Lieven D'hont: "Het begint te lukken"
Wie is sociaal ondernemer Lieven D’hont? Waar komt hij ’s morgens zijn bed voor uit? Een gesprek over zijn missie, zijn passie, zijn roeping en zijn beroep.
Lieven D’hont ken je wellicht van Peerby België, het online platform om spullen te delen met je buren. Samen met Vlaanderen Circulair werkt hij aan een Green Deal Huren en Delen. Daarnaast runt hij het leensysteem voor kinderfietsen ‘Op Wielekes’, voor De Transformisten. En op vrijdag zorgt hij voor meer groen in de Gentse straten met de Geveltuinbrigade.
De leidraad voor dit portret van Lieven is ikigai, het Japanse concept dat jouw drive of ‘raison d’être’ uitdrukt. Leven vanuit jouw ikigai zorgt voor betekenis, purpose en voldoening. Het combineert waar je goed in bent, waar je van houdt, wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald kan worden. En … het levert interessante gespreksstof op.
Missie: mensen aanzetten om minder te kopen en meer te delen
Lieven: “Mijn missie? Als we de materialen van de wereld efficiënter willen gebruiken, is gedeeld gebruik een stuk van de oplossing. Een partytent, een hogedrukreiniger, een hakselaar … : voor die paar keer dat je dat nodig hebt, kan je dat even goed huren of lenen in de buurt. Naast de consument werk ik ook op de producent. Want die kunnen producten ook zo ontwerpen dat ze geschikt worden voor gedeeld gebruik: makkelijk transporteerbaar, kwalitatief, weinig onderhoud nodig … ”
Ondertussen werkt Lieven al 9 jaar aan die missie. “Het begon toen we met drie vrienden een excel-document maakten met alle toestellen die we zouden kunnen delen met elkaar. Daarna deden we dat met de buurt, en niet veel later contacteerde Peerby Nederland ons.”
Zo’n missie is natuurlijk veel groter dan wat Lieven ooit in zijn hele leven kan realiseren. Vanwaar hij dan zijn drive blijft halen? “Het is met veel vallen en opstaan geweest, maar de laatste jaren voel ik dat het begint te lukken. Ambtenaren zijn kritisch maar enthousiast, terwijl gedeeld gebruik vroeger een ver-van-hun-bed-show was. Een 4-tal jaar geleden kreeg ik heel vaak het deksel op mijn neus als ik ging pitchen bij bedrijven, met de vraag om hun producten te verhuren binnen Peerby Pro. Vandaag staan die bedrijven open voor experimenten met gedeeld gebruik. De verandering is écht bezig.”
“Ik sta daar trouwens niet alleen in. Er zijn ook andere deelsystemen en dat is goed. Sommige mensen willen heel professioneel huren bij een verhuurbedrijf: ze willen zeker zijn van topkwaliteit en onderhoud en willen daarvoor betalen. Andere mensen willen goedkoop spullen gebruiken van de buren. Dat is het spectrum en daar liggen heel veel oplossingen tussen. Dat zijn geen concurrenten maar collega’s. We hebben een gedeelde missie, en die is groter dan mijn eigen project.”
Roeping: het systeem veranderen van lineair naar circulair
Sociaal ondernemers willen klanten vinden voor hun product of dienst, zoals elke ondernemer. Maar sociaal ondernemers kijken typisch ook naar het grotere plaatje. “Om gedeeld gebruik te stimuleren, moet ik werken aan een brede gedragsverandering,” vertelt Lieven. “Dingen hebben is nog altijd beter voor je status dan dingen gebruiken van iemand anders. We moeten anders omgaan met producten, meer zorg dragen voor producten en meer vertrouwen hebben in elkaar. In een circulaire economie is delen het nieuwe hebben.”
In die overgang naar een circulaire economie speelt de overheid een belangrijke rol. Lieven: “Als de overheid een afrit bouwt op een autostrade voor het magazijn van een gigantische Chinese webshop, steunt ze de lineaire economie. Dat is toch niet waar we naartoe willen? Ik heb altijd nagedacht over hoe de overheid kan bijdragen aan het nieuwe systeem. Dan ben je niet meer puur ondernemer, maar systeemveranderaar. Alleen is dat geen betaalde job hé (lacht), of duurt het toch lang tegen dat je daar iets mee verdient."
Een 4-tal jaar geleden kreeg ik heel vaak het deksel op mijn neus als ik ging pitchen bij bedrijven, met de vraag om hun producten te verhuren binnen Peerby Pro. Vandaag staan die bedrijven open voor experimenten met gedeeld gebruik. De verandering is écht bezig.
