Ga verder naar de inhoud

Naar een nieuwe mantelzorg

28/09/2021

Mantelzorg bieden. Vroeg of laat overkomt het ons allemaal. Alleen botsen mantelzorgers op heel wat moeilijkheden: van administratieve kluwens en een gebrek aan erkenning tot de uitdagende combinatie met werk of studie. Dat kan beter.

Mantelzorg illustratie cover

Duik meteen in de publicatie en ontdek onze aanbevelingen.

Mantelzorg illustratie 5

Aan de slag met de knelpunten

In de Social Grow Sessions gingen Johnson & Johnson Family of Companies in Benelux, de Sociale InnovatieFabriek en Kennisland de uitdaging aan in België en Nederland. Met stakeholders identificeerden we de knelpunten in het huidige mantelzorgsysteem. We gingen een jaar lang aan de slag met tien Belgische en negen Nederlandse sociaal innovatoren en sociaal ondernemers.

Vandaag zijn onze gezamenlijke aanbevelingen klaar. In onze dromen is mantelzorg een dans, in plaats van een uitputtende strijd. Een dans waarin samenredzaamheid, gelijkwaardigheid, draagkracht en erkenning kernwoorden zijn.

Mantelzorg illustratie 4

Systeemverandering

Wat hebben we nodig om mantelzorg de ondersteuning te bieden die ze echt verdient? Een systeemverandering. De sociaal innovatoren en sociaal ondernemers uit het traject van Social Grow Sessions ontwikkelen alternatieven voor het bestaande systeem. In hun droom is mantelzorg een evidentie, erkent iedereen de waarde van mantelzorg, en werken alle actoren van het systeem daaraan mee.

Wat hebben mantelzorgers nodig?

  1. Laat ons de waarde zien die ze creëren, voor de zorgvrager, voor zichzelf, en voor de maatschappij.
  2. Laat ons hen nog meer betrekken in de zorg, als een volwaardige partij naast de professionele gezondheidszorg.
  3. Laat ons mantelzorg zien als een collectieve verantwoordelijkheid, in plaats van te rekenen op de individuele inzet van mantelzorgers.
  4. Laat ons mantelzorg integraal aanpakken, en telkens vertrekken van de vragen van de mantelzorger zelf.
  5. Laat ons de mantelzorgers zien en erkennen, zowel in onze persoonlijke relaties als via een officieel statuut.
Mantelzorg illustratie 6

Van droom naar daad: onze aanbevelingen

Mantelzorg moet in de toekomst onderdeel zijn van het dagelijkse leven. Op school, in de vrije tijd, op de werkvloer, als ondernemer. Dat lukt pas als alle actoren van het systeem meewerken: mantelzorgorganisaties, de zorg- en welzijnssector, overheden, werkgevers, kennisinstellingen, financiers, ondernemers.

Wil jij als System Shaker meewerken aan systeemverandering? Dat kan! Wat kan je doen? Investeer in opleiding, intervisie en coaching voor mantelzorgers. Vereenvoudig het systeem. Erken de waarde en de individuele situatie van elke mantelzorger. Ondersteun de work-life-balance van de mantelzorger. Maak ruimte voor innovatie.

Mantelzorg illustratie 3

Benieuwd naar onze droom en onze aanbevelingen voor een systeemverandering?

Download meteen de publicatie!

Dans je met ons mee? Wil je jouw rol opnemen in de nieuwe mantelzorg?

Onderschrijf dan onze stellingen!

Meer artikels

20200724 Oak Tree Projects 012 7148 LR

Versterk je organisatie met het Venture Philanthropy Fonds

28 september 2021

Oak Tree Projects verhuurt studio’s voor mensen met zorgnoden binnen co-housingprojecten. De coöperatie is volop aan het professionaliseren, dankzij de steun van het Venture Philanthropy Fonds.

DSC03141

Rising You leidt nieuwkomers op in steden

28 juni 2021

Rising You lanceert de ConTrainer: een container die werkzoekende nieuwkomers laat proeven van verschillende technieken, om ze daarna te oriënteren naar een opleiding.

Voorstelling nieuwe bestuurders Sociale Innovatie Fabriek

4 nieuwe bestuurders in 4 vragen

16 juni 2021

Maak kennis met onze nieuwe bestuurders Soumaya Zaougui, Kristel Van den Bergh, Bart Geernaert en Maxime Bouckaert.