Ga verder naar de inhoud

Community

In jouw groeipad is het contact met andere sociaal innovatoren en sociaal ondernemers erg waardevol. Daarom organiseren we heel wat community-activiteiten, die draaien rond peer leren, uitwisseling, samenwerking en ontwikkeling van innovatie.

Bij de uitbouw van je sociaal innovatieve project kom je voor een pak uitdagingen te staan. Vaak zijn dat thema's waar andere sociaal innovatoren of ondernemers al verder in staan of expertise in hebben. Omdat we bij de Sociale InnovatieFabriek geloven in gedeelde intelligentie, brengen we mensen bij elkaar om te leren van elkaar. We faciliteren uitwisseling - zowel online als offline - via workshops, inspiratiesessies, groepstrajecten, peertables, praktijksafari's en andere community-activiteiten.

Socialsportup2022

Groepstrajecten

In onze thematische trajecten ga je voor een langere tijd aan de slag met een vaste groep sociaal innovatoren en/of sociaal ondernemers. Je leert er bij van deelnemers uit dezelfde levensfase (bv. starters of groeiers), sector (bv. sport of welzijnswerk) of met dezelfde thematische insteek (bv. mantelzorg of intrapreneurship). Volgende groepstrajecten deden we in 2022:

 • 2 x Impact Start-Up Club: voor startende innovatoren.
 • Impact Scale-Up Club: voor concepten in de schalingsfase
 • I Sea Idea I Do: jongerentraject van Koningin Mathildefonds
 • Start Soon: voor sociaal ondernemers in de (pré)startfase
 • Impact Track: testpoule voor een nieuwe online impacttool
 • Transnational Scaling: schalen over de grenzen heen
 • Social Sport-Up: voor innovatoren uit sportsector
 • CSI-traject: pilootproject rond intrapreneurship
Acceleratiemomenten sociale innovatiefabriek

Acceleratiemomenten

Groepstrajecten sluiten vaak af met een acceleratiemoment. Elke innovator pitcht zijn/haar concept en na de pitches begint het matchmaken. Tientallen innovatoren geven de innovatoren tijdens korte 1-op-1-gesprekken advies rond financiering, communicatie, locaties, netwerking en andere noden. In 2022 organiseerden we 4 acceleratiemomenten, met 182 matches.

Accelaratiemomenten bewijzen hoe genereus delen iedereen vooruit helpt. Zowel de innovator - die met bakken nuttig advies naar huis keert - als de expert/kansengever, die weer mee is met wat er allemaal leeft en écht maatschappelijke meerwaarde kan bieden. Ook tussen de kansengevers onderling horen we vaak zinderende conversaties.

Shoot Sociale Innovatiefabriek 1

Shoot!

Geef je een vernieuwend concept vorm, dan krijg je op een bepaald moment te maken met praktische vragen.

 • Welke organisatie kan interesse hebben in een partnerschap?
 • Bij wie kan ik terecht om mijn pricing scherp te zetten?
 • Bestaan er gelijkaardige initiatieven in andere steden of sectoren?

Anderen zaten ooit met gelijkaardige vragen. Vaak kunnen ze jou vanuit hun eigen ervaring helpen aan de info die je zocht. Elke eerste woensdag van de maand organiseren we Shoot!, een gratis online vraag-en-antwoord-sessie van een uur, waarin iedereen praktische vragen rond sociale innovatie kan stellen. Je krijgt meteen antwoorden uit de community.

Congres sociale innovatiefabriek

Jaarlijks netwerkcongres

Tijdens ons jaarlijkse netwerkcongres dompelen we sociaal innovatoren, investeerders, medewerkers van lokale besturen... onder in tal van (nieuwe) thema's. We inspireren je met sociale innovaties en connecteren je met (andere) sociaal ondernemers. Samen schudden we de verandering in gang.

SAVE THE DATE! 10 jaar SIF-congres op 17 november

We sluiten ons feestjaar af met een spetterend en energiegevend netwerkcongres. Noteer 17 november 2023 alvast in je agenda, want voor deze feesteditie halen we alles uit de kast.

IDG hub Vlaanderen 2

IDG Hub Vlaanderen

Wereldwijd wordt de ernst van de klimaatcrisis gedeeld. En hoewel er een stevig draagvlak is voor de nood aan transitie (met de Social Development Goals als wegwijzer) verlopen de veranderingen moeilijk en langzaam. Het inzicht dat we om veranderingen in de externe wereld waar te maken, ook innerlijk moeten groeien, vindt ingang.' Vanuit die filosofie lanceerde men in 2022 de internationale Inner Development Goals (IDGs).

De Sociale InnovatieFabriek gaf in september 2022 mee de aanzet om een lokale IDG-hub in Vlaanderen op te starten.

SIF spreken

Gastspreker op (netwerk)events

In 2022 gingen onze collega's spreken op 29 events, workshops en online sessies, samen goed voor 1385 deelnemers. Deze sessies zijn de ideale manier om nieuwe innovatoren, actoren en mogelijke kansengevers voor acceleratiemomenten te leren kennen. We leggen er verbindingen tussen mensen uit de meest diverse sectoren.