Naar een nieuwe mantelzorg
28/09/2021
Mantelzorg bieden. Vroeg of laat overkomt het ons allemaal. Alleen botsen mantelzorgers op heel wat moeilijkheden: van administratieve kluwens en een gebrek aan erkenning tot de uitdagende combinatie met werk of studie. Dat kan beter.
Duik meteen in de publicatie en ontdek de aanbevelingen.
Wat hebben mantelzorgers nodig? Een systeemverandering. Sociaal innovatoren en sociaal ondernemers uit het traject van Social Grow Sessions ontwikkelen alternatieven voor het bestaande systeem. Die aanbevelingen bundelden we in de uitgebreide publicatie 'Naar een nieuwe mantelzorg'.
Aan de slag met de knelpunten
In de Social Grow Sessions gingen tien Belgische en negen Nederlandse sociaal innovatoren en sociaal ondernemers de uitdaging aan. Met stakeholders identificeerden ze de knelpunten in het huidige mantelzorgsysteem, en gingen ze een jaar aan de slag om oplossingen te formuleren. Ze kregen daarbij ondersteuning van Johnson & Johnson, de Sociale InnovatieFabriek en Kennisland.
Vandaag zijn hun gezamenlijke aanbevelingen klaar. In hun dromen is mantelzorg een dans, in plaats van een uitputtende strijd. Een dans waarin samenredzaamheid, gelijkwaardigheid, draagkracht en erkenning kernwoorden zijn.
Systeemverandering
Wat hebben mantelzorgers nodig? Een systeemverandering. De sociaal innovatoren en sociaal ondernemers uit het traject van Social Grow Sessions ontwikkelen alternatieven voor het bestaande systeem. Mantelzorg moet een evidentie worden. Iedereen moet de waarde van mantelzorg erkennen, en we hebben alle actoren van het systeem nodig.
Hoe kan mantelzorg in de toekomst eruitzien?
- Laat ons de waarde zien die ze creëren, voor de zorgvrager, voor zichzelf, en voor de maatschappij.
- Laat ons hen nog meer betrekken in de zorg, als een volwaardige partij naast de professionele gezondheidszorg.
- Laat ons mantelzorg zien als een collectieve verantwoordelijkheid, in plaats van te rekenen op de individuele inzet van mantelzorgers.
- Laat ons mantelzorg integraal aanpakken, en telkens vertrekken van de vragen van de mantelzorger zelf.
- Laat ons de mantelzorgers zien en erkennen, zowel in onze persoonlijke relaties als via een officieel statuut.
Van droom naar daad: de aanbevelingen van de sociaal ondernemers
Mantelzorg moet in de toekomst onderdeel zijn van het dagelijkse leven. Op school, in de vrije tijd, op de werkvloer, als ondernemer. Dat lukt pas als alle actoren van het systeem meewerken: mantelzorgorganisaties, de zorg- en welzijnssector, overheden, werkgevers, kennisinstellingen, financiers, ondernemers.
Wil jij als System Shaker meewerken aan systeemverandering? Dat kan! Wat kan je doen? Investeer in opleiding, intervisie en coaching voor mantelzorgers. Vereenvoudig het systeem. Erken de waarde en de individuele situatie van elke mantelzorger. Ondersteun de work-life-balance van de mantelzorger. Maak ruimte voor innovatie.
Deze Belgische organisaties zetten hun schouders onder een nieuwe mantelzorg
- Kom op tegen Kanker
- Konekt
- Voka Health Community
- Vlaams Welzijnsverbond
- i-mens vzw
- Wit-Gele Kruis van Vlaanderen
- In4care vzw
- Cera
- Taborgroep
- Femma Wereldvrouwen
- Expertisecentrum Dementie
- OKRA - Zorgrecht
- Odisee Hogeschool
- Similes vzw
- Ferm Thuiszorg
- Steunpunt Kinderepilepsie
- Gewoon Leven
- SIG vzw
- Pa&Ma
- Chronic care - De Brug
- empact
- vzw Avalon
- De Hoop vzw
- Marianne Stevens
- Vrouwenraad
- Hersenletsel Liga vzw
- ELZ Dender
Deze Nederlandse organisaties werken mee aan een nieuwe mantelzorg
- Mantelzorg met Beleid
- Mirai Zorgvernieuwing
- Zorgeloos Zorgen
- Mantelaar
- Alles is Gezondheid
- AMVN - Aanvullende Mantelzorg Vereniging Nederland
- CAOP
- Senior Service
- Klein Geluk
- ZorgMies Leidschendam-Voorburg en Voorschoten
- Van Slaan Training & Innovatie
- Leyhoeve Zorg B.V.
- Schmit Jongbloed Advies
Meer artikels
Dit was System Shakers 2024!
Collective Impact Lab
Wij geloven al meer dan 11 jaar dat werken rond impact dé sleutel is om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Vele organisaties en innovatoren weten ook dat het zinvol is om de juiste impactdoelstellingen te formuleren en je gerealiseerde impact in kaart te brengen. Maar we zien ook dat impactevaluatie en het volhouden hiervan niet evident is. Het vraagt tijd, geld en expertise. Daar wil het Collective Impact Lab iets aan doen. Lees wat we van plan zijn met dit project.
Ontmoet de tien sociaal innovatoren van het Wintercircus Collective
Sinds september 2024 zijn we partner van het Wintercircus. We kozen tien sociaal innovatoren die deel uitmaken van het Wintercircus Collective. In dit artikel lees je waarom dat collectief zoveel meer is dan een co-workingplek en wie lid is van deze community.