Nieuws

Dit zijn de Radicale Vernieuwers 2019

De wedstrijd Radicale Vernieuwers (www.radicalevernieuwers.be) ging - voor deze derde editie - terug op zoek naar radicaal positieve oplossingen voor een beter klimaat en een betere wereld (mobiliteit, armoede, diversiteit, eenzaamheid, klimaatverandering,…). Radicale Vernieuwers moeten niet alleen frisse ideeën hebben, maar ook effectieve oplossingen. Ze ontwikkelen producten, diensten of methodes die bijdragen aan een betere wereld en een beter klimaat.

Wedstrijd voor een betere wereld

De voorbije weken meldden zich 200 vernieuwers aan. De dossiers werden beoordeeld door radiomaker en muzikant Jan Hautekiet (juryvoorzitter), Lieven Sioen (De Standaard), Sarah Schelstraete (Sociale InnovatieFabriek), Hans Maertens (VOKA), Lieven Vandeputte (Cera), Dorien Baelden (Koning Boudewijnstichting), Gerard Govers (KULeuven) en Adje Van Oekelen (Radicale Vernieuwer 2017). Zij kozen 10 Radicale Vernieuwers.

Dit zijn de Radicale Vernieuwers van 2019 

>> Attractive2Wear past de eigen garderobe van zorgbehoevenden aan aan hun zorgnoden.
>> Wooncoop helpt startende gezinnen aan een betaalbare ‘coöperatieve’ woning.
>> Lichtwerk zet technologie in om meer mensen zinvol aan het werk te krijgen.
>> Studio AMA maakt ethische mode van textielresten.
>> Helpper daagt de zorgsector uit door via hun platform ouderen, personen met een beperking en chronisch zieken te verbinden met buren die hulp willen geven.
>> Oak Tree Projects helpt mensen met autisme, een mentale of motorische beperking aan een woning.
>> Het Pandschap tovert leegstaande, onderbenutte panden om tot betaalbare, gerenoveerde woningen voor kwetsbare gezinnen.
>> Leuven 2030 heeft de ambitie om de stad klimaatneutraal te maken en zet daar kleine en grote acties voor op met een uniek samenwerkingsverband van burgers, middenveld, bedrijven en kennisinstellingen.
>> Het Papillon Project vervangt verouderde en energieverslindende huishoudapparaten bij gezinnen met financiële moeilijkheden door nieuwe energie-efficiënte exemplaren.
>> Resortecs maakt het recycleren van kleding eenvoudiger door naaigaren te ontwikkelen die oplossen bij hoge temperaturen. 

Zij vielen extra in de prijzen 

Energieproject Papillon won de klimaattrofee van De Standaard. Lichtwerk, dat innovatieve begeleiding biedt in maatwerkbedrijven, wordt de jurywinnaar 2019.
De publieksprijs gaat naar Helpper, een app die zorgbehoevenden aan hulp uit de omgeving helpt.
Meer info over hun vernieuwingen vind je hier

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Sociale InnovatieFabriek, De Standaard, Cera en de Koning Boudewijnstichting met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen en de Nationale Loterij.

www.radicalevernieuwers.be