengen.
CURATOR: Fredo De Smet
Ontdek de kathedraaldenksessies
- Sessie 3: Kathedraaldenken: waar sociaal ondernemen en langetermijndenken elkaar ontmoeten met Fredo De Smet. In deze sessie krijg je tips en tricks als toekomstige kathedraaldenker.
- Sessie 8: Van kathedraaldenken naar doen. Fredo gaat in gesprek over het belang van kathedraaldenken met onze keynote speaker Kees Klomp, de administrateur-generaal van VLAIO Mark Andries, Kaat Peeters van de Sociale InnovatieFabriek en straffe onderneemsters Nele Van Damme (Upgrade Estate), Barbara Seynaeve (Tekst & Beeld) en Chris Van Gils (Contentmoon).
Activisme
Yelliz en Lotte gaan graag met jullie opzoek naar wat activisme betekent, en misschien ook vooral niet betekent, vanuit hun leefwereld. De nood aan een stevige transformatie van onze samenleving dringt zich alsmaar meer op. Maar wat doen we hiermee? Betekent dit dat we iedere zondag naar Brussel moeten afzakken om op de barricade te gaan staan, of kan het anders? Wat als de grote uitdagingen niet steeds op ons moeten afkomen, maar deze uitdagingen vanuit onze eigen posities tegemoet kunnen komen?
CURATOREN: Yelliz en Lotte
Ontdek de activisme sessies:
- Sessie 4: 'Mic Check 'Mic Check' The students have something to say!': In een gesprek met (en tussen) de studenten verkennen we de vertwijfelingen, warmte, fricties en routines van een universiteitsbezetting.
- Sessie 9: Niet iedereen activist: verkennen van activisme: In deze workshop verkennen we samen wat engagement kan betekenen vanuit onze eigen positie. Welke rollen nemen we op in de huidige maatschappij? Wat betekent dat voor ons, en hoe verhouden we ons ten aanzien van maatschappelijke uitdagingen?
Sociaal inkopen
Wist je dat … 60% van de ecologische en sociale voetafdruk van bedrijven wordt bepaald door de aanvoerketen en leveranciers? 15% procent van het BBP (bruto binnenlands product), 87 miljard euro, wordt uitgegeven via aankoopprocedures in België. Overheden, bedrijven en organisaties uit de social profit (denk aan ziekenhuizen, scholen, sociale economie,…) en middenveldorganisaties besteden dus veel geld in hun aanvoer- en waardeketen.
Inkopen is dus een kritische en strategische hefboom voor het creëren of ondersteunen van maatschappelijke impact. Duurzaam aankopen, impact inkopen, buy social, sustainable procurement… het zijn termen die niet meer weg te denken zijn. In België hebben we al mooie praktijken en veel kennis in huis maar de schaal waarop we aan sociaal inkopen doen is nog té klein. Dat kan én moet beter.
Tijdens dit congres mag dit thema daarom niet ontbreken! We geloven immers dat sociale innovatoren en ondernemers bij uitstek geschikt zijn om duurzame oplossingen aan te bieden en dat er veel opportuniteiten liggen voor publieke en private aankopers in hun aanvoer- en waardeketen.
CURATOR: Mieke Pieters
Ontdek de sociaal inkopen sessies:
- Sessie 5: Sociale impact als underdog van duurzaam inkopen: In deze werksessie ontdek je hoe enkele voorlopers kijken naar en bouwen aan een duurzame, impactvolle keten met sociale en ecologische leveranciers. Ervaar eens hoe het is om in een aankoopproces mee te draaien.
- Sessie 10: Aankopen als strategische hefboom voor impact en sociaal ondernemen: In dit interactief panel exploreren we hoe aankopen een hefboom biedt voor andere strategische functies in de organisatie zoals innovatie, personeelsbeleid, opleiding, ondersteunende diensten zoals catering, IT, communicatie…