Schaalstrategie: Scaling deep
In onze mini-reeks rond schaalsstrategieën zoomen we in op één van de vier schaalstrategieën die onze directeur Kaat Peeters in haar boek “Leaving a Legacy” beschrijft. Ze zeggen weleens, ‘the bigger the better’, maar klopt dat ook als het op duurzaam ondernemen aankomt? Groeit maatschappelijk rendement op dezelfde manier als financieel rendement? Betekent meer klanten hebben ook altijd meer impact? In dit artikel lees je meer over scaling deep en getuigt Blommm over haar keuze om impactfirst te ondernemen via deze strategie.
Maar eerst: wat is Scaling deep?
Scaling deep is bewustzijns- en gedragsverandering tot stand brengen. Dit doe je vooral door een narratief te creëren dat mensen doet denken en hen aanmoedigt om alternatieven te zoeken. Het aansturen van beleidsverandering is hier ook een deel van.
Het belangrijkste onderdeel van de scaling deep schaalstrategie is het verhaal naar buiten brengen. Je moet anderen laten weten dat je oplossing impactvol is. Je draagt je verhaal breed uit: zowel bij je klant als bij sectorgenoten. Ook de overheid moet mee. Een parlementaire vraag laten stellen, is een goede manier om het op de politieke agenda te zetten. Sociaal ondernemers zijn vaak bezig met hun zaak te runnen dat ze vaak de tijd niet nemen om bewustzijn breder te creëren, terwijl dit veel impact kan opleveren.

“Ondernemers die diep schalen, creëren een narratief dat mensen aan het denken zet en bereidheid creëert om alternatieven op te zoeken.”

Wat is Blommm?
Blommm is een biologische bloemenwinkel die dagverse boeketten maken van lokaal geteelde, biologische bloemen. Die zijn te koop in de winkel of via de webshop. Online bestellingen worden met de fietskoerier aan huis geleverd. Recht van het veld, op de vélo, in de vaas. Gestart als webshop, groeide Blommm de afgelopen jaren uit tot een volwaardige bloemenwinkel, koffiebar en concept store. “We willen een plek creëren waar we in gesprek kunnen gaan met burgers en het verhaal van de lokale bloem kunnen vertellen.” zegt oprichtster Paulien Verhaest. In de winter vervangen droogbloemen de boeketten. Zo is er het jaar rond aandacht voor het bloemenverhaal.
Zelf ging Paulien Verhaest in 2022 een stap verder door niet alleen met bio-gecertificeerde bloemen te werken, maar ook de winkel van Blommm zelf te laten certificeren. Daarmee is Blommm de eerste bio-bloemenwinkel in de Benelux. We werden zelfs door BioVLAM de bloemenwinkel van de toekomst genoemd”, vertelt Verhaest stralend. Daarbovenop werd Blommm in 2022 als Radicale Vernieuwer verkozen.
Wat is het probleem?
Bloemisten weten vaak niet waar hun bloemen vandaan komen. En de bloemen die ze verhandelen hangen vol pesticiden. 85% van onze bloemen worden geïmporteerd uit plantages in Kenia, Colombia en Ethiopië. Door het pesticidegebruik zijn miskramen en kinderen die geboren woden met beperkingen, schering en inslag. Eind oktober 2024 werd in Frankrijk erkend dat blootstelling van pesticiden bij een zwangere bloemiste heeft geleid tot de dood van haar kind. Deze problematiek is al veel langer bekend, maar er wordt weinig aan gedaan. Paulien denkt dat er in haar sector veel zijn die weten dat het anders moet, maar niet zien dat het anders kan. Met haar winkel probeert ze het tegendeel te bewijzen.

Is schalen noodzakelijk?
Blommm heeft niet de ambitie om een winkel in een andere stad op te richten. Dit is een lokaal verhaal. Blommm werkt door de lokale relaties met consumenten, telers uit de regio, stadsbestuur, de lokale winkel,... Ze ziet liever anderen aan de slag gaan met haar verhaal in hun eigen stad. Ze ziet hen niet als concurrenten, maar als collega’s die de impact helpen vergroten. Wat zij vooral wil doen is inspireren. Ze hoort van veel klassieke floristen dat zij graag op dezelfde manier zouden werken, maar dat ze vastzitten in hun systeem. Ze denken dat de klant hier nog niet klaar voor is en dat ze daarom niet direct kunnen omschakelen. Sommigen zijn wel geïnspireerd en selecteren kritischer bij hun leveranciers om zo een gedeeltelijk biologisch aanbod aan te bieden.
Lees het volledige artikel in Trends (Nr10 - 6 Maart - pg 72,73)

Beluister de podcast!
In de podcastreeks Sustainababbels gaat Britt Buseyne in gesprek met vier inspirerende sociaal ondernemers. De drijvende krachten achter Welcome To My Garden, TipToh, Blommm en Ohne vertellen hoe ze hun bedrijf verder doen groeien en vooral: hoe ze hun impact vergroten. Elk van hen is er door gebeten om ecologische en sociale oplossingen neer te zetten. Beluister de scaling deep aflevering met Paulien Verhaest van Blommm.

Schrijf je in op onze gratis webinar over schaalstrategieën
Zoek je inspiratie hoe jij je impact wil vergroten? In een uur tijd loodst Kaat je door de verschillende schaalstrategieën met nog extra voorbeelden van sociaal ondernemers. Stel je vraag en sluit online mee aan tijdens je middagpauze op dinsdag 25 maart.
Meer over schalen:

Leaving a legacy
Dit boek, geschreven door SIF-directeur Kaat Peeters, gaat over blijvend impact maken. Wat is jouw legacy? En hoe ga jij jouw impact schalen?

Schaalstrategie: scaling out
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling out' en waarom duurzame supermarkt OHNE via deze strategie haar impact wil vergroten.

Schaalstrategie: scaling up
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling up' en waarom Welcome To My Garden via deze strategie haar impact wil vergroten.
Gerelateerde kennisartikels

Schaalstrategie: scaling down
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling down' en getuigt Tiptoh over hun verandering van strategie door de jaren.

Schaalstrategie: scaling up
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling up' en waarom Welcome To My Garden via deze strategie haar impact wil vergroten.

Schaalstrategie: scaling out
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling out' en waarom duurzame supermarkt OHNE via deze strategie haar impact wil vergroten.