Versterk je organisatie met het Venture Philanthropy Fonds
28/09/2021
Oak Tree Projects verhuurt studio’s voor mensen met zorgnoden binnen co-housingprojecten. De coöperatie bestaat sinds 2017, en is nu volop aan het professionaliseren. Dankzij de steun van het Venture Philanthropy Fonds.
Oak Tree Projects bestaat sinds 2017. Vandaag staat de teller op 19 projecten. Daar is co-founder Danaë Van den bossche best trots op. Maar net zoals bij andere impactmakers liggen de ambities hoog om betaalbaar inclusief wonen mogelijk te maken. Alleen was er veel werk aan de winkel op organisatieniveau. Precies daarom diende ze in 2019 een dossier in bij het Venture Philanthropy Fonds, een fonds van de Koning Boudewijnstichting met de steun van BNP Paribas Fortis Private Banking. Het fonds biedt structurele versterking aan organisaties die werken rond sociale inclusie.
Oak Tree Projects werd geselecteerd, en krijgt tussen 2020 en 2023 een budget van €80.000, waarvan minstens de helft naar advies moet gaan. Wat heeft Danaë ondertussen gerealiseerd met de steun van het VP Fonds?
Uitdaging 1: marketing
“Een eerste grote uitdaging is bekender worden bij de doelgroep”, vertelt Danaë. “Co-housing, daar hebben de meeste mensen wel een beeld van. Maar coöperatief wonen is nog onbekend. En inclusief wonen, los van een vergunde zorgaanbieder, dat is al helemaal nieuw. Oak Tree Projects is als nieuwe woonvorm nog veel te weinig bekend bij onze doelgroep. Maar hoe werk je aan die bekendheid met een beperkt marketingbudget?”
“Ondertussen staan we daar heel wat verder in. Samen met Strategies & Leaders hebben we onze doelgroep verfijnd. We weten wat we moeten doen om die te bereiken, en het plan ligt klaar. We hebben dat nog niet uitgerold, omdat we eerst de interne organisatie willen versterken, en daarna pas naar buiten willen komen.”
Uitdaging 2: financiering
Om nieuwe woningen te financieren, is er geld nodig. Danaë: “Vandaag worden we voor het grootste deel gefinancierd door de sociaal investeerder Hefboom. Alleen zitten we daar aan ons plafond. We kijken nu naar klassieke banken, waar we grotere budgetten kunnen krijgen. We willen een bankdossier voorbereiden, maar daarvoor moest onze financiële rapportering ook meer op punt staan.”
Waar staat Oak Tree Projects vandaag? “Voor het financiële luik hebben we samengewerkt met LDS Advisory. We hebben vandaag een goede tool om onze financiële status op te volgen. Eenvoudig, in Excel, maar pragmatisch. We zijn ook al goed gevorderd in de voorbereiding voor het bankdossier. We hebben mensen kunnen contacteren binnen BNP Paribas Fortis, en hebben zo al de financiering voor twee nieuwe woningen kunnen binnenhalen.”
Een solidere organisatie kan een sterker dossier voorleggen. We plukken nu al de vruchten van ons werk, want we haalden een subsidie binnen van de Provincie Antwerpen.
Uitdaging 3: digitalisering
Danaë en haar collega Kim volgen vandaag 19 projecten op. Ze zoeken nieuwe bewoners, maar ze besteden ook tijd aan de opvolging van de huidige bewoners. “We zochten tools om onze interne processen te digitaliseren, zodat we onze tijd en middelen zo goed mogelijk besteden. Voor onze contacten hebben we dankzij de steun van het fonds een CRM-tool kunnen implementeren.”
“Daarnaast zijn we nog op zoek naar een tool die ons helpt om de bewoners te informeren, contracten op te volgen … Daar hebben we nog wat denkwerk rond, want misschien willen we daar ook digitale woonassistentie in integreren. Dan hebben we een andere tool nodig.”
Meer dan financiële steun
Of Danaë andere organisaties zou aanraden om een dossier in te dienen? “Zeker weten. Je kan investeringen doen op de lange termijn. Maar het is ook veel meer dan geld. Je krijgt er toegang tot heel waardevolle contacten. We konden voor ons bankdossier meteen bij de juiste contacten terecht binnen BNP Paribas Fortis. We mochten deelnemen aan een speeddating met potentiële bestuurders via Board Companions, een partner van de Koning Boudewijnstichting. Nu zijn we in gesprek met twee mogelijke onafhankelijke bestuurders voor Oak Tree Projects. We kregen ook een uitnodiging voor een internationale hackathon, waar 7 mensen een week rond onze case hebben gewerkt. Onze selectie geeft sowieso ook extra visibiliteit: zo werden we uitgenodigd in het Provinciehuis, voor het bezoek van Koningin Mathilde.”
“Onze contactpersoon Els De Clercq staat altijd klaar voor ons. Zo hebben we bijvoorbeeld in de loop van dit traject ingezien dat we ons businessmodel nog moeten bijsturen. Dat hebben we uitgebreid besproken, en zij helpt ons om te definiëren welke hulp we precies nodig hebben.”
Ondertussen haalde Oak Tree Projects ook een subsidie binnen van de Provincie Antwerpen. “Of dat iets te zien heeft met het Venture Philanthropy Fonds? Volgens mij is dat een rechtstreeks gevolg. Een solidere organisatie kan een sterker dossier voorleggen met betere rapportering. We gaan hier op de langere termijn absoluut de vruchten van plukken”, zegt Danaë.
Venture Philanthropy Fonds, een mooie kans op structurele versterking
Werk je aan sociale inclusie? Heb je een vzw of onderneming in de sociale economie en/of met sociaal oogmerk? Kan je structurele versterking gebruiken? Check de nieuwe oproep van het Venture Philanthropy Fonds! Indienen kan tot en met 8 november 2021.
Meer artikels
Help jij Oekraïnse vrouwen met impact en duurzaam ondernemerschap?
De oorlog in Oekraïne woedt al 2,5 jaar en raakt vele levens. Terwijl het einde nog niet in zicht is, is onze hulp harder nodig dan ooit. Deel jij, net als ons, je kennis om Oekraïense vrouwelijke ondernemers te ondersteunen op hun ondernemerschapsjourney?
Insisst, say what?!
We mogen ons tegenwoordig het Nationaal Competentie Centrum voor Sociale Innovatie van België (NCCSI) noemen. En er is zelfs meer. We worden coördinator van het International Network for Social Innovation Scaling and Systemic Transformation, kortweg Insisst. We zijn fier dat we het competentiecentrum verder kunnen uitbouwen, ook binnen een Europese context.
Drie nieuwe bestuurders én een nieuwe voorzitter!
Met trots stellen we onze drie nieuwe gezichten van onze Raad van bestuur aan je voor. Ze brengen stuk voor stuk expertise én netwerk binnen in de organisatie. Ook hebben we een nieuwe voorzitter die de fakkel overneemt van Paul Ongenaert. Benieuwd wie ze zijn en wat hun plan is met de Sociale InnovatieFabriek? Je leest het in dit artikel.