Ga verder naar de inhoud

Rising You leidt nieuwkomers op met mobiele technische school

28/06/2021

Rising You lanceert de ConTrainer: een container die werkzoekende nieuwkomers laat proeven van verschillende technieken, om ze daarna te oriënteren naar een opleiding.

DSC03141
Elly Vanoverloop

“Ik heb jullie vorige week zien werken en ik was onder de indruk”. Benjamin Gérard (Rising You) spreekt de OKAN-jongeren aan, die het traject met de ConTrainer testten in Hoboken. “Begrijpen jullie wat dat betekent, onder de indruk zijn? Ik vind dat jullie dat goed hebben gedaan. De eerste keer dat ik hier kwam, waren jullie aan het hangen, roken, gamen, maar vorige week zag ik jullie lassen en werken op het dak van de ConTrainer. Heel tof.” De jongeren nemen het compliment dankbaar aan. “Gaan we dan nu beginnen werken?” vraagt Adel.

DSC03008 1
Elly Vanoverloop

Talent ervaren

Op de site van de Blikfabriek (Hoboken) staat de container, waarrond ze zelf ontworpen fitnesstoestellen hebben gebouwd. Tijdens het proces maakten ze kennis met technieken zoals technische plannen lezen, lassen en metaalbewerking. Zo ervaren ze wat ze tof vinden en waar ze goed in zijn. De 11 jongens tussen 16 en 19 jaar gingen aan de slag met Lothar Vandevelde en Malik Dahri, instructeurs van Rising You. Ze dachten samen uit hoe de ConTrainer er kon uitzien en gingen daarna aan de slag. Acht weken later is de ConTrainer zo goed als klaar.

“De eerste weken waren écht niet evident,” vertelt Malik. “De jongeren waren niet gemotiveerd. Ze zaten constant op hun gsm en wilden niets doen. Na drie weken is de groep hechter geworden en is de sfeer veranderd. In het begin kwamen ze soms niet opdagen, zonder iets te laten weten. Nu sturen ze een berichtje als ze 10 minuten later zijn. Ze zijn hongerig om bij te leren. Ze komen zelfs helemaal vrijwillig werken, ook als het niet moet. Hun attitude tegenover het werk en tegenover ons is enorm veranderd.”

DSC02399
Elly Vanoverloop

Geen mijnheren

Lothar: “Wat er nu precies voor die omslag heeft gezorgd? Wij zijn geen mijnheren: we staan dicht bij hen. Ze krijgen waarschijnlijk ook meer inspraak dan op de schoolbanken. We zien en benoemen nadrukkelijk hun talenten. Maar vooral: we focussen op het proces, op de dynamiek, op hoe de jongens aan het veranderen zijn. Als er een conflict is, gaan we samenzitten en praten we erover. Ze voelen dat hun stem gehoord wordt. Weet je, die jongens hebben heel wat meegemaakt. Die verhalen komen ze nu spontaan vertellen, omdat ze ons vertrouwen.”

Van de 11 jongeren wil er eentje bakker worden; iemand anders twijfelt tussen lasser of kapper. De anderen gaan verder met een opleiding lassen, of een opleiding automechanica. Daar gaan ze hun ervaring in het lassen en metaalbewerking goed kunnen gebruiken.

Kansen voor onderwijsinnovatie

“We hebben hier kleine mirakels gezien”, zegt Lothar. “Een van de jongeren is bijna weggestuurd van school, maar hier kan ik alles aan hem vragen. Hij heeft ook echt talent voor lassen. Ik ben wel benieuwd of die transformatie ook op school zichtbaar is.”

OKAN-jongeren zijn geen nieuwe doelgroep voor Rising You, maar een traject inbedden in het onderwijs is dat wel. Benjamin: “We gaan nog bekijken of we het traject herhalen, en hoe we dat zouden doen. De instructeurs zijn enthousiast, en we kunnen daar zeker impact maken. Alleen zijn er nog veel knelpunten. Als deze jongeren afstuderen van OKAN, komen ze terecht in het derde middelbaar. Terwijl ze 18 jaar zijn. Dat werkt vanzelfsprekend drop-outs in de hand. We zouden bij de school kunnen horen wat er nodig is om hen in een hoger jaar te laten instromen, en wat wij daarin kunnen betekenen. Daar liggen nog veel kansen voor innovatie.”

