Schaalstrategie: Scaling up
In onze mini-reeks rond schaalsstrategieën zoomen we in op één van de vier schaalstrategieën die onze directeur Kaat Peeters in haar boek “Leaving a Legacy” beschrijft. Ze zeggen weleens, ‘the bigger the better’, maar klopt dat ook als het op duurzaam ondernemen aankomt? Groeit maatschappelijk rendement op dezelfde manier als financieel rendement? Betekent meer klanten hebben ook altijd meer impact? In dit artikel lees je meer over scaling up en getuigt Welcome To My Garden over zijn keuze om impactfirst te ondernemen via deze strategie.
Maar eerst: wat is Scaling up?
Scaling up is de bekendste strategie van de vier schaalstrategieën. Hierbij staan vormen van uitbreiding centraal (meer klanten, meer producten/diensten, meer winkels,...). Bij sociaal ondernemers staat de maatschappelijke impact voorop. Ook Welcome To My Garden toetst steeds hun strategie af aan hun missie. Het promoten van traag reizen als levenswijze is waar het om draait.
In het kort:
- Geografische, operationele en/of andere vormen van uitbreiding staan centraal.
- Maatschappelijke impact is de basisvoorwaarde voor groei, niet omgekeerd.
- Schalen is gericht op het maximaliseren van levensduur, in plaats van waarde.
- Nieuwe initiatieven en verdienmodellen worden steeds aan de missie getoetst.
- De voorwaarden waaronder meer klanten/diensten/producten ook meer impact opleveren, worden continu ter discussie gesteld.

“Voor veel ondernemers is schalen een basisvoorwaarde voor hun bestaan. Maatschappelijke winst is in het beste geval een gevolg. Bij sociale ondernemers is het net omgekeerd: maatschappelijke winst is voor hen de voorwaarde voor groei.”

Wat is Welcome To My Garden?
Welcome To My Garden is een platform waar burgers hun tuin ter beschikking kunnen stellen voor trage reizigers als gratis kampeerplek. “Op die manier willen we niet alleen traag reizen stimuleren, maar ook de sociale connectie onder mensen bevorderen”, zegt medeoprichter Dries Van Ransbeeck.
In 2019 fietsten Dries en Manon Brulard zelf van Brussel naar Tokyo. Een reis van 11 maanden, 13500 km en ontelbare nieuwe ontmoetingen. “Toen we in volle lockdown thuiskwamen, wilden we zo’n leuke, avontuurlijke reizen ook in eigen land ondersteunen.” Het koppel besloot om het veld achter het huis van Dries’ ouders beschikbaar te maken voor mensen op doorreis. Met een zelfgemaakte kaart en een Google Form stuurden ze het idee op een regenachtige zondagmiddag de wereld in. “Na twee uur waren er al 50 mensen die hun tuin wilden aanmelden. Na twee weken waren dat er 500.”
Wat is het probleem?
“Toerisme als sector is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot, voornamelijk te wijten aan transport en accommodatie. Met niet-gemotoriseerde reizen op bestaande plekken dringen we die effecten rechtstreeks terug.” Ook op sociaal vlak hebben fiets-, wandel- en kajakvakanties positieve effecten. “We zien dat onze manier van reizen voor aanbieders van tuinen een hefboom is voor sociaal contact. Dat wordt sterk gewaardeerd en maakt van aanbieders actieve ambassadeurs”, aldus Dries.

Is schalen noodzakelijk?
Vandaag telt Welcome To My Garden 7000 tuinen en 3500 leden. Het komende jaar willen de oprichters dat aantal verdubbelen. Want terwijl aanbieders zich veelal spontaan aanmelden, blijkt de spreiding en toestroom van nieuwe reizigers minder evident. Om die sociale component te versterken mikt WTMG de komende jaren op geografische expansie en uitbreiding van hun team. "Onze bedoeling is om een beweging uit te bouwen die bij voorkeur langer leeft dan wijzelf.” Onze directeur voegt toe: “Sociaal ondernemers zijn in de eerste plaats niet bezig met de valuatie van hun idee of hun exitstrategie, maar wel met het voortbestaan van hun onderneming en haar effecten.”
Vertel is iets meer over jullie lidmaatschap.
"We experimenteerden met donaties en een model waarbij we op zoek gingen naar een vooropgesteld bedrag gekoppeld aan een uit te voeren taak. Dat klinkt helder, al was de link tussen de acties die nodig waren voor het platform en het voordeel voor reizigers vaak onduidelijk.”, legt Van Ransbeeck uit. “Vrije donaties leverden dan weer onvoldoende middelen op. Bovendien voelt het als ondernemer ook niet fijn om telkens opnieuw naar geld te zoeken.”
Uiteindelijk kozen de oprichters voor een model gebaseerd op lidmaatschappen, die rekening houden met de manier waarop waarde op het platform wordt uitgewisseld. Voor burgers die hun tuinen openstellen is het gratis, terwijl reizigers ervoor betalen. Daarnaast kiezen de oprichters er bewust voor om het platform advertentievrij te houden. Zo past een lidmaatschap beter bij de levensstijl van traag reizen die Welcome To My Garden wil promoten.
Lees het volledige artikel in Trends (Nr9 - 27 februari 2025)

Beluister de podcast!
In de podcastreeks Sustainababbels gaat Britt Buseyne in gesprek met vier inspirerende sociaal ondernemers. De drijvende krachten achter Welcome To My Garden, TipToh, Blommm en Ohne vertellen hoe ze hun bedrijf verder doen groeien en vooral: hoe ze hun impact vergroten. Elk van hen is er door gebeten om ecologische en sociale oplossingen neer te zetten. Beluister de scaling up aflevering met Dries Van Ransbeeck van Welcome To My Garden.

Schrijf je in op onze gratis webinar over schaalstrategieën
Zoek je inspiratie hoe jij je impact wil vergroten? In een uur tijd loodst Kaat je door de verschillende schaalstrategieën met nog extra voorbeelden van sociaal ondernemers. Stel je vraag en sluit online mee aan tijdens je middagpauze op dinsdag 25 maart.
Meer over schalen:

Leaving a legacy
Dit boek, geschreven door SIF-directeur Kaat Peeters, gaat over blijvend impact maken. Wat is jouw legacy? En hoe ga jij jouw impact schalen?

Schalen: de vijf grootste misverstanden
Maar wat is schalen nu wel, en wat niet? We vroegen het aan Kaat Peeters, auteur van Leaving a Lecagy (2020), een boek over schalingsstrategieën.

Schaalstrategie: scaling out
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling out' en waarom duurzame supermarkt OHNE via deze strategie haar impact wil vergroten.
Gerelateerde kennisartikels

Schaalstrategie: scaling deep
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling deep' en waarom Blommm via deze strategie haar impact wil vergroten.

Schaalstrategie: scaling down
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling down' en getuigt Tiptoh over hun verandering van strategie door de jaren.

Schaalstrategie: scaling out
In dit artikel lees je meer over de schalingsstrategie 'Scaling out' en waarom duurzame supermarkt OHNE via deze strategie haar impact wil vergroten.