Ga verder naar de inhoud

4 nieuwe bestuurders in 4 vragen

16/06/2021

Een tijd geleden gingen we op zoek naar vers bloed – en vooral aanvullende expertise en netwerken - voor ons bestuur. Uit een hele poule van gemotiveerde en competente kandidaten selecteerden we vier nieuwe gezichten. Benieuwd naar hun namen en ideeën? Dit zijn ze.

Soumaya 02

Soumaya Zaougui, gedelegeerd bestuurder en communicatiestrateeg bij Billie Bonkers

1. Hoe ken je de Sociale InnovatieFabriek?

Soumaya: “Ik kom uit de non-profitsector: ik heb bij 11.11.11 gewerkt en bij Groen. Ik ken de Sociale InnovatieFabriek al van de start, maar wel vanop afstand. Toen ik de vacature voor bestuurder zag, was mijn nieuwsgierigheid enorm getriggerd. Ik ben zelf ook een maatschappelijk geëngageerd ondernemer, als zaakvoerder van communicatiebureau Billie Bonkers. Ik maak deel uit van de doelgroep: ik ken de uitdagingen op het pad van bedrijven die sociaal ondernemen. Het is mijn ambitie om die bedrijven vooruit te helpen, om ze future proof te maken.”

2. Wat wil je de komende jaren met de Fabriek bereiken?

“De organisatie is gestart vanuit de Captains of Social Society. Ik wil graag de blik verruimen naar de Captains of Civil Industry. Er zijn vandaag heel veel bedrijven die, binnen een commerciële context, hun resources en hun menselijk kapitaal ook willen inzetten voor de maatschappelijke uitdagingen. Ik vind het belangrijk om ook oog te hebben voor dat type bedrijven. Want zij zijn belangrijke spelers in de transitie, en dat is voorlopig onontgonnen terrein voor de Fabriek.”

3. Omschrijf jezelf eens in drie woorden.

“Vurig, welberaden, volhardend. Ik ben een babbelaar, maar mijn woorden zijn wel doordacht: ik ga niet zomaar een mening spuien als ik er niet grondig over heb nagedacht.”

4. Welk sociaal innovatief project vind jij buitengewoon inspirerend?

“Ik word warm van projecten die de arbeidskansen vergroten van jongeren, zeker van meisjes, en vrouwen. Zelf heb ik heel hard moeten werken om te staan waar ik nu sta, maar ik ben ook enorm dankbaar voor de kansen en mogelijkheden die ik toen heb gekregen. Ik denk nu bijvoorbeeld aan Hack Your Future Lab @Ghent, een samenwerking tussen Hack Your Future Belgium en de Arteveldehogeschool. Het project verhoogt de arbeidskansen van nieuwkomers en stimuleert de ontwikkeling van 21st century skills bij de studenten van de hogeschool. Meisjes met een migratieachtergrond krijgen er een opleiding als webdesigner, webdeveloper, IT-specialist ... Ik kijk er al naar uit om hun sollicitatiebrieven te ontvangen bij Billie Bonkers!"

Kristel Van den Bergh

Kristel Van den Bergh, Innovatie Directeur bij Materialise en bestuurslid bij Baubo vzw en bij Prins Albert Fonds (Koning Boudewijnstichting)

1. Waarom heb je je kandidaat gesteld als bestuurslid?

Kristel: “Ik heb een grote passie voor innovatie, maar ook voor mensen. Een tijd geleden, toen ik door een moeilijk persoonlijk moment ging, besefte ik dat ik het menselijke aspect nog meer centraal moest zetten in mijn leven. Ik heb toen een mindmap gemaakt met thema’s die me nauw aan het hart liggen. Ze hadden allemaal te maken met sociale innovatie. Terwijl ik niet eens wist dat dat een term was! Ik ben daar steeds meer over gaan nadenken, over het verspild humaan potentieel, de kijk van onze maatschappij op mentale gezondheid, en de nood aan talentontwikkeling. Dan ben ik beginnen googelen en kwam ik op de vacature van de Sociale InnovatieFabriek terecht. Een typisch voorbeeld van serendipity: je vindt de dingen als je er zelf klaar voor bent.”

2. Een opvallende zin uit je motivatiebrief: “Ik wil een veel directere menselijke impact. Ik zou zelf aan de slag kunnen gaan als sociaal ondernemer, maar ik geloof dat mijn voldoening en impact minstens even groot kunnen zijn door te helpen timmeren aan een vruchtbaar kader voor andere ondernemers.”

