Coop Workshop: starten met een coöperatie

Denk je er aan om te starten met een coöperatie? Of ben je geïnteresseerd in het coöperatieve ondernemingsmodel? Dan is deze Coop Workshop zeker iets voor jou!
De stap zetten om samen met anderen een nieuw coöperatief initiatief op te zetten is een mooie, maar complexe uitdaging. Je hebt immers een ganse weg af te leggen...

... van coöperatief idee tot het oprichten van de coöperatieve vennootschap en de eerste stappen van de coöperatieve onderneming

Mogelijk krijg je te maken met heel wat zaken waar je minder vertrouwd mee bent. Om je hierbij te ondersteunen en te begeleiden, kun je deelnemen aan de Coop Workshop van Cera, partner van de Sociale InnovatieFabriek, op 23 oktober 2017.

Hannes Hollebecq geeft je een introductie in coöperatief ondernemen en biedt je advies op maat in een beperkte groepssessie. Na afloop weet je of een coöperatie het juiste ondernemingsmodel is voor jouw idee. En zo ja, heb je heel wat informatie waarmee je de volgende stappen met meer kennis en zelfvertrouwen kunt nemen. Indien je dit wenst, start Cera nadien een individuele begeleiding op.

09u45 Verwelkoming met koffie/thee

10u00 Korte voorstelling van de deelnemers en hun coöperatief idee

10u15

 • Wat is een coöperatie? Diverse types coöperaties
  Hoe pas je de principes van coöperatief ondernemen toe?
  Hoe organiseer je de governance in een coöperatie

 • Een coöperatief ondernemersplan: hoe begin je er aan? Hoe stel je dat op? Van de missie tot het Coöperatief Business Model Canvas (CBMC) van Cera Coopburo©
  Van stakeholderanalyse tot betrokken vennoten
  Een financieel plan: verschil met andere ondernemingen? Zijn er fiscale verschillen?

 • Juridische aspecten: de cvba/cvoa: vergelijking met andere vennootschapsvormen & vzw
  Wat is een vennootschap met sociaal oogmerk? Wat is een erkende coöperatie? En wat zijn de voorwaarden en voordelen daarvan?

12u45 Wat zijn de uitdagingen/moeilijkheden en troeven van coöperatief ondernemen?
Wat zijn de volgende stappen in de opstart naar jullie coöperatieve onderneming?

13u15 Korte toelichting over de Cera dienstverlening voor verdere begeleiding op maat

13u20 Vragen en discussie, met broodjes

Praktisch

Het aantal deelnemers is beperkt tot 15 (max. 3 personen per organisatie). De prijs per persoon bedraagt 20 euro. Inschrijven kan via deze website.

23 oktober 2017