DSC03273
Elly Vanoverloop

Volgende bestemming: Leuven

Het traject met de OKAN-leerlingen was de eerste test voor de technische mobiele school van Rising You: de TalentTrainer. Die bevat alle opleidingsmateriaal om aan een ConTrainer te werken: 6 werktenten, met elk een tafel, lasapparaat, slijpschijf en andere tools. Nu de ConTrainer in Hoboken klaar is, wordt deze overgedragen aan lokale partners, zoals Kras Jeugdwerk. De TalentTrainer gaat de vrachtwagen op en vertrekt naar de volgende bestemming: Leuven.

“Daar gaan we het eerste traject lopen met een lokaal bestuur”, vertelt Benjamin. We werken met jonge werkzoekende vluchtelingen. Vaak worden die te snel doorverwezen naar een opleiding, terwijl ze niet goed weten wat lassen of industrieel schilderen precies inhoudt. Via de ConTrainer willen we hen laten kennismaken met allerlei technieken. Na het traject verwijzen we hen door naar de juiste vervolgopleiding.” Vorig jaar bouwde Rising You een eerste ConTrainer in Antwerpen, samen met Werkvormm en Steunpunt Tewerkstelling.

DSC03076
Elly Vanoverloop

Rising You-stempel

De ConTrainer zal in het Heuvelhofpark staan in Kessel-Lo, naast De Nomade. Dat is een dienstencentrum voor anderstalige nieuwkomers. Aan de buitenkant komen fitnesstoestellen; op het dak komen zonnepanelen en de binnenkant wordt een uitleendienst. Benjamin: “De stad wil de buurt meer betrekken bij de werking van De Nomade. Mensen zullen een frisbee, of jeu de boules kunnen lenen in de ConTrainer in het park.”

Het totale traject zal 12 weken duren. De invulling draagt de typische Rising You-stempel: Benjamin en zijn team helpen bij de selectie van de werkzoekenden, de groep trekt een week naar de Ardennen om een relatie op te bouwen, alle stakeholders beslissen mee over hoe de ConTrainer er gaat uitzien, en dan gaan de nieuwkomers aan de slag met hun instructeurs. Nadien wordt de ConTrainer met zorg overgedragen aan De Nomade, die hem verder zal uitbaten. En de TalentTrainer reist verder.

Op zoek naar openbare besturen

“Leuven loopt voorop qua integratiebeleid”, zegt Benjamin. “De stad heeft alle diensten voor vluchtelingen samengebracht in één dienst: dienst diversiteit en gelijke kansen. Die was bereid om te investeren. Deze trajecten kunnen we niet laten financieren volgens ons normale pay-as-you-hire model, want we oriënteren de mensen naar een opleiding, niet naar werk. De kosten zijn dus voor de lokale overheid. We zoeken zeker nog openbare besturen die geloven in dit zinvolle concept.”

Benjamin ziet ook andere mogelijkheden. Asielcentra, bijvoorbeeld. “Wist je dat vandaag 60% van de asielaanvragen wordt afgewezen? En dat het gemiddeld een jaar duurt voor de procedure rond is? Stel dat we asielzoekers in die tijd bijvoorbeeld zouden leren om zonnepanelen te installeren. Als ze terug moeten naar hun land van herkomst, kunnen ze daar helpen om de groene transitie te realiseren. Voor mij is het zo klaar als een klontje. Maar wie wil daarin investeren? En ondertussen moeten die mensen met hun vingers draaien. Wat een verspilling van menselijk potentieel. Toch?”

DSC03273

Werk jij bij een lokale overheid? Wil je je nieuwkomers vooruithelpen en je buurten engageren?

Meer artikels

Groepsfoto Start up club

Dit zijn onze starters van de Impact Start-Up Club

19 april 2024

Van kwalitatieve kinderopvang tot buurtcommunicatie voor je bouwwerf. Het is slechts een greep uit de 10 geselecteerde ideeën van de Impact Start-Up Club. We stellen de start-ups van deze nieuwe voorjaarseditie graag aan je voor.

Connecting the dots 2600x1460

Aan de slag met sociaal inkopen

21 maart 2024

Naar aanleiding van World Sustainable Procurement Day zetten we sociaal inkopen in de verf. Ook wij verbinden mensen rond het thema. Op 5 maart nodigden we in samenwerking met The Shift stakeholders uit om uit te wisselen. Ontdek in dit artikel de vier uitdagingen om sociaal inkopen mogelijk te maken.

Parlangi

Hoe Parlangi traag maar zeker haar werking opschaalt

14 maart 2024

Via Parlangi oefent iemand een andere taal door te videochatten met een vrijwillige moedertaalspreker. Oprichter Ad Geudens droomt ervan om in heel Europa leerlingen via videogesprekken met elkaar in contact brengen. Maak kennis met Parlangi!