“Als intrapreneur heb ik bij Materialise verschillende producten ontwikkeld voor zorgbehoevende mensen: een bril voor zuurstoftherapie, protheses op maat … Ik vond dat geweldig, maar leerde ook dat innoveren een lange rit is vol onzekerheden. Ik ken de ingrediënten van een succesvol innovatieverhaal: samenwerken en co-creatie, bijvoorbeeld, maar ook leren omgaan met falen, een iteratieve aanpak hanteren via rapid prototyping … Ik kan mee helpen om een betere omkadering uit te werken rond die menselijke en design-aspecten van het innovatieproces.”

3. Welke expertise breng jij binnen in het bestuur?

“De privésector en de non-profit lijken soms wel twee aparte werelden. Terwijl ze veel van elkaar zouden kunnen leren. Ik wil die twee werelden meer met elkaar verbinden. Want de sociale sector heeft ook baat bij de hard skills die ik heb geleerd in de privésector en de focus op het economische plaatje. Ik kan mijn netwerk mee mobiliseren om de brug te bouwen.
Ik wil de ideeën rond sociale innovatie ook een luidere stem geven. Ik geef vaak lezingen over innovatie; binnenkort gaan die dus ook over sociale innovatie. Het idee dat iedereen sociaal innovator kan zijn, bijvoorbeeld, is een krachtige gedachte die ik mee wil verspreiden.”

4. Omschrijf jezelf in drie woorden.

“Vertaler, harmonie, kruising. Ik ben zelf half Italiaans en half Vlaams, en ik werk als een econoom in een ingenieursbedrijf. Ik zit heel vaak op de wip tussen verschillende werelden. Dat is net het mooie, als ik verschillende polen in harmonie kan brengen. Als ik innovatie kan creëren voor Materialise, samen met een medisch of een luchtvaartbedrijf, dan geeft het resultaat me des te meer voldoening.”


Bart Geernaert Ellen De Meulemeester 2
Ellen De Meulemeester

Bart Geernaert, Algemeen Directeur De Republiek Brugge

1. Een opvallende zin uit jouw motivatiebrief: “Als baseline vertrekt De Republiek vaak vanuit het ‘connect-share-innovate’-principe. We verbinden velen uit zeer diverse hoeken en sectoren, we helpen hen middelen en expertise delen en ontwikkelen zo nieuwe oplossingen voor bestaande uitdagingen.”

Bart: “Dat past goed bij de Fabriek hé? (lacht) Met De Republiek geloven we heel sterk dat iedereen een rol te spelen heeft om de stad mee te maken. Samen kunnen we heel ver geraken als maatschappij. Wij verbinden allerlei spelers: particulier en bestuur, profit en non-profit, stedelijk en niet-stedelijk, gesubsidieerd en niet-gesubsidieerd. Zij delen expertise, locaties middelen, infrastructuur … Zo kan innovatie ontstaan en creëren we de stad mee van onderuit.”

2. Wat is volgens jou de grootste hefboom om sociale innovatie mainstream te maken?

“Een belangrijke sleutel ligt voor mij bij co-governance. Dat is wederzijds vertrouwen en loslaten. Hoe kunnen we het beleid en de innovatieve praktijken dichter bij elkaar brengen en beter laten samenwerken? Vandaag voel ik een soort protectionistische reflex vanuit beide kanten, terwijl de doelstellingen vaak dezelfde zijn. Hoe kunnen we beter schouder aan schouder samenwerken? Hoe leiden we het beleid met bepaalde wensen naar de juiste mensen met innovatieve ideeën? En omgekeerd: hoe tonen we mensen met goede ideeën de weg naar opportuniteiten die te weinig bekend zijn? We moeten die wisselwerking stimuleren en een open-source kennisdeling bevorderen om samen de maatschappij beter te maken.”

3. Hoe zie je de Sociale InnovatieFabriek binnen vijf jaar?

“Toen ik solliciteerde voor bestuurder, heb ik met veel mensen rond me gepraat over de Fabriek. Het viel me op dat de organisatie absoluut niet bij iedereen bekend is, terwijl ik zelf de Fabriek als een belangrijke pionier in en incubator van sociale innovatie zag. Ik wil mee ambassadeur zijn om de Fabriek nog meer op de kaart te zetten, als instituut en als expertisecentrum. Tegelijk moeten we zelf innovatief genoeg zijn en blijven pionieren.”

4. Welke drie woorden typeren jou?

“Enthousiast, nieuwsgierig naar mensen, babbelaar. Dat laatste zegt mijn team toch. Ik vertel en luister veel en graag, naar veel en vooral diverse mensen. Waar het hart van vol is, loopt de mond van over, toch?”


