Ga verder naar de inhoud

Jong en sociaal ondernemend: Graciano Dos Santos Sebastiao (25)

20/12/2022

Dat op innoveren geen leeftijd staat, bewijst de 25-jarige Graciano Dos Santos Sebastiao (GRACI). Met Kleurrijk Entertainment bouwt hij aan een portaal en bookingkantoor voor divers, creatief talent. "Kleurrijke toptalenten linken aan innovatieve opdrachtgevers, dat is wat mij drijft."

Graciano Dos Santos Sebastiao wil jong creatief talent aan het werk krijgen
Graciano Dos Santos Sebastiao wil jong creatief talent aan het werk krijgen

Graciano Dos Santos Sebastiao is een bezige bij. Op LinkedIn noemt de Limburger zichzelf 'Freelancer / Artist (aka GRACI) / Creative / Songwriter / Openbaar spreker rond racisme, creativiteit en jeugd / Jeugdopbouwwerker bij Habbekrats'. En sinds kort zet hij ook zijn eerste stappen als sociaal innovator.

"Veel kleurrijke toptalenten in de wereld van muziek, IT, vormgeving en entertainment krijgen geen of te weinig kansen om hun waarde te bewijzen in straffe projecten. Zonder het juiste netwerk is het voor hen moeilijk om een opdrachtgever te vinden, terwijl de vraag wel degelijk bestaat. Die jongeren een podium geven en linken aan innovatieve opdrachtgevers, dat is wat mij drijft."

Hoe kan jij creatievelingen dat podium geven?

"Kleurrijk Entertainment is een boekingskantoor voor creativo's uit verschillende disciplines. Het portaal matcht jonge mensen met een uitgesproken talent aan organisatoren, bedrijven, steden en organisaties die kiezen voor een originele, professionele en kleurrijke invulling van hun evenement, feest of verhaal. Bij ons staan diversiteit en originaliteit centraal. We zijn het platform nu aan het ontwikkelen en volgend jaar komt het online."

Voelde je zelf een nood aan zo'n platform?

"Jazeker. Ik organiseer zelf creatieve events en heb het vaak moeilijk om de juiste mensen te vinden. Dan moet ik via allerlei omwegen en aparte kanalen op zoek naar een IT'er, videograaf of fotograaf. Het zou veel handiger zijn moest er één platform bestaan waarop al die creatievelingen terug te vinden zijn. Omdat ik nergens zo'n website tegenkwam, ben ik er maar zelf aan begonnen. De artiesten zullen hun werk ook kunnen tentoonstellen op het platform, zodat bedrijven een beter idee van hun stijl krijgen. Mijn voornaamste doel is verbinden: stimuleren dat mensen elkaar op het platform leren kennen en dan eventueel samenwerken aan projecten."

Graciano Dos Santos Sebastiao (GRACI)

Als je met iets bezig bent, zorg dan dat anderen het weten. Pitch je project, vraag de mening van mensen. Het opent deuren en zorgt voor interessante connecties.

Graciano Dos Santos Sebastiao

Hoe kreeg de ondernemersvibe jou te pakken?

"Ik ben geboren in Angola, een land met heel wat problemen. Je wordt er automatisch getriggerd om iets van je leven te maken. Al op jonge leeftijd probeerde ik wat extraatjes te verdienen. Zo liet ik jongeren bij ons thuis gamen in ruil voor een beetje geld, of verkocht ik fruit voor de deur. Rond mijn negende emigreerden mijn moeder, twee zusjes en broertje en ik naar België. We verbleven een jaar in een opvangcentrum en belandden van daaruit in Pelt (Limburg). Ook dat was een traject met heel wat drempels. Na het middelbaar startte ik met de opleiding event- en projectmanagement, maar al snel besefte ik dat er veel meer te leren viel in de praktijk zelf. Ik ben dus volop events beginnen organiseren en bouwde een netwerk van interessante mensen uit. Achteraf gezien bleek het dus de juiste keuze."

We leerden jou kennen tijdens een jongerentraject van het Koningin Mathildefonds. Welke kennis nam je daar mee?

"Ik heb er vooral leren pitchen en mijn idee 'verkopen'. Het is waar wat ze zeiden: je moet je durven uitspreken over waar je mee bezig bent. Zorg dat anderen het ook weten. Stel je project zoveel mogelijk voor, vraag de mening van andere mensen... Het opent deuren en leidt tot interessante connecties. Ik leerde ook bij over de mogelijke drempels wanneer je een onderneming opricht. Het traject is intussen voorbij, maar ik heb nog geregeld contact met Karen van de Sociale InnovatieFabriek, wanneer ik mijn ideeën wil aftoetsen."

Waar zou je over een paar jaar willen staan?

"Eerst wil ik dat Kleurrijk Entertainment goed draait. Lukt dat, dan zou ik graag iets terugdoen voor Angola. Maar we zien het wel, stap voor stap."


Meer artikels

In 2050 spreken we niet meer van de SDG's maar van de Awesome Anthropocene Goals.  Die zijn mooi, opwindend en hoopvol. In 20 hoopvolle pancartes tonen de aanwezigen hoe een protestmars van 2050 eruit ziet.

Dit was System Shakers 2023: vol verbinding en energie kijken naar de toekomst van sociale innovatie.

21 november 2023

Sociale InnovatieFabriek werd 10 jaar en vierde feest. En hoe: met een mix van inspiratie, beweging, poëzie en vooral verbinding. Bekijk hier het fotoverslag.

Vacature communication manager Sociale Innovatie Fabriek

VACATURE: Communicatiemanager (80% of 100%)

21 november 2023

Zin om je van a tot z te ontfermen over onze communicatie? De Sociale InnovatieFabriek breidt uit! Vanaf 2024 versterken we ons team met een communicatiemanager. Bekijk hier de vacature.

Vacture impactocach sociale innovatiefabriek

VACATURE: Impactcoach (80 % of 100 %)

20 november 2023

Vanaf 2024 versterken we ons team met een extra impactcoach. Je ondersteunt burgers, ondernemers en organisaties om hun sociaal-innovatieve ideeën in de wereld te zetten of uit te breiden. Ontdek hier de vacature.