Ga verder naar de inhoud

Met een bus vol Belgische sociaal innovatoren naar het Social Enterprise World Forum in Amsterdam

13/10/2023

Meer dan 90 sprekers uit 50 landen deelden op 11 & 12 oktober hun kennis en netwerk tijdens het Social Enterprise World Forum. Het internationale event over sociaal ondernemen zakte dit jaar voor het eerst af naar Amsterdam en bracht meer dan 2000 ondernemers, financiers en beleidsmakers uit de hele wereld samen. Ook België was present met een enthousiaste delegatie.

Sewf18


Bingo met de Belgen

We vullen een bus met Belgen en trekken naar het Social Enterprise World Forum in Amsterdam. Dat plan hing al enkele maanden in de lucht en afgelopen week was het zover. Zo'n 40 mensen uit ons ecosysteem stapten de bus op voor drie dagen netwerken en inspiratie tanken. Elke nostalgische dweep met busreizen werd vervuld: bingocijfers afroepen door de microfoon, lunchpakketten smikkelen, wachten op de achterblijver op het toilet...

Maar vooral, we grepen elke netwerkkans. Zowel met de Belgen onderling als met congresgangers van over de hele wereld. We leerden nieuwe mensen kennen en zagen oude bekenden terug. We verkenden nieuwe inhouden en bekeken bekende thema's vanuit een ander perspectief.

Deze inzichten namen de deelnemers mee naar huis

Samenwerking tussen publieke en private partijen

Als diensthoofd Sociaal Ondernemerschap van het Departement Werk en Sociale Economie keek Hans Rymenams met bijzondere interesse naar de manier waarop sociale innovatie in andere landen georganiseerd is. "Het ecoysteem van de Schotten lijkt heel goed te werken. Als sociaal ondernemer weet je bij elke fase snel waarheen om geholpen te worden. Publieke en private partijen werken er heel goed en efficiënt samen. Nederland loopt dan weer voorop op vlak van social procurement. Hun overheidsopdrachten, zowel nationaal als lokaal, hebben standaard criteria voor een sociaal aankoopbeleid. Dat zou bij ons beter moeten." Ook SIF-collega Sasha Tylzanowski keek met interesse over de grenzen. "In Ierland lijken sociale initiatieven veel beter samen te werken rond hun logistieke en ondersteunende diensten. Ze delen veel sneller boekhouders en logistiek medewerkers, waardoor ze meer tijd en focus overhouden voor hun core missie."

Bol

Het ecoysteem van de Schotten lijkt heel goed te werken. Als sociaal ondernemer weet je bij elke fase snel waarheen om geholpen te worden.

Hans Rymenams, Departement Werk en Sociale Economie

Aan de slag met steward ownership

Marleen Denef van Impact Advocaten kreeg zin om aan de slag te gaan met steward ownership. "Het is een redelijk nieuwe trend, dus je moet daar kritisch over blijven. Maar ik vind het zeker interessant om uit te zoeken welke ondernemingen baat zouden kunnen hebben bij het model." Het steward ownership-model is een ondernemingsvorm waarbij niet winstmaximalisatie, maar de missie van de onderneming centraal staat. Door andere mandaten te geven aan bestuur, stakeholders, financiers en werknemers zorg je dat de oorspronkelijke missie van je organisatie altijd op de eerste plaats blijft staan." Mieke Van Gramberen van Taborgroep wil zich na het congres ook verder verdiepen in steward ownership én in de mogelijkheden van AI. "Zoveel interessante tools om je nota's te ordenen en automatisch om te zetten naar verslagen of mails. Wat een tijdswinst. Volgende week ga ik de AI-tool FireFlies uittesten."

Nieuwe partnerschappen

Kringwinkel Antwerpen stapte met drie enthousiastelingen de bus op, onder wie algemeen directeur Hans Tops. "Tijdens de startsessie van het congres viel mijn oog op Roetz-Bikes, een onderneming die Amsterdamse weesfietsen verwerkt tot e-bikes. Hun atelier bleek gewoon achter de congreshal te liggen, dus we zijn meteen op bedrijfsbezoek gegaan. Hopelijk werken we ooit eens samen. Verder was het tof om te netwerken met mensen van over de hele wereld." Hans' collega Fred Goossens was geraakt door de passie van alle deelnemers op het congres. "Het geeft me nieuwe goesting om erin te vliegen en na te denken over hoe we onze Kringwinkels kunnen gebruiken om andere innovatoren of ondernemingen in de spotlights te zetten. We zijn een bekend merk; ons platform kan beslist nog meer betekenen voor anderen."

Ad Geudens van Parlangi deelt de mening van Fred. "Ik heb ook enorm genoten van de vibe. Zo'n verschil met ondernemersevents waar je aan de ingang eerst langs gesponsorde dure wagens moet passeren. Bovendien haalde ik ruimschoots mijn vooropgestelde doelen. Ik wilde minstens vijf nuttige contacten opbouwen en één nieuwe klant voor Parlangi binnenhalen. Missie geslaagd."

Bol

Door al die enthousiaste ondernemers te zien, wil ik nadenken hoe we onze Kringwinkels kunnen om ook andere innovatoren en ondernemingen in de spotlights te zetten.

Fred Goossens, Kringwinkel Antwerpen

Verfijnen van de elevator pitch

SIF-directeur Kaat Peeters deed letterlijk tientallen elevator pitches over Sociale InnovatieFabriek. "Telkens ik in de lift van het hotel stond, was er wel één of andere congresganger aan wie ik onze organisatie in een paar zinnen moest uitleggen. Er waren trouwens verschillende SIF-achtige organisaties van andere landen, zoals Social Enterprise NL, of ondersteunende netwerken uit Australië, Schotland en Thailand. Heel fijn om met hun werknemers te kunnen praten. Onze conclusie is dat sociaal innovatoren en ondernemers overal ter wereld met dezelfde behoeften zitten."

