Ga verder naar de inhoud

Schalen: de vijf grootste misverstanden

18/09/2020

Heb je je sociale onderneming stevig op de rails? Dan denk je wellicht na over schalen. Maar wat is schalen nu wel, en wat niet? We vroegen het aan Kaat Peeters, impactmaker, voormalig directeur van de Sociale InnovatieFabriek en auteur van Leaving a Lecagy (2020), een boek over schalingsstrategieën.

Kaat Peeters foto Sophie Nuytten
Sophie Nuytten

Misverstand 1: Schalen is gelijk aan groeien

Kaat: “Veel ondernemers interpreteren schalen als groeien: meer omzet, meer klanten, meer medewerkers, een sterkere marktspositie … Maar voor sociale ondernemingen gaat het in de eerste plaats over nog meer positieve impact hebben. De eenzijdige blik op schalen zorgt wel eens voor misverstanden. Capaciteitsuitbreiding is één antwoord, maar er zijn ook nog andere strategieën om je impact op te schalen.”

Misverstand 2: Om te schalen, heb je een groot team nodig

Kaat: “Soms kun je met drie medewerkers je impact gigantisch doen groeien, door de juiste keuzes te maken. Je kan ervoor kiezen om je community in te zetten, of om de publieke opinie te beïnvloeden via storytelling … Voor bepaalde schalingsstrategieën heb je echt geen groot team nodig. Het gaat erom om slimme keuzes te maken wat er wel en niet haalbaar is met je team.”

Misverstand 3: Schalen móet

Kaat: “Er ligt een grote druk op de schouders van sociaal ondernemers. Als in: ‘Hé, je bent goed opgestart, het is nu tijd om te gaan schalen.’ Maar waarom? Ik vind het prima als je je focust op goed werk doen in je eigen onderneming. Door je eigen ding goed te doen, kun je anderen gaan inspireren. Dat is ook een vorm van schalen, alleen heb je het dan niet zelf onder controle. Maar moet dat dan? Dat is maar de vraag. Het is in elk geval interessant om jezelf die vraag te stellen.”

Misverstand 4: Door te schalen gaan sociale ondernemingen meer op klassieke bedrijven lijken

Kaat: “Sociaal ondernemers die aan het schalen zijn, krijgen reacties als ‘Goed bezig! Straks kan je je beginnen meten met de grote jongens’. Ik krijg daar de kriebels van. Alsof dat de ultieme droom is van sociaal ondernemers. Alsof het voordien alleen maar speeltijd was. Het doel is niet om zo veel mogelijk te lijken op een klassiek bedrijf. Da’s niet de manier die systeemverandering gaat brengen. Sociale ondernemingen zijn straf door hun impactgedrevenheid.

Misverstand 5: Je moet één strategie kiezen om te schalen

Kaat: “Dit is vaak de grootste eye-opener voor deelnemers van mijn workshops. Je kan de verschillende schalingsstrategieën gerust combineren. Je kan kiezen voor scaling up, maar ondertussen ook het publieke debat aanwakkeren, in commissies zitten om het beleid te beïnvloeden (scaling deep), activiteiten afbouwen die niet de gewenste impact genereren (scaling down) … Sociaal ondernemers zijn dat vaak al allemaal aan het doen. Dit benoemen versterkt hen om al die inspanningen te bekijken als elementen van hun schalingsverhaal.”

Meer artikels

20200724 Oak Tree Projects 012 7148 LR

Versterk je organisatie met het Venture Philanthropy Fonds

28 september 2021

Oak Tree Projects verhuurt studio’s voor mensen met zorgnoden binnen co-housingprojecten. De coöperatie is volop aan het professionaliseren, dankzij de steun van het Venture Philanthropy Fonds.

Mantelzorg illustratie cover

Naar een nieuwe mantelzorg

28 september 2021

Hoe maken we van mantelzorg een dans in plaats van een uitputtende strijd? Een oproep tot systeemverandering, én een stappenplan.

DSC03141

Rising You leidt nieuwkomers op in steden

28 juni 2021

Rising You lanceert de ConTrainer: een container die werkzoekende nieuwkomers laat proeven van verschillende technieken, om ze daarna te oriënteren naar een opleiding.