Vanuit de vzw WijDelen heeft Lieven een Green Deal Huren en Delen opgezet samen met Vlaanderen Circulair. “De Green Deal is een fantastisch instrument om samen met de overheid en bedrijven verandering te creëren. Ik zie allerlei experimenten voor me, bijvoorbeeld rond logistiek: hoe kunnen we bestelwagens en magazijnen van webshops ook inzetten voor gedeeld gebruik? Dankzij het engagement van Vlaanderen Circulair in de Green Deal word ik betaald voor mijn werk als coördinator. Ik heb daar al onvoorstelbaar veel onbetaalde tijd in gestoken, omdat ik de hefbomen ervan inzag. Maar het is wel fijn als dat engagement officieel erkend wordt, en uiteindelijk ook de rekeningen betaalt.”
Beroep: tijd kopen voor je missie door te combineren met betaalde opdrachten
Impact first is het motto van elke sociaal ondernemer. Maar ook al wil je niet per se rijk worden, je wil toch graag een stabiel leven leiden. Hoe pakt Lieven dat aan? “Als freelancer combineer ik verschillende opdrachten. Ik werk twee dagen per week voor vzw WijDelen en Peerby, twee dagen voor Op Wielekes en één dag voor de Geveltuinbrigade.”
“Ik heb altijd gecombineerd, want het duurt wel even voor je je brood kan verdienen met je sociale onderneming. Peerby is bijvoorbeeld al vaak gepivoteerd van businessmodel; sinds kort zijn we financieel stabiel en kan ik effectief betaald worden voor mijn werk. Maar ik wilde daar niet afhankelijk van zijn. Daarom probeerde ik verschillende oplossingen zoals Peergroups.be, Peerby Pro, de Green Deal …”
Een tweede tip: klein beginnen en stap voor stap groeien. Lieven: “Het clichébeeld van een ondernemer is iemand die een lening aangaat en grote financiële risico’s neemt. Ik probeer liever met iets kleins, zonder veel middelen. Ik test, stuur bij, en kijk dan hoe het kan groeien. Als ik wél grote risico’s had genomen, stond ik vandaag misschien verder. Maar misschien was ik ook gestopt omdat ik vast zat. Geef mij maar duurzame groei.”
Ik heb altijd opdrachten gecombineerd, want het duurt wel even voor je je brood kan verdienen met je sociale onderneming. Peerby is bijvoorbeeld al vaak gepivoteerd van businessmodel; maar sinds kort zijn we financieel stabiel.
Passie: het vuur in mensen aansteken
Wat Lieven het leukste vindt aan zijn job? “Andere mensen meekrijgen in mijn plannen. Ik hou ervan om mensen daar enthousiast voor te maken. Dat gaat precies vanzelf. Ook samenwerken kan ik goed. Ik denk eigenlijk altijd in netwerken, communities, partnerschappen … Misschien heb ik daardoor wel te weinig tijd en energie gestoken in de uitbouw van de vzw WijDelen. Daar wil ik de komende jaren toch werk van maken. Naast de Green Deal natuurlijk.”
“Mijn rol als regisseur van de Green Deal is me op het lijf geschreven. Als pionier de krachten mogen bundelen met zo’n stevige organisatie als Vlaanderen Circulair, dat is ronduit fantastisch. Samen kunnen we veel realiseren. Weet je, ik doe gewoon heel graag wat ik doe. Mijn werk is één met mijn persoon. Soms is dat zwaar, maar tegelijk is dat de reden waarom het lukt.”
Green Deal Huren en Delen: de huur-en-deel-markt vergroten en verduurzamen
Oprichter: Lieven D'hont
Concept: Co-creatie met verhuurbedrijven, deelplatformen, producenten, overheden en burgerinitiatieven
Organisatie: vzw WijDelen
Meer innovatoren
Lichtwerk: mens en technologie in balans
Lichtwerk rust bedrijven uit met Augmented Reality oplossingen om kwetsbare werknemers te ondersteunen bij hun taken.
TriVelo: de sociale taxifiets
Nieuwkomers beter integreren en senioren mobieler en socialer maken. Dat is de missie van TriVelo.
Stadsmakersfonds: maatschappelijke herbestemming van bijzondere panden en unieke plekken
Stadsmakersfonds is actief in heel Vlaanderen en focust zich op thema’s als zorg en welzijn, het verbinden van buurten en de transitie naar een circulaire economie. Hun missie is helder: samen met anderen plekken creëren die bijdragen aan een socialere en duurzamere toekomst.