Maxime Bouckaert

Maxime Bouckaert, CEO van Koalect

Maxime is aangesteld als waarnemend bestuurder; hij wordt in 2022 effectief bestuurslid.

1. Een opvallende zin uit je motivatiebrief: “Ik geloof niet in de scheiding tussen de profit en non-profit economie, maar in één geheel model in de vorm van een empathic economy.” Hoe zie je dat precies?

“Tot vandaag is het klassieke idee dat alleen vzw’s en stichtingen impact maken, nog heel levendig. Zelf zie ik dat niet zo. Koalect was eerst een bvba en dan een NV. Dat moest ook, want als techbedrijf moesten we risicokapitaal kunnen aantrekken. Maar dat betekent niet dat wij geen impact kunnen maken. We maken zelfs meer impact dan sommige vzw’s. We moeten af van die tweedeling tussen profit en non-profit. Als elk bedrijf en elke organisatie zou vertrekken vanuit de maatschappelijke doelstellingen, is dat onderscheid overbodig. En de basis voor die maatschappelijke drive is vaak empathie; het begrip dat niet iedereen met dezelfde kaarten aan de start komt.”

2. Welke expertise breng je mee naar de Fabriek?

“Een mix van verschillende domeinen, denk ik. Ik heb expertise in technologische producten, maar natuurlijk ook in alternatieve financiering en crowdfunding. Daarnaast heb ik een goed zicht op de noden en uitdagingen van vzw’s, foundations, non-profit en culturele organisaties, omdat zij de klanten zijn van Koalect. Bij Koalect heb ik trouwens ook heel diverse taken, van finance tot sales. Maar eigenlijk heb ik een marketingstrategisch profiel.”

3. Wat is volgens jou de grootste hefboom om sociale innovatie mainstream te maken?

“Het financiële blijft toch vaak een struikelblok. Financiering is niet evident, maar ook een echt businessmodel uitbouwen is voor veel sociaal ondernemers moeilijk. Dat gaat voor een deel over mindset, want het is voor sommigen nog altijd vies om een businesskijk te ontwikkelen over hun project. Als een sociale onderneming winst maakt, vind ik dat fantastisch. Maar niet iedereen kijkt daar zo naar. Terwijl geld de zuurstof is voor elke organisatie.”

4. Omschrijf jezelf eens in drie woorden.

“Fundraising, empathie en gedrevenheid. Over fundraising en empathie hebben we het al gehad. En gedrevenheid: ik heb een onrustige natuur. Ik kan moeilijk op vakantie gaan. Na twee à drie dagen ben ik al nieuwe projecten aan het uitwerken. En die richt ik dan heel graag op sociale impact.”

Sinds 18 mei 2021 zijn dit de bestuursleden van de Sociale InnovatieFabriek:

  • Paul Ongenaert - Voorzitter (Taborgroep)
  • Piet Colruyt (SI2Fund)
  • Veerle Huwé (Sociare)
  • Riet Ory (Femma)
  • Ingrid Lieten (Verso)
  • Jos Sterckx (onafhankelijk bestuurder)
  • Soumaya Zaougi (Billie Bonkers)
  • Kristel Van den Bergh (Materialise)
  • Bart Geernaert (De Republiek)

Meer artikels

Groepsfoto Start up club

Dit zijn onze starters van de Impact Start-Up Club

19 april 2024

Van kwalitatieve kinderopvang tot buurtcommunicatie voor je bouwwerf. Het is slechts een greep uit de 10 geselecteerde ideeën van de Impact Start-Up Club. We stellen de start-ups van deze nieuwe voorjaarseditie graag aan je voor.

Connecting the dots 2600x1460

Aan de slag met sociaal inkopen

21 maart 2024

Naar aanleiding van World Sustainable Procurement Day zetten we sociaal inkopen in de verf. Ook wij verbinden mensen rond het thema. Op 5 maart nodigden we in samenwerking met The Shift stakeholders uit om uit te wisselen. Ontdek in dit artikel de vier uitdagingen om sociaal inkopen mogelijk te maken.

Parlangi

Hoe Parlangi traag maar zeker haar werking opschaalt

14 maart 2024

Via Parlangi oefent iemand een andere taal door te videochatten met een vrijwillige moedertaalspreker. Oprichter Ad Geudens droomt ervan om in heel Europa leerlingen via videogesprekken met elkaar in contact brengen. Maak kennis met Parlangi!