Ga verder naar de inhoud

Wat is sociale innovatie?

Een herbruikbare beker als alternatief voor wegwerpbekers. Een platform om spullen te delen met je buurt. Een inclusief kinderdagverblijf of een coöperatie waarbij mensen een woning huren van zichzelf... Het zijn allemaal vernieuwende producten, diensten, methoden of organisatiemodellen die een antwoord bieden op complexe maatschappelijke uitdagingen.

Depot van het kinderfietsendeelsysteem Op Wielekes
Depot van het kinderfietsendeelsysteem Op Wielekes - Frank Toussaint

Pioniers die de status quo uitdagen

We staan met zijn allen voor enorme en complexe maatschappelijke uitdagingen: klimaatcrisis, ongelijkheid, armoede… Die problemen lossen we niet op met business as usual. We hebben nieuwe oplossingen nodig voor economie, energie, voedsel, mobiliteit, solidariteit, huisvesting en onderwijs. Sociaal innovatoren en sociaal ondernemers zijn pioniers die de status quo uitdagen. Ze leggen zich niet neer bij de bestaande situatie, maar durven dromen over een andere toekomst. Ze werken vernieuwende en effectieve oplossingen uit, die hun blik richten op hun missie en hun impact.

Inspirerend voor de maatschappij

Sociaal innovatoren inspireren ook anderen om hun voorbeeld te volgen. Ze leggen kiemen voor een collectieve beweging in de samenleving.

De duurzame koffie van Ray & Jules wordt 100% op zonne-energie geroosterd.
De duurzame koffie van Ray & Jules wordt 100% op zonne-energie geroosterd. - Frank Toussaint

Waarin zit de vernieuwing bij sociale innovatie?

 • Een nieuw of verbeterd product
  Denk aan modecollecties gemaakt uit reststoffen, of bedrijfsgerichte opleidingen voor kortgeschoolde nieuwkomers. Soms gaat het over bestaande producten, die men in een nieuwe markt lanceert, zoals herbruikbare festivalbekers in een universiteitscafetaria.
 • Innovatie in het proces
  Bijvoorbeeld: koffiebonen geroosterd op zonne-energie, bio-groenten geteeld door personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
 • Verandering bij het organisatiemodel
  Vaak zien we innovatieve vormen van samenwerken tussen verschillende actoren. Bijvoorbeeld tussen een fabrikant van huishoudtoestellen en een vzw voor mensen in kwetsbare posities. Die samenwerking levert dan een nieuw circulair model op én bestrijdt energiearmoede. Vlaanderen heeft nu ook succesvolle wooncoöperaties, naar het voorbeeld van buitenlandse organisaties.
Sinds de oprichting in 2017 leidde BeCode al meer dan 1000 werkzoekenden op in Web Development, AI / Data Operator, en DevOps & Security.
Sinds de oprichting in 2017 leidde BeCode al meer dan 1000 werkzoekenden op in Web Development, AI / Data Operator, en DevOps & Security. - Frank Toussaint

Grote verandering begint bij een kleine eerste stap

De Sociale InnovatieFabriek wil iedereen activeren om een rol op te nemen bij sociale innovatie. Want elke grote verandering begint met een eerste stap. Sociaal vernieuwende concepten tonen vandaag in het klein wat morgen in het groot kan werken.

Sociaal innovatoren en sociaal ondernemers zijn pioniers die overheden, verenigingen, bedrijven, kennisinstellingen en burgers in gang zetten. Ze tonen de weg naar een nieuwe samenleving. Met hoe meer en hoe sterker ze zijn, hoe sneller we tot een inclusieve en duurzame samenleving komen.

Kompas

Sociaal vernieuwende concepten tonen vandaag in het klein wat morgen in het groot kan werken.

De inclusieve kinderopvang van Villa Clementina Centrum is er voor jonge kinderen met en zonder beperking.
De inclusieve kinderopvang van Villa Clementina Centrum is er voor jonge kinderen met en zonder beperking. - Frank Toussaint

Sociaal innovator of sociaal ondernemer?

 • Sociaal innovator
  Iedereen kan werken aan een betere toekomst. Doe je dat als burger, vereniging, overheid, bedrijf of kennisinstelling? Dan spreken we over sociale innovatoren.
 • Sociaal ondernemer
  Breng je zelf producten of diensten op de markt en realiseer je zo jouw sociale, culturele of ecologische missie? Dan ben je een sociaal ondernemer.

Uiteraard is dat verschil niet zwart-wit. Hybride businessmodellen zitten in de lift. En tussen ons: ja, je kan winst maken én ecologische en sociale waarde creëren.

De Sociale InnovatieFabriek verbindt sociaal innovatoren en ondernemers van allerlei pluimage.
De Sociale InnovatieFabriek verbindt sociaal innovatoren en ondernemers van allerlei pluimage. - Fran Toussaint

Bloeiend en groeiend ecosysteem

Sociale innovatie is niet nieuw. Integendeel zelfs; het is het vervolg op een lange traditie van mutualiteiten, kinderopvang, microkredieten, vrouwen- en jeugdbewegingen. Alleen zijn de uitdagingen vandaag zo prangend en de oplossingen zo hard nodig, dat sociale innovatie steeds meer aandacht krijgt.

Het ecosysteem van incubatoren, consultants en financiers kent een enorme boost. De Sociale InnovatieFabriek zit middenin dit ecosysteem en sluit strategische partnerschappen om sociale innovatie en sociaal ondernemerschap mainstream te maken.

SIA B Illie Cup

Laat je inspireren door deze innovatoren

Er zijn ontzettend veel vernieuwende praktijken rond energie, mobiliteit, circulaire economie, inclusie, zorg, armoede en voeding. Elke twee jaar gaan we in een grote publiekscampagne op zoek naar 10 Radicale Vernieuwers, innovatoren die radicale ideeën omzetten in een radicaal nieuwe realiteit. Maak kennis met deze sociaal innovatoren, die via hun ideeën het verschil betekenen voor velen.