Schaalstrategie: Scaling down
In onze mini-reeks rond schaalsstrategieën zoomen we in op één van de vier schaalstrategieën die onze directeur Kaat Peeters in haar boek “Leaving a Legacy” beschrijft. Ze zeggen weleens, ‘the bigger the better’, maar klopt dat ook als het op duurzaam ondernemen aankomt? Groeit maatschappelijk rendement op dezelfde manier als financieel rendement? Betekent meer klanten hebben ook altijd meer impact? In dit artikel lees je meer over scaling down en getuigt Tiptoh over hun verandering van strategie door de jaren.
Maar eerst: wat is Scaling down?
Impactondernemen is durven en soms ook durven schrappen. Scaling down is de meest onverwachte strategie van alle vier. Je kan je impact vergroten door activiteiten stop te zetten. Wanneer je mission first onderneemt en je merkt dat wat je aan het doen bent niet meer effectief bijdraagt aan je impact, dan is stoppen of schrappen zinvol.
Scaling down in het kort:
- Activiteiten met weinig of negatieve impact verminderen of stopzetten.
- Start bij een vergelijking tussen beoogde en reële impact van je activiteiten.
- Vraagt een kritische evaluatie van je tijd-en middelenbesteding als ondernemer.
- Van dingen 'juist' doen naar 'de juiste dingen' doen.
- Gelijkwaardig met scaling up, scaling out en scaling deep.

“Het hoeft niet altijd groter of meer te zijn. Soms is de impact groter door iets te stoppen. Durven schrappen is zinvol. Draagt wat je aan het doen bent bij aan je missie/impact? Zoniet, is stoppen een waardevolle keuze.”

Wat is Tiptoh?
Tiptoh is een merk van plantaardige melk op basis van gele spliterwten. Met drie productvarianten en een uitgesproken merkidentiteit wilden ze de strijd aanbinden met bekende plantaardige alternatieven voor koemelk. Na een vliegende start in de retail bij meer dan driehonderd Delhaize-winkels verspreid over België, ruilden ze de winkelrekken in voor koffiebars.
Wat is het probleem?
De klimaatbelasting van koemelk is hoog. Dat komt doordat koeien bij hun spijsvertering het sterke broeikasgas methaan uitstoten. Ook bij de productie van veevoer en uit de mest komen broeikasgassen vrij. Een duurzamer alternatief is plantaardige melk. Om meer mensen plantaardige melk te laten drinken zijn er vier problemen waar Tiptoh een oplossing voor heeft:
- De smaak: plantaardige melk kan een wat andere smaak hebben dan de vertrouwde koemelk.
- Niet alle plantaardige melk (zoals soja en havermelk) biedt een alternatief voor allergenen en intolleranties (soja, lactose, noten, gluten,..). Tiptoh's erwtenmelk wel.
- De voedingswaarde van plantaardige melkvarianten is niet altijd even hoog. Zo bevat havermelk best wel wat suikers.
- Koemelk is veelzijdig in gebruik. Tiptoh's erwtenmelk kan je ook gebruiken om te koken of melk op te schuimen.
De start-up Tiptoh biedt met hun product een volwaardig alternatief voor koemelk en de problemen die dat met zich meebrengt.

Waarom zijn jullie veranderd van strategie?
We maakten een vliegende start doordat Delhaize ons product van bij de start in de rekken zette. Hierdoor kregen we meteen heel wat naamsbekendheid en persaandacht in Vlaanderen en Wallonië. Maar dat effect viel snel weg. Omdat de verwachte groei in de retail uitbleef, besloten de schoonbroers Louis Curtil en Arnaud Muylaert een alternatief afzetkanaal te verkennen. "Kwalitatieve koffiebars zijn overal aan het groeien. Daar is plantaardige melk superpopulair", zegt Louis. Sinds augustus 2024 hebben de oprichters de samenwerking met Delhaize stopgezet en richten ze zich volledig op de barista's van koffiebars. "We nemen onze tijd om barista's van erwtenmelk te overtuigen. In retail concurreer je met merken, terwijl je in koffiebars op basis van grondstof en smaak concurreert", legt de medeoprichter uit.
Na een beloftevolle doorstart in koffiezaken wil Tiptoh het gebruik van Barista uitbreiden naar andere omgevingen zoals ziekenhuizen, universiteiten en horecazaken. Naar het voorbeeld van sectorgenoot Oatly ziet Tiptoh koffiebars als een opstap naar een breder publiek.
Lees het volledige artikel in Trends (Nr11 - 12 Maart - pg 66,67)

Beluister de podcast!
In de podcastreeks Sustainababbels gaat Britt Buseyne in gesprek met vier inspirerende sociaal ondernemers. De drijvende krachten achter Welcome To My Garden, TipToh, Blommm en Ohne vertellen hoe ze hun bedrijf verder doen groeien en vooral: hoe ze hun impact vergroten. Elk van hen is er door gebeten om ecologische en sociale oplossingen neer te zetten. Beluister de scaling down aflevering met Louis Curtil van Tiptoh.

Schrijf je in op onze gratis webinar over schaalstrategieën
Zoek je inspiratie hoe jij je impact wil vergroten? In een uur tijd loodst Kaat je door de verschillende schaalstrategieën met nog extra voorbeelden van sociaal ondernemers. Stel je vraag en sluit online mee aan tijdens je middagpauze op dinsdag 25 maart.
Meer over schalen:

Schaalstrategie: scaling out
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling out' en waarom duurzame supermarkt OHNE via deze strategie haar impact wil vergroten.

Schaalstrategie: scaling up
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling up' en waarom Welcome To My Garden via deze strategie haar impact wil vergroten.

Schaalstrategie: scaling deep
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling deep' en waarom Blommm via deze strategie haar impact wil vergroten.
Gerelateerde kennisartikels

Schaalstrategie: scaling deep
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling deep' en waarom Blommm via deze strategie haar impact wil vergroten.

Schaalstrategie: scaling up
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling up' en waarom Welcome To My Garden via deze strategie haar impact wil vergroten.

Schaalstrategie: scaling out
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling out' en waarom duurzame supermarkt OHNE via deze strategie haar impact wil vergroten.