Ga verder naar de inhoud

Ken jij de Inner Development Goals al?

Delphine Guiot - 27/10/2021

Impact maken doe je door verandering in de wereld te zetten. Maar hebben we wel alles in huis om impactvoller te werken?

Als we de ambities van de Sustainable Development Goals willen halen tegen 2030, dan hebben we nog veel werk te verzetten. Hoe kunnen we impactvoller zijn in onze inspanningen voor een inclusieve maatschappij en een leefbare planeet?

Inner Development Goals man met open armen klein

Essentiële toolbox voor mindshift

Het antwoord ligt voor een stuk in een nieuwe kijk op competentiekaders. We hebben specifieke vaardigheden nodig om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Denk maar aan innoveren en nieuwe perspectieven ontwikkelen, of impactvol samenwerken. Dat nieuwe competentiekader heet ‘Inner Development Goals: Transformational Skills for Sustainable Development’. Het is een unieke combinatie van vaardigheden, dat accelererend kan werken om duurzame verandering te brengen. Als we dus die competenties ontwikkelen als individu, als organisatie en als maatschappij, kunnen we met zijn allen snelheid pakken in de broodnodige transitie.

Het framework van de Inner Development Goals komt uit Zweden. De initiatiefnemers noemen het kader een “essentiële toolbox voor de mindshift die we nodig hebben om de Sustainable Development Goals te halen”. Het framework wordt op dit moment nog vormgegeven in een co-creatieproces met een internationaal netwerk van consultants, academische partners, overheidspartners, bedrijfspartners zoals Ikea en Spotify, en verenigingen zoals Ashoka. Ook vanuit de Sociale InnovatieFabriek nemen we deel aan de co-creatiesessies. De finale versie van het framework wordt gelanceerd eind april 2022.

Van 'Zijn' tot 'Doen'

Over welke vaardigheden gaat het nu precies? Het framework bevat alles samen 23 competenties, die passen in vijf grote categorieën. Het gaat om deze thema’s:

  • Zijn. Hoe verhoud je je tot jezelf? Competenties: innerlijk kompas, integriteit en authenticiteit, zelfbewustzijn …
  • Denken. Cognitieve competenties: kritisch denken, systemisch bewustzijn, nieuwe perspectieven creëren, langetermijndenken …
  • Verbinden. Zorgen voor anderen en de wereld. Competenties: waardering, verbondenheid, empathie en medeleven …
  • Samenwerken. Sociale vaardigheden: communicatievaardigheden, co-creatievaardigheden, inclusieve mindset en interculturele vaardigheden, vertrouwen …
  • Doen. Verandering creëren. Competenties: moed, creativiteit, optimisme, volharding

Je kan ze allemaal vinden op de website van de Inner Development Goals.

Inner Development Goals

Interessante groeipistes

Waarom we met de Sociale InnovatieFabriek geloven in zo’n competentiekader? Omdat het je doet stilstaan bij het persoonlijke groeipad dat nodig is om impact te maken. Bij jou als sociaal innovator en sociaal ondernemer én ook bij alle mogelijke gesprekspartners waar je onderweg mee in contact komt. Als je je bewust bent van het innerlijke werk dat mensen te doen hebben, kan je op een andere manier kijken naar situaties en samenwerkingen. Dat kan helpen om ze te deblokkeren en op het juiste spoor te zetten.

Let wel: deze competentielijst is geen checklist waarvan je alles moet kunnen afvinken voor je je project kan starten. Het is een nuttige bril om geregeld eens op te zetten. Het kan versterkend werken, en je helpen om duurzame impact te maken. Want impact maken gaat over meer dan je producten of diensten verkopen. Het gaat ook over hoe je jezelf ontwikkelt om verandering te creëren. Wat heb jij de wereld te bieden? Hoe kan jij bijdragen?

Afbeelding Delphine Guiot

Delphine Guiot

Procesmanager

Delphine begeleidt sociaal ondernemers en innovatoren en verbindt hen met relevante experts en ervaringsdeskundigen uit het netwerk. Ze is een doorgewinterde business partner, coach en facilitator met meer dan 15 jaar ervaring bij Vlerick, Barco, UCB, Loyens & Loeff. Ze houdt ervan om mensen en organisaties uit te dagen en in beweging te brengen. Haar expertise zit in alles wat met HR management te maken heeft, change management, intrapreneurship, leiderschap, persoonlijke en team ontwikkeling.


Meer artikels

20200724 Oak Tree Projects 012 7148 LR

Versterk je organisatie met het Venture Philanthropy Fonds

28 september 2021

Oak Tree Projects verhuurt studio’s voor mensen met zorgnoden binnen co-housingprojecten. De coöperatie is volop aan het professionaliseren, dankzij de steun van het Venture Philanthropy Fonds.

Mantelzorg illustratie cover

Naar een nieuwe mantelzorg

28 september 2021

Hoe maken we van mantelzorg een dans in plaats van een uitputtende strijd? Een oproep tot systeemverandering, én een stappenplan.

DSC03141

Rising You leidt nieuwkomers op in steden

28 juni 2021

Rising You lanceert de ConTrainer: een container die werkzoekende nieuwkomers laat proeven van verschillende technieken, om ze daarna te oriënteren naar een opleiding.