Samen naar systeemverandering in de mantelzorg
26/06/2020
We leven met zijn allen langer, en dat zet de mantelzorgers onder druk. Er moet een systeemverandering komen. Daar wil Johnson & Johnson Benelux (J&J) aan meewerken via met de Social Grow Sessions, een boostprogramma voor innovatieve oplossingen in de mantelzorg.
Zorgen voor de patiënt én de omgeving
Vanwaar die focus op mantelzorg? Peggy Van Casteren, Head of Community Impact bij Johnson & Johnson Benelux legt uit. “Door onze geneesmiddelen en door onze preventie-initiatieven leven mensen langer. Maar dat heeft een grote impact op de omgeving van de patiënt. We willen daarin onze verantwoordelijkheid nemen. Want we zijn een gezondheidszorgbedrijf: we helpen natuurlijk de patiënten, maar het is niet de bedoeling dat de mantelzorger eronderdoor gaat. We willen ook zorg dragen voor de omgeving van de patiënt.”
Buiten je bubbel kijken
Het moet gezegd: het is een opvallende keuze van J&J om een traject met sociaal innovatoren uit de grond te stampen. Peggy: “Voor ons is dat eigenlijk een logische keuze. We willen top zijn in innovatie, maar dat kan alleen als je ook buiten je bubbel kijkt. Er zit zoveel innovatie in sociaal ondernemerschap. Het gaat vaak veel verder dan innovatie, het gaat over systeemverandering. En dat is ook wat wij willen. Alleen als je samenwerkt, krijg je een duurzame verandering voor de maatschappij. Dat is trouwens ook zo in de strijd tegen COVID-19: het is geen race om ter eerst, maar we werken met alle bedrijven en onderzoeksinstellingen samen om vaccins te ontwikkelen.”
“In een multinational leef je in een bubbel. Onze mensen leren veel van sociaal innovatoren”
Kruisbestuiving
De voorbije edities van de Social Grow Sessions hebben heel wat opgeleverd, zowel voor de sociaal innovatoren als voor de mensen van J&J zelf. Peggy: “Sociaal innovatoren hebben een enorme drive. Ze zien een nood in de samenleving, vaak vanuit een persoonlijke ervaring. Ze zijn enorm ambitieus om iets nieuws op te zetten. Maar het zijn geen businessmensen, terwijl je die kennis ook nodig hebt om een duurzaam bedrijf uit te bouwen. Onze mensen, allemaal Senior Business Leaders, helpen hen om anders te denken en hun businessmodel te verbeteren, met mentorship en coaching. We hebben sociale ondernemingen zien groeien, en fundamentele keuzes zien maken.”
“Onze mensen leren van de sociaal innovatoren om out of the box te denken, om nooit op te geven, om veel te realiseren met een klein budget, om te netwerken … Het is een fantastische kruisbestuiving. Onze mentoren zijn vaak erg onder de indruk van de sociaal innovatoren. Sommige gaan met hun team een workshop volgen bij de sociale onderneming, en sommige hebben zoveel jaren later nog contact.”
Mantelzorg leefbaar en menselijk maken
De voorbije edities van de Social Grow Sessions werkten vooral op het businessmodel van de sociale ondernemingen. De innovatoren kwamen uit verschillende sectoren die J&J nauw aan het hart liggen: kinderen en educatie, toegang tot gezondheidszorg en dus ook mantelzorg. Peggy: “Erg leerrijk en zinvol, maar door deze keer te focussen op één thema willen we nog meer maatschappelijke impact hebben.”
“Er zijn veel vragen om over na te denken in de komende editie. Mantelzorg wordt enorm onderschat, want de verantwoordelijkheid stopt nooit. Dat maakt het erg zwaar, zeker in combinatie met een gezin, een job … Er zijn ook steeds meer jonge mantelzorgers, die eigenlijk zelf nog maar een kind zijn. Hoe kunnen we onze samenleving zo organiseren dat de mantelzorgers meer ondersteuning krijgen? Ik hoop dat we op het einde van het traject ook een advies kunnen meegeven aan het beleid. Wat dat is natuurlijk een cruciale partner.”
Naar een fundamenteel resultaat
Peggy raadt andere bedrijven ook aan om samen te werken met sociale innovatoren. “Je kan je niet voorstellen in welke bubbel je leeft in een multinational. Als je je openstelt om te luisteren en te leren van elkaar, is dat fantastisch. Je bereikt misschien minder snel een resultaat, maar het is de enige manier om fundamenteel verandering te brengen voor de maatschappij.”
Meer weten over het traject rond mantelzorg?
Meer artikels
Help jij Oekraïnse vrouwen met impact en duurzaam ondernemerschap?
De oorlog in Oekraïne woedt al 2,5 jaar en raakt vele levens. Terwijl het einde nog niet in zicht is, is onze hulp harder nodig dan ooit. Deel jij, net als ons, je kennis om Oekraïense vrouwelijke ondernemers te ondersteunen op hun ondernemerschapsjourney?
Insisst, say what?!
We mogen ons tegenwoordig het Nationaal Competentie Centrum voor Sociale Innovatie van België (NCCSI) noemen. En er is zelfs meer. We worden coördinator van het International Network for Social Innovation Scaling and Systemic Transformation, kortweg Insisst. We zijn fier dat we het competentiecentrum verder kunnen uitbouwen, ook binnen een Europese context.
Drie nieuwe bestuurders én een nieuwe voorzitter!
Met trots stellen we onze drie nieuwe gezichten van onze Raad van bestuur aan je voor. Ze brengen stuk voor stuk expertise én netwerk binnen in de organisatie. Ook hebben we een nieuwe voorzitter die de fakkel overneemt van Paul Ongenaert. Benieuwd wie ze zijn en wat hun plan is met de Sociale InnovatieFabriek? Je leest het in dit artikel.