Workshop charismatisch spreken

Heb je ooit 'Smells Like Teen Spirit' van Nirvana meegezongen? Het is een van de meest populaire liedjes van de laatste decennia. Misschien zing je het steevast mee als je het op de radio hoort, in je wagen of onder de douche. Maar ken je de tekst van het liedje eigenlijk wel? Heel veel mensen zingen het het nummer verkeerd mee, omdat de melodie hen meer aanspreekt dan de inhoud. Hetzelfde geldt voor elke boodschap die we naar anderen proberen over te brengen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de 'verpakking' van een boodschap drie keer meer impact heeft dan de inhoud ervan. M.a.w. is het niet omdat je kwalitatieve inhoud, expertise of een goed idee te bieden hebt, dat dit zichzelf ook verkoopt. De manier waarop je iets brengt, bepaalt in grote mate de impact op een publiek. Het komt erop aan jouw boodschap zo goed mogelijk op te bouwen, te verpakken en om zo sterk mogelijk te staan in je verhaal, visie of presentatie.

Nu komt het goede nieuws: charisma kan aangeleerd worden. Er zijn 12 onderbouwde tactieken waarvan aangetoond is dat je ze kan trainen en dat ze jouw boodschap op een beduidend meer charismatische manier overbrengen. Het gaat niet om klassieke presentatietechnieken, maar om strategieën waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze een duidelijke impact hebben op het gedrag van je publiek.

Benieuwd? Geert De Wael van The Forge, een spin-off van de Universiteit Gent die ondernemingen en organisaties begeleidt in innovatie- en verandertrajecten, leert je basisprincipes van charisma. Deze workshop vindt plaats op dinsdag 12 februari van 9.30 tot 13 uur bij de Sociale InnovatieFabriek, inschrijven kan via deze pagina.

 

12 februari 2019