Ga verder naar de inhoud

Ken jij de Inner Development Goals al?

27/10/2021

Impact maken doe je door verandering in de wereld te zetten. Maar hebben we wel alles in huis om impactvoller te werken?

Als we de ambities van de Sustainable Development Goals willen halen tegen 2030, dan hebben we nog veel werk te verzetten. Hoe kunnen we impactvoller zijn in onze inspanningen voor een inclusieve maatschappij en een leefbare planeet?

Inner Development Goals man met open armen klein

Essentiële toolbox voor mindshift

Het antwoord ligt voor een stuk in een nieuwe kijk op competentiekaders. We hebben specifieke vaardigheden nodig om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Denk maar aan innoveren en nieuwe perspectieven ontwikkelen, of impactvol samenwerken. Dat nieuwe competentiekader heet ‘Inner Development Goals: Transformational Skills for Sustainable Development’. Het is een unieke combinatie van vaardigheden, dat accelererend kan werken om duurzame verandering te brengen. Als we dus die competenties ontwikkelen als individu, als organisatie en als maatschappij, kunnen we met zijn allen snelheid pakken in de broodnodige transitie.

Het framework van de Inner Development Goals komt uit Zweden. De initiatiefnemers noemen het kader een “essentiële toolbox voor de mindshift die we nodig hebben om de Sustainable Development Goals te halen”. Het framework wordt op dit moment nog vormgegeven in een co-creatieproces met een internationaal netwerk van consultants, academische partners, overheidspartners, bedrijfspartners zoals Ikea en Spotify, en verenigingen zoals Ashoka. Ook vanuit de Sociale InnovatieFabriek nemen we deel aan de co-creatiesessies. De finale versie van het framework wordt gelanceerd eind april 2022.

Van 'Zijn' tot 'Doen'

Over welke vaardigheden gaat het nu precies? Het framework bevat alles samen 23 competenties, die passen in vijf grote categorieën. Het gaat om deze thema’s:

  • Zijn. Hoe verhoud je je tot jezelf? Competenties: innerlijk kompas, integriteit en authenticiteit, zelfbewustzijn …
  • Denken. Cognitieve competenties: kritisch denken, systemisch bewustzijn, nieuwe perspectieven creëren, langetermijndenken …
  • Verbinden. Zorgen voor anderen en de wereld. Competenties: waardering, verbondenheid, empathie en medeleven …
  • Samenwerken. Sociale vaardigheden: communicatievaardigheden, co-creatievaardigheden, inclusieve mindset en interculturele vaardigheden, vertrouwen …
  • Doen. Verandering creëren. Competenties: moed, creativiteit, optimisme, volharding

Je kan ze allemaal vinden op de website van de Inner Development Goals.

Inner Development Goals

Interessante groeipistes

Waarom we met de Sociale InnovatieFabriek geloven in zo’n competentiekader? Omdat het je doet stilstaan bij het persoonlijke groeipad dat nodig is om impact te maken. Bij jou als sociaal innovator en sociaal ondernemer én ook bij alle mogelijke gesprekspartners waar je onderweg mee in contact komt. Als je je bewust bent van het innerlijke werk dat mensen te doen hebben, kan je op een andere manier kijken naar situaties en samenwerkingen. Dat kan helpen om ze te deblokkeren en op het juiste spoor te zetten.

Let wel: deze competentielijst is geen checklist waarvan je alles moet kunnen afvinken voor je je project kan starten. Het is een nuttige bril om geregeld eens op te zetten. Het kan versterkend werken, en je helpen om duurzame impact te maken. Want impact maken gaat over meer dan je producten of diensten verkopen. Het gaat ook over hoe je jezelf ontwikkelt om verandering te creëren. Wat heb jij de wereld te bieden? Hoe kan jij bijdragen?

Meer weten over de Inner Development Goals?

Meer artikels

Insisst overview

Insisst, say what?!

27 juni 2024

We mogen ons tegenwoordig het Nationaal Competentie Centrum voor Sociale Innovatie van België (NCCSI) noemen. En er is zelfs meer. We worden coördinator van het International Network for Social Innovation Scaling and Systemic Transformation, kortweg Insisst. We zijn fier dat we het competentiecentrum verder kunnen uitbouwen, ook binnen een Europese context.

Collage bestuurders

Drie nieuwe bestuurders én een nieuwe voorzitter!

18 juni 2024

Met trots stellen we onze drie nieuwe gezichten van onze Raad van bestuur aan je voor. Ze brengen stuk voor stuk expertise én netwerk binnen in de organisatie. Ook hebben we een nieuwe voorzitter die de fakkel overneemt van Paul Ongenaert. Benieuwd wie ze zijn en wat hun plan is met de Sociale InnovatieFabriek? Je leest het in dit artikel.

Zaaltje vol matchmaking

Dit was de Acceleratiedag XL

30 mei 2024

Geniet mee van de foto's van onze Acceleratiedag XL op 22 mei in de KVS in Brussel.