Ga verder naar de inhoud

Phoebe Tickell: "Verbeelding is een grote kracht om uit crisissen te geraken."

03/10/2022

Op 21 oktober trapt verbeeldingsactiviste Phoebe Tickell ons netwerkcongres System Shakers af, met een wervelende keynote over de kracht van verbeelding. Want door visualisatie, wetenschap en kunst te combineren, kunnen we mensen helpen om tot actie over te gaan. In dit interview geeft de Brits-Hongaarse wetenschapper alvast een voorsmaakje.

Phoebe tickell

Wie is Phoebe Tickell?

  • Hongaars/Engelse wetenschapper en maatschappelijk ondernemer.
  • Studeerde met grote onderscheiding af in Biological Natural Sciences aan de universiteit van Cambridge.
  • Werkte tot 2021 bij The National Lottery Community Fund van Groot-Brittannië.
  • Als oprichter van Moral Imaginations werkt ze samen met leiders, organisaties, besturen, gemeenschappen en denktanks om verandering teweeg te brengen.
  • Keynote speaker op ons netwerkcongres System Shakers op 21 oktober 2022.

Efficiëntie versus creativiteit

De wereld staat in brand, letterlijk en figuurlijk. Naast bosbranden die oplaaien door de klimaatopwarming, poppen overal in onze samenleving brandhaarden op. Armoede, kinderopvang, afval, mobiliteit, inclusie, mentaal welzijn... we staan voor een enorme berg problemen om op te lossen. Volgens Phoebe Tickell kan het. Maar dan moeten we eerst onze mentaliteit rond die thema's veranderen. We spraken haar via Zoom over de keynote die ze zal geven tijdens System Shakers.

Je gelooft dat we dankzij verbeelding oplossingen kunnen vinden voor moeilijke thema's. Leg eens uit.

“De wijze waarop we ons leven, leren en werken al decennialang organiseren, de manier waarop we onze samenleving indelen, dat blijkt vandaag niet meer goed te werken. Gevolg is dat we stilaan in een staat van impasse terecht komen. Het goede nieuws is dat we met z'n allen een nieuwe realiteit kunnen creëren. Maar dan moeten we onze verbeelding durven gebruiken. Verbeelding is echt een superkracht. Het is voor iedereen beschikbaar, altijd en overal."

Wat doet een verbeeldingsactivist zoals jij?

"Ik help mensen via speelse methodes zien dat een andere wereld mogelijk is. Pas als iemand verder durft kijken dan wat hij al kent, zal die zijn perspectief kunnen veranderen. En waar nodig zijn gedrag aanpassen. Alleen zijn we het beetje verleerd om out-of-the-box te denken, uit angst om iets verkeerd te doen of niet volgens de 'opgelegde norm'. De industrialisering had een verwoestend effect op onze creativiteit. We zijn geobsedeerd geraakt door efficiëntie en multipliceerbaarheid, wat staat haaks staat tegenover handenarbeid en creativiteit. Ook ons schoolsysteem duwt de creativiteit uit kinderen. En dan zijn ze ineens volwassen. Ik zie een grote link met het probleem van geestelijke gezondheid waarmee we vandaag kampen. Een 1-size-fits-all model is niet humaan. Mensen voelen zich uitgesloten."

Phoebe tickell science

We zijn het beetje verleerd om out-of-the-box te denken. Uit angst om iets verkeerd te doen, of niet volgens de 'opgelegde norm'.

Phoebe Tickell

Heeft de plaats waar je opgroeit invloed op je creativiteit?

"Ik denk van wel. Als kind woonde ik in Hongarije, in een iets armere en soberdere regio. De andere helft van mijn leven spendeerde ik in het goed ontwikkelde Londen, waar alles netjes geregeld is. Het verschil in verbeeldingskracht tussen de inwoners is heel frappant. In Hongarije voelde ik veel meer warmte, samenhorigheid en creativiteit. Wanneer mensen minder hebben, gaan ze meer met elkaar delen en zoeken ze zelf naar manieren om hun leven te vergemakkelijken. Automatisch gebruiken ze ook meer hun handen. Modernisering maakt ons dus zeker niet creatiever."