"Het congres stimuleert me om onze eigen werking nog eens op scherp te zetten," vertelt Katrien De Baets van Konekt. "Concepten als steward ownership en social procurement zijn relatief nieuw voor mij en ik wil wel verder uitzoeken of ze nuttig kunnen zijn onze missie nog beter te halen. Ook de oproep tot professionalisering blijft nazinderen. Wil je écht impact maken, dan moet je grotere capaciteiten aankunnen. Misschien door je activiteiten nog meer te focussen, via goede marketing... Verder was het concept van de busreis heel tof. Gewoon al door samen naar Amsterdam te gaan en samen op hotel te zitten, praatte je met zoveel mensen van dichtbij huis en legden we interessante bruggetjes. Het was echt de max."

Sewf19

Kathleen en Kaat kregen iedereen stil met de Inner Development Goals

Uit meer dan 700 inzendingen voor lezingen en workshops koos de organisatie van het SEWF die van collega's Kathleen en Kaat. Zij namen het publiek op hun eigen wijze mee in de Inner Development Goals. Dit internationaal kader van vaardigheden rond innerlijke groei en samenwerking moeten we dringend verder ontwikkelen willen we een antwoord bieden op alle crisissen die er al zijn en nog op ons afkomen.

Sewf 20

Bedankt aan het gezelschap voor de ambiance en strijdvaardigheid

Annelore Camps (Allez Chantez), Jan Smits (Stebo), Kris Aerts (Kunlabora), Claire Fobe (Hoplr), Eefje Cottenier (De Stuyverij), Frederik Matthijs (Trividend), Hannelore Waterschoot & Peter Depauw (S&L), Hilde Pitteljon & Kaat Delrue (Dominiek Savio), Katrien De Baets (Konekt), Paul Ongenaert (Voorzitter SIF), Rebekka Celis (Mariasteen), Soraya Wancour (Studio Ama), Marc Michils (Kom Op Tegen Kanker), Ad Geudens & Marc Frederix (Parlangi), Frank Dingemans & Fred Goossens & Hans Tops (Kringwinkel Antwerpen), Hans Rymenams (Departement Werk en Sociale Economie), Marleen Denef (Impact Advocaten), Bart Geernaert (De Republiek), Kim Swyngedouw (Enchanté), Ward Dekoninck (Gidts), Mieke Van Gramberen (Taborgroep) en het SIF-team: Karen Hiergens, Caroline Godts, Sasha Tylzanowski, An Kokken, Kathleen Melis, Ali Chari en Kaat Peeters.

Sewf4
Sewf14
Sewf3
Sewf9
Sewf6
Sewf5
Sewf10
Sewf13
Sewf11
Sewf

Ook de moeite:

System shakers 2023

Netwerkcongres System Shakers

17 november 2023 09:30 -18:00
De Hoorn, Leuven

Hoe werken we best samen om te antwoorden op alle maatschappelijke uitdagingen die eraan komen? Kan technologie ons helpen? Welke innovatoren zijn nu al succesvol bezig met de toekomst vorm te geven? Kom het allemaal te weten tijdens het jaarlijks congres van de Sociale InnovatieFabriek.

Infosessie Sociale Innovatie Fabriek

Infosessie: maak kennis met de Sociale InnovatieFabriek

08 november 2023 09:00 -10:00
Online

Wat doet de Sociale InnovatieFabriek allemaal? Waarvoor kan je bij ons terecht? Rond welke ondernemers- en innovatiethema's werken we? Tijdens deze online infosessie leggen onze impact coaches het met veel plezier uit.

Buy social europe B2 B b

Buy Social: inkopen met impact wordt een blijver

17 oktober 2023

Met het gloednieuwe consortium Buy Social Europe B2B gaan 23 partners uit 17 landen aan de slag rond één centraal thema: hoe zorgen we ervoor dat reguliere marktpartijen meer inkopen bij impactvolle ondernemers? Sociale InnovatieFabriek focust op de Belgische kansen en uitdagingen.

Meer artikels

In 2050 spreken we niet meer van de SDG's maar van de Awesome Anthropocene Goals.  Die zijn mooi, opwindend en hoopvol. In 20 hoopvolle pancartes tonen de aanwezigen hoe een protestmars van 2050 eruit ziet.

Dit was System Shakers 2023: vol verbinding en energie kijken naar de toekomst van sociale innovatie.

21 november 2023

Sociale InnovatieFabriek werd 10 jaar en vierde feest. En hoe: met een mix van inspiratie, beweging, poëzie en vooral verbinding. Bekijk hier het fotoverslag.

Vacature communication manager Sociale Innovatie Fabriek

VACATURE: Communicatiemanager (80% of 100%)

21 november 2023

Zin om je van a tot z te ontfermen over onze communicatie? De Sociale InnovatieFabriek breidt uit! Vanaf 2024 versterken we ons team met een communicatiemanager. Bekijk hier de vacature.

Vacture impactocach sociale innovatiefabriek

VACATURE: Impactcoach (80 % of 100 %)

20 november 2023

Vanaf 2024 versterken we ons team met een extra impactcoach. Je ondersteunt burgers, ondernemers en organisaties om hun sociaal-innovatieve ideeën in de wereld te zetten of uit te breiden. Ontdek hier de vacature.