Ga verder naar de inhoud

Ken jij de Inner Development Goals al?

27/10/2021

Impact maken doe je door verandering in de wereld te zetten. Maar hebben we wel alles in huis om impactvoller te werken?

Als we de ambities van de Sustainable Development Goals willen halen tegen 2030, dan hebben we nog veel werk te verzetten. Hoe kunnen we impactvoller zijn in onze inspanningen voor een inclusieve maatschappij en een leefbare planeet?

Inner Development Goals man met open armen klein

Essentiële toolbox voor mindshift

Het antwoord ligt voor een stuk in een nieuwe kijk op competentiekaders. We hebben specifieke vaardigheden nodig om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Denk maar aan innoveren en nieuwe perspectieven ontwikkelen, of impactvol samenwerken. Dat nieuwe competentiekader heet ‘Inner Development Goals: Transformational Skills for Sustainable Development’. Het is een unieke combinatie van vaardigheden, dat accelererend kan werken om duurzame verandering te brengen. Als we dus die competenties ontwikkelen als individu, als organisatie en als maatschappij, kunnen we met zijn allen snelheid pakken in de broodnodige transitie.

Het framework van de Inner Development Goals komt uit Zweden. De initiatiefnemers noemen het kader een “essentiële toolbox voor de mindshift die we nodig hebben om de Sustainable Development Goals te halen”. Het framework wordt op dit moment nog vormgegeven in een co-creatieproces met een internationaal netwerk van consultants, academische partners, overheidspartners, bedrijfspartners zoals Ikea en Spotify, en verenigingen zoals Ashoka. Ook vanuit de Sociale InnovatieFabriek nemen we deel aan de co-creatiesessies. De finale versie van het framework wordt gelanceerd eind april 2022.

Van 'Zijn' tot 'Doen'

Over welke vaardigheden gaat het nu precies? Het framework bevat alles samen 23 competenties, die passen in vijf grote categorieën. Het gaat om deze thema’s:

  • Zijn. Hoe verhoud je je tot jezelf? Competenties: innerlijk kompas, integriteit en authenticiteit, zelfbewustzijn …
  • Denken. Cognitieve competenties: kritisch denken, systemisch bewustzijn, nieuwe perspectieven creëren, langetermijndenken …
  • Verbinden. Zorgen voor anderen en de wereld. Competenties: waardering, verbondenheid, empathie en medeleven …
  • Samenwerken. Sociale vaardigheden: communicatievaardigheden, co-creatievaardigheden, inclusieve mindset en interculturele vaardigheden, vertrouwen …
  • Doen. Verandering creëren. Competenties: moed, creativiteit, optimisme, volharding

Je kan ze allemaal vinden op de website van de Inner Development Goals.

Inner Development Goals

Interessante groeipistes

Waarom we met de Sociale InnovatieFabriek geloven in zo’n competentiekader? Omdat het je doet stilstaan bij het persoonlijke groeipad dat nodig is om impact te maken. Bij jou als sociaal innovator en sociaal ondernemer én ook bij alle mogelijke gesprekspartners waar je onderweg mee in contact komt. Als je je bewust bent van het innerlijke werk dat mensen te doen hebben, kan je op een andere manier kijken naar situaties en samenwerkingen. Dat kan helpen om ze te deblokkeren en op het juiste spoor te zetten.

Let wel: deze competentielijst is geen checklist waarvan je alles moet kunnen afvinken voor je je project kan starten. Het is een nuttige bril om geregeld eens op te zetten. Het kan versterkend werken, en je helpen om duurzame impact te maken. Want impact maken gaat over meer dan je producten of diensten verkopen. Het gaat ook over hoe je jezelf ontwikkelt om verandering te creëren. Wat heb jij de wereld te bieden? Hoe kan jij bijdragen?

Meer weten over de Inner Development Goals?

Meer artikels

Blommm portret

De activist-ondernemer: kantelaar van de status quo

Kaat Peeters - 12 september 2022

Activisme en ondernemerschap… kan dat in eenzelfde term gecombineerd worden? Zeker! Hier is de activist-ondernemer.

IDG hub SIF

Collega Kathleen enthousiast over de nieuwe IDG-hub in Vlaanderen

Kathleen Melis - 7 juli 2022

Eind september organiseren we een eerste samenkomst van de Vlaamse IDG-hub. Want steeds meer ondernemers voelen zich aangetrokken tot de Inner Development Goals.

Impact Start Up Club groep2

"Dankzij de Impact Start-Up Club zetten we onze ideeën doelgerichter om naar de praktijk"

17 juni 2022
In april startte de eerste lichting van de Impact Start-Up Club. Zes maanden lang coacht de Sociale InnovatieFabriek deze dertien start-ups…