Speelt de overheid daarbij een rol?

"Ik merk alleszins een groot verschil tussen Europa en pakweg Zuid-Amerika, waar vaak meer linken zijn tussen politiek en kunst. In Europa is er weinig ruimte voor diepe en radicale creativiteit. Dat is grotendeels voorbehouden aan mensen die betaald worden om voor ons te fantaseren, zoals filmmakers of auteurs. Jammer, want het soort denken dat we op grote schaal nodig hebben om uit onze complexe problemen te komen, is voor de meeste mensen niet toegankelijk. Men vraagt van iedereen durf, samenwerking, moed, creativiteit en verbeeldingskracht, maar men erkent niet dat daarvoor tijd, ruimte en oefening nodig is. Verbeelding komt niet vanzelf."

Visualisering van een lab in het Britse Watchet, door Moral Imaginations artiest Reilly.
Visualisering van een lab in het Britse Watchet, door Moral Imaginations artiest Reilly.

Op welke manier zag je zelf al resultaat van jouw werk?

"Bij de groepssessies met het Moral Imaginations Lab gebruiken we multimedia-ervaring, geluid en live artwork om verbeelding aan te boren. Vorig jaar deden we een vierdaags traject met inwoners uit Watchet, die allen met bepaalde issues zaten. Toen ik de groep na een klein jaar terugzag, waren velen van hen echt veranderd. Eén iemand was zelfs verkozen in de lokale politiek. Wij vertelden niet wat ze moesten doen om hun leven aan te pakken, maar we openden wel de deur naar hun verbeeldingskracht. Toen bleek er ineens veel mogelijk."

Wat hoop je dat het publiek mee naar huis neemt van jouw keynote?

"Ik zou het super vinden als iedereen nadenkt over de vraag “Wat heb ik nodig om mijn verbeelding te doen stromen?" Dat kan vanalles zijn, maar het kan fantastische gevolgen hebben voor de rest van jouw leven of project."

System shakers logo

Phoebe Tickell live aan het werk zien? Kom dan naar System Shakers!

Om alle maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, moeten we onze bestaande systemen stevig door elkaar schudden. Zo komen we tot nieuwe businessmodellen, straffe samenwerkingsvormen en concepten met impact. Kom op 21 oktober naar System Shakers, het jaarlijkse netwerkcongres van de Sociale InnovatieFabriek. Laat je inspireren door Phoebe Tickell en vele andere sociaal innovatoren. Niet te missen!

Meer artikels

Groepsfoto Start up club

Dit zijn onze starters van de Impact Start-Up Club

19 april 2024

Van kwalitatieve kinderopvang tot buurtcommunicatie voor je bouwwerf. Het is slechts een greep uit de 10 geselecteerde ideeën van de Impact Start-Up Club. We stellen de start-ups van deze nieuwe voorjaarseditie graag aan je voor.

Connecting the dots 2600x1460

Aan de slag met sociaal inkopen

21 maart 2024

Naar aanleiding van World Sustainable Procurement Day zetten we sociaal inkopen in de verf. Ook wij verbinden mensen rond het thema. Op 5 maart nodigden we in samenwerking met The Shift stakeholders uit om uit te wisselen. Ontdek in dit artikel de vier uitdagingen om sociaal inkopen mogelijk te maken.

Parlangi

Hoe Parlangi traag maar zeker haar werking opschaalt

14 maart 2024

Via Parlangi oefent iemand een andere taal door te videochatten met een vrijwillige moedertaalspreker. Oprichter Ad Geudens droomt ervan om in heel Europa leerlingen via videogesprekken met elkaar in contact brengen. Maak kennis met Parlangi!