Ga verder naar de inhoud

GameChangers gebruikt Impact Track om de effecten van hun coaching rond gameverslaving te meten.

24/08/2023

GameChangers ondersteunt gamers en hun omgeving bij gezond gamegedrag. Via verschillende soorten coaching helpt de organisatie gamers naar een betere on/offline-balans. Maar hoeveel impact hebben hun activiteiten exact? Dat willen initiatiefnemers Matthias en Bavo achterhalen met de online tool Impact Track.

Gamechangers oprichters Matthias Dewilde en Bavo Vroman


Preventie en begeleiding van gameverslaving

Ooit waren Matthias Dewilde (professioneel spreker, coach & auteur van het boek Game Over) en Bavo Vroman (psycholoog, integratief psychotherapeut & EMDR therapeut) gameverslaafd. Wat begon als een onschuldige hobby, mondde uit in gedrag waarbij ze hun studies, sociale contacten en dag- en nachtritme verwaarloosden.

In een periode waarin nog maar weinig begeleiding bestond rond gameverslaving, raakten beide mannen met veel moeite en wat geluk uit de vicieuze cirkel. Vandaag gebruiken ze hun eigen ervaringen om gameverslaafde jongeren en hun netwerk te ondersteunen. Met de coöperatie GameChangers helpen ze via coaching, cursussen, infosessies en workshops om game- en schermgebruik in balans te houden en terug positief naar de toekomst te kijken.

Met Impact Track ontdekken waar groeimarge is voor impact

Een tijd geleden zette GameChangers een dashboard op in Impact Track, een online platform waarmee je gemakkelijk impactdata kan verzamelen, beheren, analyseren en communiceren.

Waarom hechten jullie belang aan databeheer?


Matthias: "GameChangers is nog steeds een startup, maar ons businessmodel is wel helder. Alleen, tot voor kort hadden we geen referentiepunt om na te gaan hoe impactvol we nu eigenlijk bezig zijn. We wisten wel dat de jongeren en hun netwerk die we begeleiden tevreden waren, maar hun ervaringen werden nergens gemeten of bijgehouden. We zagen ook dat een klein deel van onze doelgroep na bepaalde tijd terug in een gameverslaving herviel. We waren dus blij dat de Sociale InnovatieFabriek met een systeem kwam waarmee we onze impact op lange termijn in kaart kunnen brengen."

Op welke manier helpt Impact Track bij de impactmeting?

"Impact Track is voor ons een feedbacktool om uit te zoeken met welke werkwijzen we wél impact maken en welke activiteiten net iets minder effectief blijken. De data die we ingeven, helpen ons om de gebieden in kaart te brengen waar onze impact nog groeimarge heeft. Aan de hand van die exacte gegevens kunnen we onze werkwijzen lichtjes aanpassen of verfijnen. Groot voordeel is dat Impact Track volledig geautomatiseerd is. Er komen geen manuele Excel- of andere files aan te pas. Via het online dashboard kunnen we stakeholders een overzichtelijk beeld van onze impact geven en moeten we die info niet allemaal op onze eigen website of in documenten verwerken."

Impact Track Gamechangers onze effecten
Impact Track Game Changers dashboard 2

Hoeveel tijd kostte het jullie om met Impact Track aan de slag te gaan?

"De tool is gebruiksvriendelijk, maar heeft ook veel mogelijkheden. Als sociaal ondernemer is het dus wat uitzoeken hoe je het platform op de juiste manier gebruikt voor jouw eigen werking. De 4 online groepsworkshops met Tomas De Groote van Sociale InnovatieFabriek waren een heel grote hulp. Anders hadden we nooit geweten waar te beginnen. Ik heb me even erg gefocust om alles goed te zetten en dan was ik er - buiten de workshops - een tiental uur mee bezig. Vooral het begin is lastig, maar dat is met elk begin zo. Je wordt er direct ingesmeten, moet nog al je indicatoren instellen, doelgroepen en stakeholders aanduiden... Dat is uiteraard ook te wijten aan onze business, die op meerdere doelgroepen focust. Nu de workshops voorbij zijn, kunnen we met onze vragen steeds terecht bij een contactpersoon van Impact Track."

Waarvoor willen jullie de resultaten van Impact Track gebruiken?

"De eerste stap is om de impact van onze activiteiten met jongeren en hun netwerk te delen op onze sociale media. In een volgende fase willen we de cijfers gebruiken om interessante samenwerkingen aan te gaan en eventueel subsidies aan te vragen voor onze sociale activiteiten. Aangezien Impact Track verbonden is aan de Sociale InnovatieFabriek, straalt dat toch een zekere autoriteit en betrouwbaarheid uit.”

Impact Track infosessie

Leer werken met Impact Track (traject 3)

14 september 2023 09:00 -12:30
Online

Opleiding voor nieuwe abonnees van Impact Track. In 4 online sessies (14 & 21 september 2023, 5 oktober en 14 november 2023) leer je aan de slag gaan met de tool.

Impact Track infosessie

Leer werken met Impact Track (traject 4)

10 oktober 2023 09:00 -12:30
Online

Opleiding voor nieuwe abonnees van Impact Track. In 4 online sessies (10 & 17 oktober, 7 november en 12 december 2023) leer je aan de slag gaan met de tool.

Train de trainer Impact Track

Train-the-trainer: leer werken met Impact Track

07 december 2023 09:30 -12:30
Online

Voor experts, consultants, fondsen, sectororganisaties, overheden... die anderen ondersteunen bij hun impactmeting met Impact Track.

Impact Track wat is het

Ook jouw impactdata beheren en communiceren met Impact Track?

Werk je mission first? Bouwt jouw project of concept dagelijks aan positieve maatschappelijke verandering? Impact Track helpt je om de impactdata van jouw organisatie te meten, beheren en communiceren. Je maakt al doende een webpagina van jouw organisatie of project, met real-time resultaten.

Sociale InnovatieFabriek is het aanspreekpunt voor Nederlandstalige gebruikers en organiseert geregeld opleidingen.
Interesse? Neem dan zeker contact op met collega Tomas De Groote.

Meer artikels

Podcasts over sociale innovatie

10 toffe podcasts over sociale innovatie, ondernemen & maatschappij

10 augustus 2023

In een Spotify-playlist verzamelden we podcasts rond sociale innovatie, ondernemen en maatschappelijke trends. Hierbij een selectie.

Impact Start Up Club acceleratiedag 2

Stel je kandidaat voor 1 van de 4 groepstrajecten van najaar 2023

26 mei 2023

In 4 groepstrajecten versterken onze impact coaches en experten je bij jouw sociaal ondernemerschap. Voor starters en scalers, sporters en intrapreneurs.

SIF tien 10

10 jaar Sociale InnovatieFabriek. Wat een heerlijke rit!

Kaat Peeters - 12 maart 2023

In 2013 zag de Sociale InnovatieFabriek het levenslicht. Directeur Kaat Peeters blikt trots terug en kijkt met veel goesting vooruit.